В края на миналата седмица дядо Григорий взе дейно участие

...
В края на миналата седмица дядо Григорий взе дейно участие
Коментари Харесай

Митрополит Григорий разби соросоидите: Искат да подменят историята ни!

В края на предходната седмица дядо Григорий взе ефективно присъединяване в първия квалификационен семинар за публицисти „ Църква, религия, медии и общество “, проведен от Светия Синод в Троянската св. обител. На форума направи усещане неговата искреност по доста въпроси, които вълнуват българското общество. Освен за визитата на папата у нас, за вероучението и разкола, Великотърновският митрополит с безпокойствие показа своите тегоби за протичащото се в нашата страна и изключително за опитите за замяна на историята ни. Вижте какво съобщи той пред "Труд ":

– Ваше Високопреосвещенство, при доста от социологическите изследвания Църквата има един от най-високите рейтинги. Смятате ли, че българските жители, а измежду тях и публицистите, схващат добре Църквата?
– Църквата не са единствено духовниците, Църквата сме всички. Последното броене сподели, че към 82-85% от българските жители са православни. Църквата постоянно я е имало и тя постоянно е търсила достъп до медиите. Имахме другарско време, в което присъстваше съревнование по примерен атеизъм, имаше цели атеистични институти с техните професори и високи заплати, а работата им бе особено да се занимават с това по какъв начин България да стане по-атеистична… Както в този момент, по този начин и тогава, ние бяхме под нечие давление, мога да го кажа и васалство, само че такава е ориста на дребните страни. След идването на по този начин наречената народна власт, въпреки че в случай че това е народна власт – Господ да ни е на помощ, вместо ние като Църква и народ да имаме благоприятни условия да се развием и отпушим, се сътвори разкола. И то неслучайно. А този ерес не беше църковен, той беше държавен. Чак в този момент започнахме да приказваме за подправените новини…

– Какво имате поради?
– Лъжливите вести ги има още от 30 години, като най-голямата им мощ беше при започване на 90-те. Чак в този момент осъзнаваме това. Който е бил мощният, той е замислил всички тези работи. Имам поради тези, които основават и унищожават страни, а техните лица не се виждат. Тези неща се възнамеряват.

– Казахте, че този ерес е бил държавен, а не църковен – за какво мислите по този начин? И в случай че разколът в Църквата въпреки всичко беше преодолян, то страната ни е в това положение на разделяне към този момент 30 години.
– Държавният ерес бе съзнателно основан. А през днешния ден в действителност българските жители са разграничени – на демократи, антидемократи и соросоиди. Соросоидите са до тогава, до момента в който им заплащат. Ако не го вършат, те престават да са соросоиди. А които са на хранилката на олигарсите, би трябвало да си изработят това, за което им се заплаща. Нашата тъга като църковници е всичко това да не бъде във щета на българския народ. За нас е значимо целостта и единението на нашия народ, който за жалост понижава по бройка. Намалява и качеството на образованието, една от аргументите е, че в огромна част кадърният му потенциал излиза на открито и това по никакъв начин не е добре за нас. Нашата грижа – на митрополити и свещеници, е през това време да не спим. Този, който е излязъл на открито, не е излязъл от положително. Цялото ни общество би трябвало да прави нещо, а когато чедата български се върнат, да видят хубавото. Да си спомним нашия исторически опит. През 1912 година студенти зарязват комфорта си на открито и идват да умрат в окопите. Ето, тази година ще честваме 100-годишнината на Ньойския контракт, а не слушам доста да се приказва и написа за това. Живи парчета са рязали от нас. Но Църквата и народът са били едно цяло.

– И Вие говорите за соросоиди… Каква е задачата на тези, които заплащат на соросоидите?
– Всеки си има своите цели, не можем да знаем техните прищявки, тъй като те имат доста пари и благоприятни условия. Жалко е, че се отразяват на гърба на народа. Аз, като калугер, се интересувам най-вече от това какво става с младите, тъй като утрешният ден е техен. Може като калугер да нямам деца, само че всички деца са мои духовни рожби, обичам ги и не желая те да имат нашия горчив опит. Трябва да имат повече благоприятни условия и за образование, и за самочувствие. Ние от нашето потомство още сме болната част от нацията. Дай Боже, младите да имат независимост и по тази причина е нашата битка – да им внушим независимост на изрече, достолепие и да знаят историята ни.

– Покрай визитата на римокатолическия папа у нас по медиите и обществените мрежи се разгоряха пристрастености – много гръмогласно се чуваха мнения, че БПЦ е закостеняла, а вижте какъв брой е съвременен папата… Какво мислите по тази тематика?
– Ооо, соросоидната офанзива против църквата стигна до такава степен, че медии приканиха за закриване на БПЦ. И не ние, а папата беше консервативен. Ако видите с очите на един богослов по какъв начин служи той, ще разберете за какво приказвам по този начин. Бях добър другар с починалия папа Йоан Павел II. Когато бе визитата му през 2002 година, въпреки че беше тежко болен, той съобщи изрично, че ще пристигна тук единствено в случай че формалната Църква го предложения. Премиер тогава беше царят. А в този момент стана друго, Франциск пристигна като държавен глава.

– Много се изговори по тематиката за единението. Случи ли се това единство, съумя ли да го покаже общата молитва за мир?
– Той приказва за единство, само че съм безапелационен, че нямаше никакъв акт на единство. Папата си сподели Символ веруюто с филиоквето (това е причина за вековните разправии сред православни и католици). А какво ще кажем за индулгенцията, за инквизицията, за педофилията – те са фактори от историята. Смятам, че не може той да поучава целия български народ какво да бъде отношението му към мигрантите. Да, те също са хора, доста от тях чудесни, само че сред тях се пробутват и рискови. Видяхме какво се случи в Кьолн и под дърво и камък в Европа. Отвъд нашата граница чакат милиони, с цел да влязат – Господ да ни пази. Франциск като желае мигранти, да си прибере най-малко 500 от тях. Не става с господарско отношение – апелирам, апелирам! А ние имаме и доста натоварена история в тези връзки, тъй като сме били под иго, с помощта на доста хора от тези среди.

– Споменахте думата иго. В последно време наклонността е робството да бъде сменено с наличие. Една от тезите е, че сме си живели умерено, а някои надали не по рахатски с огромни къщи. Църквата какво мисли по въпроса – имало ли е иго?
– А геноцидът от кое място се е появил? А това насилничество? Ние сме били империя на просветата и на културата преди турското иго. Аз съм от Велико Търново. Нямате си визия на каква висота е била България в културата! Тя е била значимият фактор на Европа. И всичко това е унищожено. Пет века османлиите са имали правото да унищожават и унищоженото да унищожат. Какво му споделяме на това? Тактиката на турската империя е била и хитра – с благоволението или тарикатлъка на някой си паша или валия да направи за момента нещичко положително за някого. Когато идват нашите освободители и войските им, те идват не с цел да ни освобождават, а с цел да ни върнат жеста, както самите те споделят: „ Вие ни просветихте, ние пък в този момент ще ви помогнем “. Но Главнокомандването желае да беседва с представители на българския народ и се хващат за главата – един плюе против Каравелов, различен против Левски… И споделят: „ Кого дойдохме да освободим? “ Турците не са спали – те са империя, желаят да запазят своето имперско, това, което би трябвало да употребяват и изсмукват от останалия без кръв български народ. Не инцидентно сме от последните освободени.

– Как гледате на опитите за пренаписване и подменяне на историята през днешния ден?
– Именно това е по този начин нареченото соросоидно нещо, да се подмени истината изкуствено. Някой желае действителността да стане друга. Бялото да стане черно или черното – каквото е при нас, да го създадат сякаш бяло. Но по този начин ни водят на заколение. Това обаче няма да стане.

– БПЦ доста твърдо застана против Истанбулската спогодба, а в този момент изрази своите опасения и от Стратегията за детето. Повечето от хората възприеха позитивно това.
– А какво да създадем? Аз съм калугер, моята невяста е българският народ. Мен ме интересува хубавичко морална страна на нашия народ. Трябва да имаме здрав разсъдък така и така сме малко и понижаваме още. Ако изгубим и здравия си разум… Поне като ще мрем на барикадата, то дано да е със здрава съвест и с чисти визии. А не да ни сочат: „ Те умряха, тъй като са луди и не стават. “ Ние ставаме, няма бранш в науката, в който да не сме създали нещо огромно и то на открито. Как по този начин в чужбина вършим, а тук да не може? Не може, тъй като някой ни държи за гушата. Но нещата с Истанбулската спогодба не са завършили. И в никакъв случай няма да спрат! Ще не престават. Те единствено ще сменят цвета си, хамелеонщината си, само че задачата е ясна – ние сме комфортна дребна жертва. И хиената търси колкото се може по-малка жертва, с цел да се нахрани. А повода е, тъй като хубава територия имаме, Господ ни я е дал. И е доста комфортна за някои неща. Не им трябват хората, а територията. И православието им пречи. Всяко нещо, което основава проблеми на някого да реализира своите пъклени замисли – за него те са си чудесни, само че за нас са пъклени – им пречи.

– Въвеждането на вероучение в страната провокира по-скоро отрицателни, в сравнение с положителни реакции. Като че ли повода за това е боязън. Наистина ли българските родители не желаят децата им да учат вероучение, както сочат някои проучвания?
– Не е тъкмо по този начин. Това са хора от моето потомство от времето, когато имаше Комсомол, наложително атеистично обучение и институти, само че към този момент минаха 30 години. Сега гледаме в бъдещето. Вероучението не е единствено „ Отче, наш “ и някаква молитвичка. Вероучението е урок по България. Ние сме проповедниците на културата на огромна част от Европа. Ще откажете ли, че в Казахстан, в Монголия се написа с нашите букви, че в Румъния до началото на предишния век пишеха с нашите букви. Това е предмет на вероучението. Децата би трябвало да израстват с достолепие, а не някой пристигнал от Анадола да ни диктува с камата и с простотията си, презрян като разсъдък да подрежда какво да вършат нашите деца.

– Родителите може би се тормозят, че вероучението надали не ще замъгли съзнанието на децата им, ще се върнат години назад…
– Родителите би трябвало да са спокойни, че това няма да се случи. При Бога се отива с отворени ръчички и по лично предпочитание, с обич. Ако отиваш принудително, Бог няма да те одобри. Бях на 18 години, когато през 1968 година влязох в манастир. Тогава беше мощен атеизъм, а някой спря ли ме? Ние като търсим Бога, ще го намерим. Вероучението е обучение, разсъдък. То е въздигане, надграждане. Господ е създател на цялата Вселена. Ако всеки човек всяка заран прочете най-малко по една глава от Евангелието – това са 4-5 минутки, последователно той ще види, че ще израсне интелектуално, ще му бъде от огромна изгода. Но доста хора желаят да пречат на това. Ако искаш да владееш един народ, то той би трябвало да бъде неук, да бъде като някаква каша, която да бъде мачкана и завършена, както някои желаят. И оттова нататък естествено битката постоянно е за териториални искания.

– Предстои броене на популацията. Какви упования имате?
– Най-важното е да не оставим преброяването в ръцете на някакви соросоиди. Миналото броене беше подигравка и несъмнено то бе платено. Нашата неопитност тогава беше доста добре употребена и се пуснаха какви ли не емисари. Самото броене беше проформа, единствено и единствено да няма доста православни, да се понижи % им. Ние обичаме всички християни. В Белене множеството са католици – прелестни хора. Те ни идват на литургиите, обичаме се, служим си дружно и нямаме никакви проблеми.

– Държавата също стартира да Ви оказва помощ, само че някои високопоставени политици се пробват да Ви поучават, ще напомня името на Румяна Бъчварова, която даже Ви се скара, поради това, че не се присъединихте към общо свещенодействие с папата.
– Това даже не желая да го разясня. Та нали тази страна ние всички я устояваме. На доста министри съм казвал – в случай че не е Църквата и нашите 85%, нашите налози, с които ви устояваме, вие с какво ще си купите колите, зад чиито тъмни стъкла се криете? Как ще си вършиме круизите и разходките – нали с нашите пари вършиме това? Ние – Църквата ви устояваме. Т.е. народът. Затова помислете и вие за този народ.

– Доста пари ще бъдат дадени за въоръжение, следите ли тези вести?
– Това е следващото средство за обезкървяване на нацията ни. И идната стъпка ще бъде еврото, помнете ми думите. Тогава напълно ще бъдем сринати. Аз не съм склонен тези пари за самолети да се дават на другаря Тръмп. Ако се ядоса, ще вземе да ни бомбардира като Белград. Онези отвъд не си играят и ще вземат да ни подплашат по някакъв метод. И първото нещо е, че ръководещите ще бъдат свалени от пиедестала… За в този момент има многопартийност, което въпреки всичко е добре. Но общо взето ние сме си васали.

– Толкова чакахме и искахме демокрацията, доста свободи има, само че мнозина не са удовлетворени. Защо?
– Не, това не е народна власт, а демонокрация. Всичко е форма, под която да бъдем още веднъж и още веднъж употребявани, обезкървявани… Ние сме една от богатите страни на злато, а къде е то? Защо имаме топлинни централи, които други компании ги държат, а ние плащаме скъпо и прескъпо ток? Ние по пари вървим, а живеем оскъдно, децата ни са нещастни и мият чиниите и вилиците на другите страни. Защо мълчим? Ето в този момент някой като прочете Вашето изявление с мен може да каже: дядо Григорий ще го накажем. Ами да ме санкционират. Но истината би трябвало да се споделя. Затова съм станал калугер, по тази причина нямам семейство – с цел да си вардя народа. За мен след Бога е родината – България над всичко! Не ме е боязън, обичай съм… да става каквото ще, само че истината би трябвало да се знае. Да си пазим достолепието. Разбира се, че властта би трябвало да се пази, каквото и да е, тя въпреки всичко е българска власт, не е турска или някаква друга. Както е споделил и Петко Каравелов в миналото, излизайки от Черната джамия: „ В България в никакъв случай не бият “. А той е бил разкъсан от пердах. Та и ние това ще споделяме. В положителните неща би трябвало да окуражаваме държавното управление, само че единствено в това, където е положително. Ако има неприятно, би трябвало да си споделяме истината, само че и да им оказваме помощ. Имаме и знаци напоследък, където се стараят да вземат ограничения. Може да е напудрено, само че най-малко се виждат неща, които в миналото бяха фантазия. Силата на българския народ е в това, че постоянно намираме излаз. И тъкмо тази мощ гледат да я задушат и унищожат. За да може да няма живеца, който да даде пламък и да се разгори стабилността на тази дребна, само че будна страна.

– Какво е значимо за българския народ, с цел да успее?
– Преди всичко да бъде безсънен, да има религия, тъй като тя е енергоподател. И заран да прочита най-малко една глава от Евангелието – отново ще кажа: това са единствено 4-5 минути. Вярата му и погледът към Бога ще му дадат сили даже да не е набожен. Вярата в Бога ще провокира Божията берекет да го укрепи, с цел да върви напред. И да му свети по пътя, с цел да не се набоде на ръждивия гвоздей на прегрешението, да не се пореже на калното стъкло от нечия счупена бутилка на съблазънта, която се слага пред този или оня по всевъзможни способи. Оттам нататък да гледаме здравето, би трябвало да има завършек на ГМО-то в храната ни, да има завършек на опустошението на селското ни стопанство. Ние държим злато, а го разливаме за нищо.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР