В края на миналата година – между Коледа и Нова

...
В края на миналата година – между Коледа и Нова
Коментари Харесай

Новосъздадени фирми са взели авансово милиони от спортното министерство

В края на предходната година – сред Коледа и Нова година, Министерството на спорта е подписало 14 контракта за 11.5 млн. лева по публични поръчки за физкултурни салони с преди малко основани компании. Седем от сдруженията са на един и същи човек и са регистрирани на общ адрес, а парите са раздадени по към този момент познатата скица – предплатено. Това разгласи в изявление за Нова тв служебният състезателен министър Андрей Кузманов. По думите му част от тях към този момент са предадени на способените органи.

Досега инспекцията е открила, че въпросните сдружения са били регистрирани през ноември-декември 2020 година А издадените фактури са с номера 001, т.е. първа фактура. Веднага след сключването на контракт с тях министерството подписва и анекс, съгласно който на компаниите се изплащат авансово 100% от плануваните пари. Това се случва без да е показан план или да има строителни разрешителни.

„ Изпълнението ще стартира, когато има схема за градеж, а това не се знае по кое време ще е “, разяснява Кузманов. Той сподели още, че инспекциите вървят и до няколко дни ще бъдат обявени имената на компаниите.

Припомняме, че районното министерство също изобличи съществуването на съмнителната процедура за предплатено заплащане на големи суми за действия, които въобще не са стартирани. Така за построяването на 20-километроав права от автомагистрала „ Хемус “, за която няма позволение за градеж, са платени авансово 84 млн. лева А 25 компании са получили предплатено 188 млн. лева за подсилване на свлачища, единствено едно от които е направено досега.

Тези инспекции не са реваншизъм. Ние сме длъжни пред страната и обществеността да сме открити и да се съблюдава законът, посочи Андрей Кузманов.

Поредна порция неистини на Кузманов! Това разяснява във " Facebook " Красен Кралев.
С наближаването на изборите предизборният щаб на Румен Радев стартира да се изнервя. Разбраха, че мъчно се " изчегъртва " постигнатото в последните три мандата на Бойко Борисов и стартират да приказват откровени неистини. Първо " изчегъртаха " автомагистрала " Хемус ", в този момент посегнаха на физкултурните салони на децата, в случай че вярно съм схванал изказването на Андрей Кузманов в Нова телевизия.

След избълваната порция неистини тази заран ще си разреша да внеса малко изясненост, с цел да не продължава служебният министър да се излага с изявите си.
Осъзнавам, че мъчно ще разбере написаното заради очевидната липса на опит и знания, само че въпреки всичко ще опитам:

Господин краткотрайно изпълняващ длъжността министър, дано ви срещна със следните обстоятелства:

1. Тотото има оперативна автономия. Договорът с " Декарт " е от 2011 година и е подписан след изцяло транспарантен търг. Последвалите контракти е обикновено да бъдат с този, който е основал системата. През 2011 година надали някой е чувал за " Магнитски " в България. Аз съм определен за министър три години по-късно.

2. След като 30 години никой не обърна внимание на спортната инфраструктура в учебните заведения, държавното управление на ГЕРБ беше първото, което направи нещо по този въпрос. Парите бяха отпуснати при започване на 2020 година С изискването в случай че не бъдат усвоени, да бъдат върнати в централния бюджет.
След одобряването на листата на учебните заведения от МОН бяха направени типови планове на салоните. След това бяха оповестени публичните поръчки за строителството.
Съгласно Закон за обществените поръчки в тях могат да вземат участие физически и юридически лица и техни обединявания. Тъй като за планиране и строителство според профилираното законодателство има друг регистрационен режим е позната процедура другите сдружения да се сплотяват. НО СЛЕД СПЕЧЕЛВАНЕТО НА ПОРЪЧКАТА, А НЕ ПРЕДИ ТОВА-ПО ЗАКОН! При това състояние е обикновено фактурата да е с номер 0001.
Интересът не бе огромен, само че за сметка на това имаше много обжалвания. По които способените органи се произнесоха в интерес на ММС.

В края на 2020 година стана ясно, че неизразходваните средства няма да бъдат отпускани още веднъж за 2021 година Заради това се взе решение да се употребява плануванаъа от Закон за обществените поръчки опция за целево разпределяне на средства против предоставена 100% гаранция. Тя е за целия период на контракта и карат изпълнителят да бърза, тъй като има повече разноски по такси и награди по това.
След март, когато започнаха да идват приспособените планове, трябваше да се пусне поръчка за сходство на капиталовите планове със значителните условия към градежите. За да бъде издадено позволение за градеж от съответната Община и назначението на строителен контрол по време на строителството.

ТАКАВА ПОРЪЧКА НЕ Е ОБЯВЕНА И ДО ДНЕС Пожарна охрана НЕОБЯСНИМИ ПРИЧИНИ. За мен повода е ясна - кабинетът на Андрей Кузманов не работи. Защото освен че не желае, само че и не знае по какъв начин.

3. Парите на федерациите са отпускат по изцяло транспарантна процедура, която е директно обвързана с техните достижения. Може би Андрей Кузманов е не запомнил, че в колоезденето има нова федерация и тя няма по какъв начин да получи " огромно " финансиране. И въпреки всичко отпуснахме 200 000 лв. за провеждането на обиколката на България, за което бе особено благодарено на ММС на конференцията преди началото ѝ. Когато откриваш нещо, което е направено от други, би трябвало най-малко да се запознаеш защо става въпрос. Разбирам болката на президента на модерния петобой, само че въпреки всичко чакам толкоз дълго чакания пробив в този обичаен олимпийски спорт, в който в България работят едвам 14 клуба.

Бел.ред.
Хората имат вяра, че новият парламент ще отбрани мажоритарните избори.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР