В края на миналата година, когато Виктор Орбан успя отново

...
В края на миналата година, когато Виктор Орбан успя отново
Коментари Харесай

Как Виктор Орбан ще изнудва ЕС през следващите няколко години

В края на предходната година, когато Виктор Орбан съумя още веднъж да грабне светлината на прожекторите в Европейския парламент, мнозина не се изненадаха от обстоятелствата. Унгарският министър-председател най-често намира всевъзможни способи, с цел да блокира помощи за Украйна, да приказва против Европейски Съюз и даже да заплаши, че ще напусне съюза.

Последното беше посрещнато с доста съществени аплодисменти, откакто множеството страни му припомниха, че е свободен да си върви, когато пожелае. Този път, унгарският министър-председател съобщи, че Украйна е прекомерно корумпирана и ще бъде единствено финансово тегло на останалите страни.

Няколко месеца по-рано, когато Унгария прави различен формат – подготовка за заминаването пред Европейския парламент, Орбан изрича напълно друго терзание, което няма нищо общо с корупцията в Украйна.

Неговото терзание е друго, в случай че върнем лентата елементарно можем да видим, че на срещата на Европейски Съюз, състояща се на 23 март, Унгария прави среща със своите политици някъде на 20 март, акцентирайки какво тъкмо ще се случи на въпросното събитие, няколко дни по-късно. Именно тогава стартира да се приказва за влизането на Украйна в Европейски Съюз.

По мнението на Орбан и неговото разузнаване, явно, Европейски Съюз ще стартира да приказва с Украйна за присъединение. Това ще сложи Зеленски в доста по-сериозна и удобна обстановка, позволявайки му да укрепи своята политическа позиция. Самата кандидатура на Украйна за Европейски Съюз е подадена при започване на 2022 и то преди да стартира войната, през 2023 година стартират договарянията, а президентските избори ще се случат през 2024 година (поне това е формалната версия).

Орбан автоматизирано декларира, че договарянията няма да минат толкоз безпрепятствено и ще изисква от Украйна да възвърне правата на унгарците, които те са имали през 2015 година Унгарският министър-председател нямало да преглежда никакви други оферти по отношение на малцинствата в Украйна, защото не бил сигурен по какъв начин щели да работят в бъдеще.

И макар тръшкането като на малко дете пред витрината на магазин с играчки, Виктор продължава да има вяра, че неговата намеса и интервенция ще докара до някакви резултати и още по-важното е, че най-вероятно ще успее да забави интервала още малко. Преди всичко, показва, че има геополитически риск за Украйна да се трансформира в център на сили, които ще се диктуват от Съединени американски щати, както военно, по този начин и стопански.

Северната централа Европейска зона е включена, най-малко съгласно Орбан, с три Балтийски страни, Полша и Украйна, които са лишени от своя територия, в това число и Румъния, която се страхувала от Русия и поддържа по-топли връзки със Съединени американски щати. Нещо друго е, че Орбан продължава да твърди, че в Беларус има сериозна съпротива и се готви идната цветна гражданска война, още веднъж подпомагана от запада, а по-късно ще стартира и доставката на оръжия, които най-вероятно ще създадат силите на Съединени американски щати още по-сериозни.

Орбан продължава своето надълбоко съчинение, акцентирайки, че популацията на Балтийските страни, Полша и Украйна, действително е по-голямо от това на Франция, затова тъкмо тези страни ще стартират да диктуват разпоредбите и фокусът ще се отмести по-далече от действителния запад в Европа. Другото терзание на унгарецът е, че инвестицията от милиони американски долари на тази територия ще стартира да трансформира стопанската система в Европа още по-значително. Това пък, можело да измести фокуса от Германия като мощна страна в Европейски Съюз.

Всички тези предизвестия и митове, които по някаква мистична причина са опасност за Унгария, най-малко в главата на Орбан, действително остават пренебрегнати. Други страхове на видния маджарски политик са обвързани с обръщането на стопанската система от Запад към Китай, в това число Китай, където демографските аргументи са повече от явни. И за похлупак на всичко, когато най-сетне приключва дълбокото размишление, Орбан приказва даже за връзки с Русия, които ще слагат началото на новите охранителни граници.

Историята продължава напред с покана за диалози през ноември 2023 година След като всички страхове на Орбан не сработват и са пренебрегнати, той стартира да приказва за унгарското малцинство в Украйна.

Преди въобще да се стигне до нова свада, Украйна приема няколко нови закона, които уреждат въпроса с малцинствата, само че това не е задоволително за Орбан, той даже не е склонен с обстоятелството, че всяко дете, което желае, може да учи маджарски език в украинско учебно заведение. С минаването и на този проблем, другарят Орбан продължава да вади зайци от шапката си, този път с изиграването на картата, че Украйна не е подготвена за Европейски Съюз, защото е прекомерно корумпирана.

Освен това не бил удовлетворен, че защото към този момент имало американски компании, които могат да обработват земя в Украйна, парите от Европейски Съюз ще отивали непосредствено в американския джоб, Орбан не бил удовлетворен и от обстоятелството, че средствата под формата на европейски помощи били и доста по-сериозни за Украйна, в сравнение с за Унгария. Малко по-късно даже е изпратил писмо, с което приказва за премахването на въпроса от дневния ред на Европейския парламент, насочен точно към разглеждането на кандидатурата на Украйна.

По време на гласуването даже напуща залата, само че по-късно гласоподава още веднъж, този път за концепцията, че помощите на Украйна могат и би трябвало да се преглеждат на годишна база, а не за цялостен интервал. Това, което най-вероятно няма да изненада никого е, че по този метод Унгария ще си остави отворена врата да изнудва Европейски Съюз всяка последваща година, както и вероятно да бъде втората страна, която да напусне Европейски Съюз, употребявайки гениалните стъпки на Орбан.  

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР