В края на ноември 2023 г. са сключени договори в

...
В края на ноември 2023 г. са сключени договори в
Коментари Харесай

Договори за над 3 млрд. лева са сключени по европейските програми до края на ноември 2023 година

В края на ноември 2023 година са подписани контракти в размер на 3,323 милиарда лв. по стратегиите, финансирани от Европейския фонд за районно развиване, Кохезионния фонд и Европейския обществен фонд+ за интервала 2021-2027 година Изплатените средства са 784 млн. лв., оповестяват от финансовото министерство. Отворени за кандидатстване са 27 процедури с общ размер на финансирането от 3,29 милиарда лв.. В тях са включени капиталови планове по стратегиите „ Транспортна съгласуваност “ и „ Околна среда “, както и за техническа помощ по останалите. Основните посоки на осъществените плановете са свързани с поддръжка за личностно развиване в учебното обучение и модернизиране на професионалното обучение и образование, адаптиране на работна среда, подкрепяне с пакети хранителни артикули и хигиенични материали, обезпечаване на топъл обяд, интернационализация и внедряване на нововъведения в  малки и междинни предприятия, развиване на железопътния, пътния и водния превоз, съдействие за трансфер на познания и технологии и цифровизация за умна промяна Приключили са 37 процедури за набиране на планови оферти, които са с общ бюджет от 4,126 милиарда лв.. Към 30 ноември 2023 година Към 30.11.2023 година по стратегиите, финансирани от ЕФРР, Кохезионен фонд и ЕСФ+ са подписани контракти в размер на 3,323 милиарда лв., а действително изплатените средства възлизат на 784 млн. лв.. В интервала от утвърждението на стратегиите са завършили общо 37 процедури за  набиране на планови оферти с общ бюджет от 4,126 милиарда лв.. Понастоящем са отворени за кандидатстване 27 процедури с общ размер на финансирането от 3,29 милиарда лв., включително капиталови планове по стратегии „ Транспортна съгласуваност “ и „ Околна среда “, както и техническа помощ по обособените стратегии.
Бюджетът на стратегия „ Развитие на човешките запаси “, възлиза на 3,84 милиарда лв.. До момента са завършили 18 процедури за набиране на планови оферти по главните цели на програмата, отворена за кандидатстване е процедура „ Адаптирана работна среда “ с бюджет от 100 млн. лв.. По Програмата досега са подписани 517 контракта, като цената на контрактуваните средства възлиза на над 771 млн. лв., а разплатените – 115 млн. лв..
Програма „ Образование “ оперира с бюджет в размер на 1,88  млрд. лв.. По програмата се извършват две интервенции от стратегическо значение – за поддръжка за личностно развиване в учебното обучение и модернизиране на професионалното обучение и образование, с общ бюджет от 221 млн. лв., както и процедура за техническа помощ с общ бюджет от 91 млн. лв.. Налице е настояща процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ за личностно развиване в предучилищното обучение в размер на 105,4 млн. лв.. Общо контрактуваните средства по Програмата досега възлизат на 303 млн. лв., а разплатените – 44,2 млн. лв.. 
Програмата за храни и главно материално подкрепяне е с бюджет от 411,7 млн. лв.. Основните посоки на поддръжката са: „ Подпомагане с пакети хранителни артикули и хигиенични материали “; „ Топъл обяд “; „ Пакети за новородени деца “ и „ Детска кухня “, като са стартирали процедури по всички посоки. Договорените средства са в размер на 290,6 млн. лв., действително разплатените - 82,5 млн. лв..
Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ е в размер на 2,93 милиарда лв.. Изпълняват се три процедури: една процедура за бюджетни линии за техническа помощ, една процедура за непосредствено даване на безплатна финансова помощ за реализация на ограничения за интернационализация на българските МСП и една процедура за даване на безплатни финансови средства посредством конкурентен асортимент „ Внедряване на нововъведения в предприятията “ като последната е в развой на набиране на планови оферти. Сключено е финансово съглашение в размер на 1,262 милиарда лева сред Управляващ орган на ПКИП и ФМФИБ ЕАД за възлагане осъществяването на финансовите принадлежности по Програмата. Общо контрактуваните средства по Програмата досега възлизат на 1,359 милиарда лв., а разплатените – 396 млн. лв.. На 16.11.2023 година се организира третото публично съвещание на Комитета за наблюдаване на Програмата, на което бяха утвърдени методологии и критерии за асортимент на интервенции процедури „ Утвърждаване на България като конкурентна капиталова дестинация посредством поддръжка на активността на Българската организация за вложения “ и „ Подобряване на индустриалния потенциал на фамилни предприятия, предприятия от креативните промишлености и занаятите “. Проектът на Индикативна годишна работна стратегия за 2024 година е утвърден от Комитета за наблюдаване и оповестен на интернет страницата на Министерството на нововъведенията и растежа.
Програма „ Транспортна съгласуваност “ осъществя вложения в пътна и железопътна инфраструктура в размер на 3,7 милиарда лв.. До момента са оповестени осем процедури за кандидатстване, свързани с развиване на железопътния, пътния и водния превоз, с осведомителни системи в превоза, с интермодалност в градски условия и техническа помощ. Тези процедури обгръщат над 95% от бюджета на програмата. Предстои оповестяването на процедури за „ Интермодални оператори “ с бюджет 34,5 млн. лв. и „ Алтернативни горива “ с бюджет 92 млн. лв..
Програма „ Околна среда “ обгръща значителен размер от финансиране в размер на близо 3,56 милиарда лв.. Към 30.11.2023 година са завършили 6 процедури и настоящо са отворени 6 процедури, като общия размер на предоставяната безплатна финансова помощ възлиза на 988 млн. лв.. Процедурите са по цели „ Отпадъци “, ‚Въздух “, „ Биоразнообразие “, „ Риск и изменение на климата “ и „ Техническа помощ “. През м. ноември в оценка влизат нови 7 планови оферти по процедура „ Рекултивация на районни депа / кафези на районни депа за битови боклуци “, с което плановете в оценка стават общо 31. За месеца са утвърдени две планови оферти – с съответен бенефициент община Несебър по процедура „ За по-чист въздух! “, както и по процедура „ Национални стратегически документи в бранш „ Въздух “. През м. ноември са утвърдени критериите и методиката за оценка на планови оферти по идната за оповестяване процедура „ Изграждане на ВиК инфраструктура за 7 ВиК оператора “ по Приоритет 1 „ Води ”.
Програма „ Техническа помощ “ с общ бюджет в размер на 237,5 млн. лв. ще способства за ефикасното и координирано използване на Политиката на доближаване в България с акцент върху подсилване на административния потенциал на националните органи, бенефициентите и сътрудниците по стратегиите от Споразумението за партньорство. Отворени са две процедури за институционални бенефициенти на програмата на обща стойност 54 млн. лв..
Програма „ Развитие на районите “ - бюджет в размер на 3,6 милиарда лв.. Стартирала е фаза 1 от осъществяването на инструмента Интегрирани териториални вложения (ИТИ). Подадени са общо 165 бр. концепции за ИТИ, които са в развой на оценка от страна на районните препоръки за развиване. Към Европейска комисия публично е подадено предложение за изменение на програмата за включване на 2 нови целта, съфинансирани от Фонда за обективен преход с общ запас от 1,5 милиарда евро. Изпълнява се процедура „ Подкрепа за дейно използване на интегрирания териториален метод и на политиките от секторите на намеса на ПРР “ в размер на 44,4 млн. лв.. Сключено е финансово съглашение с Фонд управител на финансови принадлежности в България “ ЕАД за ръководство на средствата за финансови принадлежности по Програмата в размер на 462 млн. лв.. Договорените средства по ПРР досега възлизат на 452 млн. лв., а разплатените – 108 млн. лв.. 
Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ - финансирането по програмата възлиза на 2,13 милиарда лв.. Подписано финансово съглашение сред Управляващ орган и „ Фонд управител на финансовите принадлежности в България “ ЕАД за ръководство на финансов инструмент „ Фонд за софтуерен трансфер “ с бюджет от 117,4 млн. лв.. Обявени са три процедури - „ Допълващо финансиране на определени от Европейската комисия Европейски цифрови иновационни хъбове “, „ Платформа за съдействие сред висшите учебни заведения, изследователските организации и бизнеса посредством надграждането на Регистър за научната активност, Регистър на университетския състав и Българския портал за отворена просвета “ и „ Осигуряване на техническа помощ за сполучливото осъществяване на стратегия „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ за интервала 2021-2027 година Общото финансиране по трите процедури е в размер на 65,3 млн. лв.. Общо контрактуваните средства по Програмата досега възлизат на 117,4 млн. лв., а разплатените – 35,2 млн. лв..  На 17.11.2023 година се организира третото публично съвещание на Комитета за наблюдаване, на което бяха утвърдени три критерии за асортимент на интервенции – „ Участие на български организации в институционализирани европейски партньорства “, „ Програми за съдействие за нововъведения и трансфер на познания и технологии “ и „ Процедура за асортимент на планове „ Малки новаторски грантове (ваучерна скица за дребни и междинни предприятия (МСП) “. Проектът на Индикативна годишна работна стратегия за 2024 година е утвърден от Комитета за наблюдаване и оповестен на интернет страницата на Министерството на нововъведенията и растежа
Приоритети на програмите Програма „ Развитие на човешките запаси “ поддържа политиките на страната ни за устойчива претовареност, включително посредством активиране на пазара на труда на безработни и неактивни лица и младежи, както и тези за обществено включване и интеграция посредством използване на ограничения планувани в Стратегията за дълготрайна грижа и Европейската гаранция за детето. Общият брой на лицата, които се чака да покачат квалификацията си е 212,6 хиляди, като от тях лицата, които се чака да придобият цифрови умения са 142,3 хил. Програма „ Образование “ осъществя дълготрайни ограничения за намаляване дела на прибързано напусналите учебно заведение, развиване на основни компетентности и цифрова промяна на учебното обучение, в това число професионалното обучение и образование. Акцент се слага и върху адаптирането на професионалното обучение и образование по отношение на динамичността на пазара на труда. Продължават ограниченията за въвеждане на форми на дуално обучение и професионалното насочване на студентите посредством практики. Програмата за храни и главно материално подкрепяне има принос към цялостната национална политика за намаляване и понижаване на бедността и за преодоляване на общественото изключване. Мерките по програмата ще доближат до най- малко 600 000 души, които се нуждаят от поддръжка за облекчаване на базови, съществени витални потребности. Програма „ Конкурентоспособност и нововъведения в предприятията “ е директно ориентирана към постигането на образован и резистентен напредък на българската стопанска система, както и реализирането на индустриална и цифрова промяна. Програмата е ориентирана към предприятията с фокус върху дребните и междинните предприятия. Основните области на поддръжка са НИРД и нововъведения в предприятията, цифровизация, предприемачество, напредък и конкурентоспособност, както и енергийна успеваемост и преход към кръгова стопанска система. Програма „ Транспортна съгласуваност “ осъществя вложения в пътна и железопътна инфраструктура по линия на Кохезионния фонд и Европейския фонд за районно развиване. В пътната инфраструктура се дава приоритет на планове в Северна България, с построяването на тунела под връх Шипка и автомагистрала „ Русе-Велико Търново “. До края на програмния интервал се чака завършването на лот 3.2 на Автомагистрала „ Струма “. Инвестициите в железопътния превоз обгръщат рационализация на сектори по линии София-Пловдив и София-Драгоман-сръбска граница, както и създаване на жп връзка сред България и Северна Македония. Финансират се и ограничения свързани с пътната сигурност. Програма „ Околна среда “ - вложенията покриват политиките и инфраструктурата за стабилно ръководство на водите; поощряване на прехода към кръгова и основаваща се на дейно потребление на ресурсите икономика; възстановяване на отбраната и опазването на природата; поощряване на адаптирането към изменението на климата. Изведени като вложения със стратегически темперамент са последователното унищожаване на потреблението на отоплителни уреди на твърдо гориво и пилотните вложения в отоплителни системи, употребяващи водородни технологии – като различна алтернатива за битово отопление на твърдо гориво. Програма „ Техническа помощ “ ще обезпечи поддръжка за повишение на добавената стойност на системата за ръководство на средствата от Европейските фондове при споделено ръководство посредством усъвършенстване на средата за осъществяване на Споразумението за партньорство, подсилване на потенциала на звената за съгласуваност, ръководство и надзор на стратегиите, бенефициентите и сътрудниците, ангажиране на обществените сътрудници и организациите на гражданското общество за положително ръководство на средствата от фондовете на Европейски Съюз и повишение на видимостта и прозрачността по отношение на приноса на тези фондове. Програма „ Развитие на районите “ поддържа интегрираното градско развиване и интегрираното териториално развиване на районите. Програмата се извършва посредством принадлежности за териториално развиване, включително Интегрирани териториални вложения (ИТИ). Чрез програмата ще се осъществя и Фонда за обективен преход. Програма „ Научни проучвания, нововъведения и цифровизация за умна промяна “ подчертава върху устойчивото развиване на българската научноизследователска и иновационна екосистема, развиването на софтуерния трансфер, възстановяване на съдействието наука-бизнес и цифровата промяна на обществения бранш.  
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР