В края на миналата година Весела Лечева, близка до президента

...
В края на миналата година Весела Лечева, близка до президента
Коментари Харесай

Овладя ли Радев Патентното ведомство? За ПП Трети март и още нещо

В края на предходната година Весела Лечева, близка до президента Румен Радев и някогашна служебна министърка на спорта, записва две търговски марки - " Движение Трети март " и " Политическа партия 3-ти март " в Патентното ведомство. Това се чака да е името на бъдещата политическа групировка на президента.

Как тъкмо националният празник на страната може да се записва като комерсиална марка? Не може - най-малко по този начин счита някогашната председателка на ведомството Таня Найденова. Според нея регистрацията на комерсиалната марка е в нарушаване на закона.

А инцидентно актуалната председателка на Патентното ведомство - Владя Борисова - е назначена на поста от служебни кабинети на Румен Радев. Два пъти.

Историята за борбата за Патентното ведомство в действителност не е от през вчерашния ден - тя стартира още при служебния кабинет на Стефан Янев, първият назначен от Радев.
Завладяване с подписа на двама служебни министър председатели
През 2021 година длъжностен министър-председател е Янев - тогава още без упоритости в политиката за лична партия, а дисциплиниран боен, назначен от президента Румен Радев.

На 16 юли същата година Янев освобождава тогавашния ръководител на Патентното ведомство Петко Николов и назначава Владя Борисова. Защо - остава тайнственост. Основната работа на служебните кабинети е да провеждат идващите избори. Кадрови промени в тази връзка са нещо обикновено, само че ведомството се занимава със протекция на обектите на индустриална благосъстоятелност - което няма никаква връзка с изборния развой.

След два служебни кабинета идва постоянното държавно управление на Кирил Петков, който пък отстранява Борисова и връща Найденова на поста на 3 юни 2022 година Кабинетът на Петков обаче не оцелява дълго и Румен Радев още веднъж се оказва на власт посредством нов министър председател - Гълъб Донев.

В едно от първите съвещания на служебния кабинет Донев повтаря хода на Янев от предходната година - отстранява Найденова и назначава Борисова. С довода, че Найденова единствено за два месеца е излязла в три командировки. Според нея това са били изцяло наложителни пътувания - три интернационалните форума, един от които на Европейския патентен съд в Люксембург, където е трябвало да " отбрани " български съдии при основаването му.

Пред Клуб Z Найденова разяснява, че назначението на Борисова поначало е било проблематично - на нея й липсва нужния стаж в региона.

" Тя не дава отговор на условието за 10 години опит в отбраната на индустриалната благосъстоятелност - работила е единствено като учител по интелектуална благосъстоятелност ", акцентира Найденова.

От Патентното ведомство оповестиха пред медиите, че:

" Настоящият ръководител на Патентно ведомство проф. доктор Владя Борисова дава отговор на законовите условия за заемане на длъжността и въз основата на персоналните си качества, професионален опит и стаж. "
Чистка във ведомството и уроци по протокол
След второто си предопределение Владя Борисова стартира всеобщи уволнения в Патентното ведомство. Сменени са всички шефове на дирекции, в това число хора с 20-годишен опит в институцията, както и основният секретар и финансовият инспектор. Някои от тях оспорват уволнението си, претекстовете за освобождението остават неразбираеми.

Според Таня Найденова още десетки специалисти са напуснали и са били заменени в идната година.

Бившата директорка твърди и че Борисова е взимала странни решения, които сочат за топли връзки с президенството - да вземем за пример контракт с специалисти от институцията на президента, които са изнасяли платени лекции по протокол на чиновниците на вемодството.

" От какъв протокол имат потребност те? Вместо да се погрижи за заплатите на хората, тя им води лектори и заплаща на президенството ", означи Найденова.

Клуб Z изпрати имейл с запитване до Патентното ведомство за този случай - институцията няма пресцентър, а никой не подвига единствения телефон на уеб страницата.

Според някогашни чиновници на ведомството поради некомпетентността на Борисова е било блокирано краткотрайно и основаването на Европейския патентен съд.
Може ли националният празник да е комерсиална марка?
Доводът на Найденова, публикуван до медиите преди дни, е че " трети март " като народен празник е знак на българската страна, а тези знаци не могат да се употребяват като търговски марки.

Датата трети март е записана като народен празник в член 154 на Кодекса на Труда.

В Закона за марките и географските означения, член 11, алинея 8 обаче не разрешава да се записва:

"...марка, която се състои от или включва гербове, флагове или други знаци, както и техни фалшификати на страни - членки на Парижката спогодба, както и гербове, флагове или други знаци, съкращения или наименования на интернационалните междуправителствени организации оповестени по член 6 от Парижката спогодба. "

По сходна причина и партията " ИТН " в началото получи отвод от съда, само че поради този член в Закона за политическите партии:

" Чл. 5. (1) Политическите партии не могат да употребяват в своите знаци герба или знамето на Република България или на непозната страна, както и религиозни знаци или изображения.

(2) Символите на политическите партии не могат да накърняват общочовешките полезности и да опонират на положителните нрави. "

Според ведомството под ръкодството на Владя Борисова обаче записаните знаци по този ред са публично налични в базите данни на Световната организация за интелектуална благосъстоятелност, и марката " Движение Трети Март "  не попада измежду тях.

Найденова обаче отбелязва, че и преди е имало опит да се записва " Трети март " като комерсиална марка - в далечната към този момент 2014 година от Николай Бареков. В първичното си известие тя афишира, че Бареков е получил отвод, само че от Патентното ведомство означават, че политикът самичък е отдръпнал желае си.

" Интересно на необятната общност би било госпожа Найденова да отговори по какъв начин е получила достъп до поръчката на господин Бареков в случай, че тя не е обществено налична, нито има подадено искане за достъп до досие ", пишат от ведомството в известие, което не е подписано от председателката.

Според тях обаче искът на Бареков е щял да бъде почетен, в случай че си е платил държавните такси.

Пред Клуб Z Найденова разяснява, че това е неуместно - поръчките са обществено налични, а в добавка тя е била председателка на ведомството, когато Бареков се е опитал да записва тази и други търговски марки.

" Неговият юрист по всяка възможност го е посъветвал това да не пробва с тази марка. Той имаше тогава подадени регистрации за над 10 марки, по какъв начин за другите внесе таксата? ", пита тя. -  " Ако беше платил държавната такса, щяхме да откажем тази регистрация. "

В отговора на Патентното ведомство от преди дни има и солидна доза персонални офанзиви към Найденова - в това число, че е некомпетентна, тъй като е цитирала Кодекса на труда, който нямал нищо общо с патентното право. Но Найденова го цитира единствено тъй като там е маркиран като народен празник 3 март.

В отбрана на регистрацията на марките на Лечева от ведомството означават още, че всеки може да възрази против регистрирането на марка в тримесечен период.

" Патентното ведомство следи тъкмо за това. То не може да желае жителите да наблюдават за това. Не може всеки жител да следи дали е регистриран народен празник като комерсиална марка ", счита Найденова.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР