В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според

...
В края на миналата седмица получихме критерии от МОН, според
Коментари Харесай

Експерт от РЗИ-София каза кога се карантинират учениците

В края на предходната седмица получихме критерии от МОН, съгласно които бихме могли да оценим риска, с цел да си представим каква е действителната обстановка за дадената учебна общественост. Това сподели доцент доктор Лили Маринова, завеждаща отдел "Имунопрофилактика и надзор на инфекциите " към РЗИ-София.

"Вземайки поради всички стойности на съществени епидемиологични индикатори, обещано учебно заведение може да премине от присъствена в отдалечена форма на образование, когато отсъстващите възпитаници са повече от 15% в цялото учебно заведение ", посочи тя.

Пред Bulgaria ON AIR доктор Маринова сподели, че на отдалечено образование може да премине цяла паралелка, в случай че отсъстват 20% или повече от учениците в нея.

Отсъствието обаче би трябвало да бъде по причина "наличие на признаци на остро респираторно заболяване ".

"Ако децата в предходния ден са яли развалена храна в учебния стол и имат неразположение, и това са 15% и повече, това не е причина учениците от тази паралелка или учебното заведение да премине в отдалечена форма на образование поради COVID-19 ", конкретизира специалистът.

Всички контактни лица на ученика се карантинират, а измежду тях спадат и съучениците му. Д-р Маринова означи, че дребните деца могат да бъдат преносители на болестта и това крие риск за възрастните хора. По тази причина се постанова карантина, с цел да не бъде публикувана болестта.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР