В края на миналата седмица в репортажи на bTV беше

...
В края на миналата седмица в репортажи на bTV беше
Коментари Харесай

24 дарителски организации с отворено писмо по казуса с HelpKarma

В края на предходната седмица в репортажи на bTV беше разобличена в нелоялни практики с ръководство на парите за дарения платформата HelpKarma. В последните две години тя стана доста известна и редица дела се обръщаха към нея за набиране на средства. Разследването на националната телевизия сподели, че нещата не са нито толкоз транспарантни, нито толкоз чисти, както самата платформа твърдеше. Вече е работа на българските институции да намерят отговорните и да дефинират по какъв начин тъкмо те са нарушили закона, само че самите репортажи оставиха неприятно усещане у донорите и подкопаха доверието на хората в дарителството. Все отново дарителските организации не се лимитират единствено до - има такива, които доста по-отдавна и доста по-успешно работят в тази посока и са реализирали страхотни резултати. 24 от тях се сплотиха и излязоха с отворено писмо по тематиката. Текстът му ще намерите по-долу: 
ОТВОРЕНО ПИСМО
08.11.2020
Изнесените в медиите обстоятелства за ръководството на една дарителска платформа заслужено провокираха скандал и напрежение, тъй като при дарителството най-важно и най-крехко е доверието. Работата в тази сфера изисква морал, професионализъм, отдаденост и сила, а дарителската просвета се построява и възпитава с години.
Като организации, които работят за развиване на дарителството и гражданското общество в България, считаме, че аргументите за сходни кавги би трябвало да се разясняват намерено и почтено.
Как се стигна дотук, че вместо да въодушевява, дарителска платформа е мотив за отвращение?
Безспорен факт е, че здравната система у нас не работи дейно и не подсигурява съответна и навременна помощ на всички нуждаещи се. През последните години бяха разрушени добре работещи механизми, какъвто беше фондът за лекуване на деца. Още през 2016 година, когато започнаха свадите към фонда, довели до закриването му и прехвърлянето на активността му в НЗОК, предупреждавахме обществено, че това неизбежно ще докара до лавина от дарителски акции за лекуване, за които няма явен правилник, а орисите на стотици деца ще зависят от донори. Реално работеща система за лекуване на хора в чужбина в никакъв случай не бе построена. В момента НЗОК поема лекуване в чужбина, само че за първите 9 месеца на тази година за лекуване на деца в чужбина да вземем за пример са отпуснати 547 013 лева, до момента в който от донори в акции са събрани милиони. Социалната поддръжка за хората с увреждания също е минимална, изключително за децата с увреждания, които постоянно не получават най-хубавото в региона на лечението и грижата, заради недофинансираната система и неналичието на средства у техните фамилии. Институциите явно не се оправят и България продължава да бъде единствената страна в Европейски Съюз, в която жителите непрестанно събират средства, с цел да избавят животи.
В същото време голяма част от гражданските организации (сдружения, фондации, читалища, учебни настоятелства, клубове), които способстват за решение на значими обществени проблеми, трансформират човешки ориси и оказват помощ там, където страната не доближава, работят главно с помощта на донори. И не трябва да позволяваме честни организации и начинания незаслужено да понесат следствията от разрушеното доверие към една платформа.
Ето за какво чакаме способените органи бързо да извършат инспекция и да осведомят обществото за резултатите от нея. Ако има злоупотребили с доверие или финанси, те да бъдат бързо и дейно осъдени. За да се върнем колкото може по- скоро към почтената и устойчива дарителска среда, която и донорите, и надарените заслужават.
Жизнено значимо е обаче и още нещо – ние, като общество, да се обединим и да пожелаеме от страната основаването на съответни и работещи финансови механизми, които да обезпечават навременно и качествено лекуване за болните. А не отговорността за здравето и живота на хиляди хора да бъде прехвърляна напълно върху донорите.
През годините не една и две спешни обстановки потвърдиха, че донорите постоянно са там, където има потребност от поддръжка и вяра.
Благодарим ви!
С почитание,
1. Български дарителски конгрес
2. Фондация „ Работилница за цивилен начинания ”
3. Фондация „ Бикоуз в помощ на благотворителността ”
4. Фондация „ Обществен дарителски фонд за Варна “
5. Фондация „ Карин дом “
6. Американска фондация за България
7. Сдружение „ Благотворителен фонд проф. доктор Желязко Христов, д.м. ”
8. Национална мрежа за децата
9. Фондация „ Обществен дарителски фонд – Стара Загора “
10. Българска Фондация Биоразнообразие
11. Фондация „ За нашите деца “
12. Асоциация на парковете в България
13. Български център за нестопанско право
14. Фондация за децата в риск по света
15. Търговско-промишлена палата Стара Загора
16. Граждански клуб „ ЛИПА “ (Либерална Икономика, Прогрес и Активност),
Стара Загора
17. Международна фондация „ Св. св. Кирил и Методий “
18. Фондация „ Еврика “
19. Фондация „ Дечица “
20. Български фонд за дамите
21. Инициативата #ЗаДоброто
22. Българско съдружие лимфом 23. Фондация „ Мисия Криле ”
24. Фондация „ Заслушай се ”
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР