В края на миналата седмица директорите на училищата Петко Р.

...
В края на миналата седмица директорите на училищата Петко Р.
Коментари Харесай

Ще се запазят ли паралелките за седми клас в Добрич?

В края на предходната седмица шефовете на учебните заведения „ Петко Р. Славейков ”, ”Димитър Талев ” и „ Любен Каравелов ” са привикани в РУО, където им е връчено предложение за план-приема през идната образователна година. Те, с изненада откриват, че паралелките по софтуерни и хардуерни науки, и по британски език, не попадат в образованието в гимназиален курс.

" Питам аз по какъв начин се прави предложение за план-прием, без да се направи анкета със седмокласниците, с техните фамилии, които желаят да продължат образованието си? ", сподели Весела Панчева, шеф на СУ „ Димитър Талев ”, Добрич.

" Това ампутиране на трите паралелки на едни от най-хубавите учебни заведения в града ще докара до отлив от образованието в гр. Добрич. Държавният ни план-прием е изпълним на 100% още на първо и на второ класиране. Аналогично е и с останалите 2 учебни заведения, т.е. ние нямаме проблем с приема ", изясни Светла Иванова, шеф на СУ „ Любен Каравелов ”, Добрич.

Това е най-решаващата година в живота на децата ни, споделят родителите на седмокласници.

" Много от родителите са на мнение, че децата ни ще пътуват до Варна, в сравнение с да влязат в учебни заведения, в които те не желаят. Хубост принудително не става! Тази година ще пътуват, следващата година ще пътуват, третата година ще се открият във Варна. Добрич остава без младежи, не мисля, че е обикновено! ", посочи Невена Димитрова, родител на седмокласничка.

" Сестра ми също учи в това учебно заведение, в 10 клас е. Аз веднъж като по-малка разбрах какво е да аплайваш и поставям доста труд, и желая да вляза в това учебно заведение ", сподели Даная Самуилова, седмокласничка в СУ „ Димитър Талев ”,
Добрич.

Над 2000 души са се подписали към този момент в петицията на учебно заведение „ Каравелов ”, проведена от учебния съвет с искане за опазване на гимназиалния курс.

" Силно разочаровани сме от решението на РУО град Добрич, тъй като считаме, че точно тук учениците могат да развиват своите гении и познания. Преподавателите ни са страхотни и могат да ни дадат доста от себе си, което ще ни е в изгода да се осъществяваме в бъдеще ", разяснява Мелис Сали, ръководител на учебния съвет на СУ „ Любен Каравелов ”.

Хиляди са подписите в поддръжка и на учебно заведение „ Талев ” – освен от сегашни, само че и от някогашни ученици и родители. Сред тях е Мария Тодорова, чийто внук – дете със специфични потребности приключва образованието си тук.

" Трябва да ви кажа възмутена съм откогато научих! Не съм спала и аз, тъй като той тука израсна и в този момент е на работа към този момент. И върви и на надпревари в чужбина – взема златен орден! Представете си с каква подготовка е бил отсам! ", изясни Мария Тодорова.

И трите учебни заведения са с отлична база, на лидерски позиции от разнообразни надпревари, с новаторски практики, което се прави оценка от бизнеса.

" И всички работодатели споделят, че видя ли, че имам претендент от „ Талев ”, го вземам, тъй като знам, че те са освен образовани, те са възпитани и могат да бъдат виновни, тъй като са привикнали да вършат това в учебно заведение ", сподели Весела Панчева.

" Проблемът е като една лавина, която ще докара до доста страшни последствия за целия град, освен за образованието на града. Не можем да сечем клон, на който седим и нещо, което работи! ", описа Светла Иванова.

Директорът на Регионалното ръководство на образованието в Добрич съобщи, че общините са получили писма за усъвършенстване на учебната си мрежа още в края на ноември, поради упования по-малък брой на учениците. Липсата на реакция от тяхна страна е предизвикала в плана да се посегне на най- мечтаните паралелки.

" Кметовете, общинските съветници, би трябвало да изиграят своята роля и да я проведат тая полемика! И тъй като години наред те не я вършат, с моето предложение една от концепциите ми е тъкмо тази – да предизвиквам тази полемика ", разяснява Светлана Василева, шеф на РУО Добрич.

По самодейност на новия ръководител на Оценка за съвместимост Добрич в сряда ще се състои против сред шефове на учебни заведения, специалисти по образованието и синдикати за решение на казуса.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР