В края на ноември 1927 г. възрастен грък седи в

...
В края на ноември 1927 г. възрастен грък седи в
Коментари Харесай

Зедзед – живот на измами, престъпления и изневери

В края на ноември 1927 година възрастен грък седи в имението си в Париж и хвърля дърва в огъня си. В продължение на два дни старецът подхранва пламъците като в един миг основава толкоз мощен огън, че прислужниците му се тревожат да не изгори къщата. Когато завършва, голяма купчина поверителни документи, в това число дневници, покриващи 58 години, в които е записан всеки подробност от скандалната му кариера, са превърнати в пепел. Така сенчестата фигура, която пресата назовава „ Мистериозният човек от Европа “, си подсигурява, че дългият му живот ще остане в по-голямата си част непроницаема мистерия.

Малко мъже имат толкоз скандална известност, колкото и Васил (Базил) Захаров, прочут още с псевдонима си Зедзед. Роден в Анадола, тогава част от Османската империя може би през 1849 година, Захаров е бил притежател на бардак, двуженец и подпалвач, покровител на университети и ухажор на кралски особи, който доближава пика на своя срам като интернационален търговец на оръжие – „ търговец на гибел “, както го назовават многочислените му врагове.

В своите най-хубави години Захаров е разгласен за Най-злият човек в света. Днес той е запомнен като основател на Системата Захаров – морално ниска техника на продажби, по която един търговец на оръжие продава и на двете страни в един спор, който също така и оказва помощ да се сътвори. Така той прави положение като продава за Vickers, най-силната от всички английски частни оръжейни компании, където служи 30 години като „ общоприет представител в чужбина “. Той не показва никакво отвращение и в действителност наподобява се радва, когато го назовават „ крал на въоръжението “.

Младостта на Зедзед остава обхваната в тайнственост и клюки, огромна част от които са основани от самия него. Той е роден в турския град Мугла, наследник е на гръцки вносител на розово масло и се оказва изумителен езиковед, който знае 10 езика. По някое време, допуска се, фамилията му се мести за малко в Одеса, на съветското Черноморие, където русифицира името си. Но в последна сметка удивително дребното надлежна документи оцелява от този или всеки различен интервал от живота на Захаров.

Отвъд тези неща се знае малко. Книгите, оповестени от края на 20-те години на предишния век, упрекват Захароф в почти всяко допустимо закононарушение, в това число в това, че предизвика началото на Първата международна война за своя персонална облага. Когато през октомври 1874 година е на пресечен разпит в британски съд, Зедзед твърди, че е учил в Ръгби – огромното английско публично учебно заведение – и че носи револвер, откогато е 7-годишен. По-късно е упрекнат в продажба на подводници на Гърция, до момента в който демонстративно ухажва богатите младежи в Съединени американски щати.

Можем да бъдем сигурни, че в един миг в късните си тийнейджърски години младият Захароф напуща Турция и отива в Западна Европа. По-късно той твърди, че получава „ общо обучение в Лондон и Париж “, а водещият историк на Викерс отбелязва, че „ човек може единствено да гадае дали лъже или не “. До началото на 70-те години Захаров е във Англия, където през 1872 година се дами за Емили Бъроуз, щерка на строител от Бристол. Много скоро по-късно младоженецът е задържан в Белгия по обвиняване в заграбване на 7 000 паунда в артикули и скъпи бумаги. Той става първият обект на неотдавна подписан контракт за екстрадиция сред Белгия и Англия.

 10BarrelNordenfeltGunInNavalAction

Картечница Норденфефлт

Оттам Захаров отпътува за Кипър, към момента под турско ръководство. Според Стефанос Скулудис, който става гръцки министър председател през 1915 година, точно през тези години Захароф за първи път е нает като продавач на оръжие, ставайки представител за Балканите на дребна шведска компания, ръководена от изобретателя Торстен Норденфелт. Вярно или не, Захаров отпътува назад във Англия откакто Кипър пада под британски надзор след 1878 година До 1883 година той наподобява живее в Голуей, Ирландия, където се показва за граф, работи като продавач на кораби и получава смъртни закани, тъй като убеждава локални девойки да емигрират, с цел да работят във фабрика в Масачузетс.

Той получава 24 часа да напусне страната и надлежно бяга самичък в Съединени американски щати, където прави кариера в железниците. Изглежда, че той е граф Захаров, който в Юта през 1884 година твърди, че има „ четири черни диаманта, които играят популярна роля в турско-руската война “ и който година по-късно провокира дребен скандал в Мисури, като се асоциира с прословутата госпожа Пърл Клифърд, „ една от най-красивите гълъби в историята на Сейнт Луис “, до момента в който работи като надзорник на локална железопътна компания за спални вагони. Той сигурно е бил граф Захаров, който – небрежно повишавайки самичък себе си в „ Принц Захария Базилеус Захароф “ – се дами за нюйоркската наследница Жани Билингс поради нейните 150 000 $ и се оказа обект на трансатлантическо полицейско търсене, когато предприемач от Бристол го разкрива като двуженец.

The Omaha Daily Bee дава положително резюме на методите и методите на Захаров през този интервал:

 Gorcakov A M chancellor

Княз Александър Горчаков

В един ранен образец за „ Системата на Захаров “, Норденфелт съумява да продаде на Гърция една от своите примитивни, задвижвани с пара подводници, по-късно две на враговете на гърците – турците – а най-после и една по-модерна лодка на обезпокоените руснаци. Зедзед е тясно забъркан в най-малко две от покупко-продажбите.

Премествайки се още веднъж след абсурда с Билингс, Зедзед се завръща в Гърция и Османската империя, а в края на 80-те години на 19 век сигурно е забъркан в продажбата на две съществени изобретения на Норденфелт: многостволна картечница и подводница с парна мощ.

Подводните лодки Норденфелт са скъпи и изцяло безполезни – рисково нестабилни под вода и толкоз горещи, че членовете на екипажа постоянно припадаха. Заслуга на Захаров е, че компанията някак си продава шест от тях. От друга страна, картечницата е значимо оръжие, въпреки и не толкоз съвременно и по-малко дейно от огромния си противник, автоматизираният револвер Maxim. Но недобросъвестният Зедзед преодолява конкуренцията като плете интриги против нея в Италия и Австрия.

След още доста измами, положението на Захаров, когато е на смъртното си легло, е изчислено от „ фискални специалисти “, че възлиза на 1,2 милиарда $ единствено от Голямата война. Зедзед постоянно твърди, че е подарява столове в Университета в Оксфорд и в Париж и се счита, че персонално финансира войната на Гърция с Турция за Смирна. Американската преса го разказва като „ най-богатият човек в цяла Европа “. Но след гибелта му неговите парите като че ли се разтопяват и изчезват също толкоз внезапно, колкото и останалите „ тонове документи “, които прислужниците му небрежно изгарят в неговия палат. Завещанието на Захаров разпорежда единствено 193 103 лири, по-малко от 1 милион $.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР