В края на миналия месец се навършиха 30 години от

...
В края на миналия месец се навършиха 30 години от
Коментари Харесай

Ривър Финикс: историята за изгубеното момче на Холивуд и един брат с разбито сърце

В края на предишния месец се навършиха 30 години от една огромна загуба за филмовата промишленост, само че на първо място една огромна загуба за едно семейство. В нощта на 30 октомври против 31 октомври през 1993 година извънредно надареният Ривър Финикс, вярата на Холивуд, умира от свръхдоза до момента в който някои от най-близките му хора стоят безсилни към него.  

Смъртта на Ривър оставя бездънен отпечатък в живота на всеки, който го е познавал, който се е докоснал до невероятния му свят и неговото чисто сърце. Особено мощно това обаче визира Хоакин, и то в една възраст, която бележи повратна точка в живота на всеки - 19 години. Именно Хоакин съобщава какво се случва с брат му и чака треперещ дружно с останалите идването на колата за спешна помощ.

Днес ще ви разкажем историята за връзката на двама извънредно надарени братя, които животът за жалост разделя прекомерно рано. За задачата би трябвало да се върнем към самото начало - фамилията.

Винаги е неточност да се бърка артистът с неговите функции, само че е невероятно да не се забележи, че във всичките си най-добрите осъществявания Ривър Финикс играе герой със комплициран фамилен генезис. В " My Own Private Idaho ", евентуално най-хубавото му осъществяване, той играе Майк, махленски лъжец, който търси майка си. В " Running on Empty " беше самотен младеж, заловен в клопката на фамилния метод на живот отвън мрежата. В " The Mosquito Coast " той играе наследник на човек, решен да построи химера в Централна Америка, а в  " Stand By Me " героят му е засегнат от това да бъде определян от репутацията на фамилията му.

Ривър и Хоакин, както и техните сестри Рейн, Либърти и Съмър, са имали ексцентрично детство, само че в ретроспекция наподобява, че малко на брой са оценили какъв брой неизмеримо е било то. Родителите им Джон и Арлин били пътуващи контракултурни хипита и когато Ривър бил само на три години, те се включили към Децата на Бог - християнски фетиш, който вярвал, наред с други неща, че сексът без граници е форма на обич. Семейството се реалокира от Венецуела в Мексико в Пуерто Рико, с цел да популяризира култа, а дребният Ривър е изпращан да събира пари за храна. Ривър ще признае години по-късно в изявление, че е бил полово измъчван, когато е бил на четири години. Той съвсем в никакъв случай не е обсъждал Децата на Бог, само че майка му цитира тези негови думи за култа: „ Те са отвратителни. Те унищожават живота на хората. "
                             

Семейството било толкоз огромна част от култа, че татко им бил определен за „ архиепископ на Венецуела “, само че в последна сметка те го напускат и се връщат в Съединени американски щати. Ривър Финикс в никакъв случай не е ходил на учебно заведение, вместо това майка му се свързва с кастинг шефа във филмовото студио Paramount и по този начин той стартира работа на осемгодишна възраст. Неговите братя и сестри скоро последвали примера му.

„ Понякога ни липсва [да имаме обикновено детство], липсват ни приятелите ни, само че когато отидем на някое място, срещаме други хора. Тогава обаче би трябвало да се сбогуваш с тях “ , споделя 13-годишният Хоакин пред публицист през 1987 година, когато ефирен екип посещава семейния им дом във Флорида.
                             

„ Мисля, че опциите [във филмите] са просто невероятни, нещата, които съумяха да създадат и това, че получиха убеденост. Мисля, че те са съвсем [нормални] деца “, усмихва се майка им Арлин по време на изявлението.

Семейството било любящо и сплотено, само че бащата Джон бил сложен облик. На негови фотоси от 80-те години се вижда, че Хоакин е негово копие. Ривър е гледал на татко си по-ското като по-малък брат, в сравнение с като бащинска фигура. Джон имал постоянни проблеми с алкохола и от извънредно ранна възраст Ривър чувствал, че той, а не татко му, би трябвало да устоя фамилията.

„ Ривър ми сподели предната година: „ Просто би трябвало да направя още един филм, с цел да отделя задоволително пари, с цел да може най-малката ми сестра да отиде в лицей “, спомня си приятелката му Матис. „ Не знам дали това беше правилно, само че си припомням, че сподели това. "
                             

След като Финикс умира, разнообразни хора, които го познават, приказват как са станали очевидци на неочакваното падение на другояче чистия актьор към злоупотребата с опиати. Матис обаче си спомня последната си годинас него като доста щастлива. „ Ние просто се мотаехме с неговите братя и сестри и бяхме като деца “, споделя тя.

Трагичният завършек на Ривър обаче в реалност идва доста по-бързо в сравнение с някой е предполагал, че може да се случи, а цялостните детайлности към гибелта му и до през днешния ден не са изцяло изяснени. 

В нощта на 30 октомври 1993 година младият артист Ривър и неговата другарка, дружно с брат му Хоакин и сестра му Рейн, влизат във Viper Room - известен клуб в Лос Анджелис, благосъстоятелност на Джони Деп. Матис си мисли, че са там единствено за малко, само че когато идват, Ривър ѝ казва: „ О, има хора, които свирят тази вечер в клуба и желаят да посвиря с тях – това е ОК, нали?' "

„ Знаех, че нещо не е наред онази нощ, нещо, което не разбирах. Не видях някой да използва опиати, само че той беше надрусан по метод, който ме накара да се усещам неловко ", споделя актрисата пред The Guardian години по-късно. В нощта против Хелоуин през 1993 година обаче Матис усеща, че гаджето ѝ просто иска да остане в клуба и взема решение, че това няма да отнеме доста време - въпреки всичко някои от нещата му към момента са в багажника на колата й. Четиридесет и пет минути по-късно обаче Ривър Финикс към този момент е мъртъв.
                             

Едва след гибелта на актьора излиза наяве, че той е прекарал предходните дни в голям запой с тежки опиати дружно с китариста на Red Hot Chili Peppers, Джон Фрушанте. 

Във съдбовната нощ на 30 октомври 1993 г. Матис вижда по какъв начин Финикс се сдърпва с различен мъж и двамата са изкарани на открито през страничната врата на клуба. Когато излязла след тях на улицата, видяла по какъв начин приятелят ѝ пада и стартира да се гърчи на тротоара. 

Матис обезверено се пробвала да се върне в клуба, с цел да получи помощ, само че страничната врата беше крепко затворена. Така че тя изтичала до основната врата, потърсила братята и сестрите на Финикс и всички изхвърчали навън.

Хоакин позвънява на 911 за помощ в телефонно позвъняване, което съвсем незабавно става налично за новинарските станции: „ Той получава гърчове! Елате тук, апелирам ви, апелирам ви, тъй като той умира, апелирам ви “, ридае по телефона 19-годишният юноша. Когато парамедиците пристигнали, Финикс към този момент бил мъртъв. Официалната причина за гибелта му е свръхдоза от кокаин и хероин.

След гибелта му всички излизат с теории за това как едно красиво младо момче с толкоз огромни желания се е объркало толкоз доста. Днес Матис го помни по този начин: " Той усещаше нещата в сърцето си доста надълбоко ". Друга негова другарка, актрисата Марта Плимптън, споделя след гибелта му: „ Той беше просто момче, доста положително сърце, което беше доста прецакано и нямаше визия по какъв начин да реализира положителните си планове. “

Преди да почине, карерата на Ривър Финикс вещаеше по-сигурен триумф от тази на звезди като Том Круз, а отсъствието му от холивудската сцена даде опция да се появят други млади артисти като Леонардо Ди Каприо.

Лео всъщност вижда Ривър в нощта, когато той умира, преди да отиде във Viper Room. Тази странна среща може би е послужила като предизвестие за заплахите на света, в който занапред ще навлезе още по-дълбоко, тъй като Лео в никакъв случай не се е занимавал с опиати. Ди Каприо в последна сметка изигра най-малко две функции в киното, които в началото са били предназначени за Финикс - водеща роля в " The Basketball Diaries " и " Total Eclipse ".

Днес продължаваме да си спомняме със комбинация от горест и удивление за артиста на име Ривър Финикс, само че за един човек той е доста повече от просто хубав млад артист, тръгнал си незаконно рано от този свят. За Хоакин Финикс той е просто по-големият му брат, останал някъде обратно във времето, от когото винаги ще има потребност. 

Вижте в галерията най-трогващите и красиви цитати на Хоакин Финикс за брат му Ривър:
 От душата на един брат с разрушено сърце: какво си спомня Хоакин Финикс са починалия си брат Ривър  От душата на един брат с разрушено сърце: какво си спомня Хоакин Финикс са починалия си брат Ривър  От душата на един брат с разрушено сърце: какво си спомня Хоакин Финикс са починалия си брат Ривър  От душата на един брат с разрушено сърце: какво си спомня Хоакин Финикс са починалия си брат Ривър
 

 

 
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР