В края на миналия месец ЦСКА най-накрая обяви, че е

...
В края на миналия месец ЦСКА най-накрая обяви, че е
Коментари Харесай

Амос Юга - бившият халф, настоящият отдаден защитник

В края на предишния месец ЦСКА най-сетне разгласи, че е преподписал с един от главните футболисти в състава на Саша Илич - Амос Юга. Изненадата обаче пристигна от периода, за който от Борисовата градина разкриха, че е парафирал 30-годишният футболист - цели 3 акции! Това бе явен знак, че в ЦСКА виждат Юга като основополагащ футболист за идващите най-малко два сезона, а предвид на напредващата възраст на африканеца на напред във времето излиза значим въпрос: На коя позиция ще бъде употребен той?

И от " Армията " като че ли дадоха безапелационен отговор още с обявата за новия договор на Амос. " Един от водачите на тима остава с нас!

Отдаденият бранител преподписа своя контракт за интервал от 3 години ", написаха в края на април алените.

Юга дойде в ЦСКА през лятото на 2020 година с визитката на отбранителен полузащитник, като бързо се наложи в отбора точно на този пост. За първи път бе изместен в ядрото на ариергарда от Стойчо Младенов в последния мач на Екзекутора на Ливърпул отпред на армейците. При гостуването на Славия за купата през предишния сезон отвън сметките на опитния експерт бяха Юрген Матей и Томас Лам и той избра най-стабилния от останалите си футболисти да запълни дупката. ЦСКА резервира суха мрежа, а няколко дни по-късно, когато към този момент Алън Пардю ръководеше тима, Юга бе централен бранител и против Левски. И алените още веднъж не позволиха гол. След това обаче изчезналите се завърнаха и Амос още веднъж бе изнесен по-напред по терена. Така бе и при започване на престоя на Саша Илич, до момента в който не се стигна до гостуването на Лудогорец в Разград.

Тогава младият сръбски ментор взе същественото решение да промени групировката на ЦСКА, а това бе обвързвано и с връщането на Юга в отбрана. Макар че загуби, ЦСКА изигра най-силния си мач през сезона и от този момент насам Амос не е работил на друга позиция с изключение на в ариергарда. А наподобява, че това няма да се случи и отсега нататък. Липсата на скорост и повратливост, които в допълнение ще се задълбочават с напредването на футболната му възраст, затрудняват доста представянето му в центъра на терена.

В същото време с положителния футболен разсъдък, който има, той съумява да чете играта в ролята си на бранител и е много по-успешен в единоборствата, в сравнение с, когато е подложен в епицентъра на събитията в междинната линия. Освен това увереността му при изнасянето на топката го отличава измежду останалите бранители на армейците и неслучайно точно африканецът е най-използваният човек в ариергарда на Илич напролет, когато е здрав.

Понякога обаче Юга е прекомерно самоуверен с кълбото в крайници и позволява обикновени неточности, а подценява и обстановки, когато се постанова да пази самостоятелно противниковите нападатели. Неведнъж напролет негови грешки доведоха до неприятности за Бусато, в това число и в дербито за върха с Лудогорец, откакто изпусна Тиаго, който означи единственото попадение в срещата след корнер.

На база конкуренцията в състава обаче Юга продължава да наподобява като най-комплексния бранител и очевидно по тази причина от ЦСКА побързаха да го обвържат и отсега нататък. Договорът за три години значи, че Амос е харесван освен от Саша Илич, само че и от аленото управление и даже и да се стигне до разлъка със сърбина, африканецът ще продължи да бъде значима част от тима. И то като бранител.

Настоящият сезон и идните промени в качествата на Юга по отношение на напредващата му футболна възраст демонстрираха, че той повече няма място в халфовата линия. И вероятно решение на идващ треньор да го върне на тази позиция би било много екстравагантно и надали ще се увенчае с триумф.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР