В края на месеца в София се очаква да бъде

...
В края на месеца в София се очаква да бъде
Коментари Харесай

Азерски газ ще стига до Европа през България

В края на месеца в София се чака да бъде подписано огромно съглашение сред няколко страни, измежду които Азербайджан, Турция, България, Румъния, Унгария, Словакия за разширение на газовата инфраструктура, съобщи Българска телеграфна агенция. Това ще даде опция за доставка на газ от Азербайджан през България към Централна Европа. Това разгласи служебният министър на енергетиката Росен Христов при визитата си в турския терминал " Мармара Ереглиси Ел Ен Джи ", където беше посрещнат първият танкер с полутечен природен газ, според подписаното съглашение сред " Булгаргаз " ЕАД и турската компания " Боташ ".
По думите на министър Христов съглашението, което следва да бъде подписано в София, ще даде опция на страната ни да доставя полутечен газ от американски и европейски източници още веднъж до Централна Европа. " Това съглашение е с европейско значение. Разбира се, редом с това продължаваме и съдействието си с турската страна, според съглашението, което имаме ", сподели той.
Споразумението сред " Боташ " и " Булгаргаз " беше подписано в София на 3 януари тази година и е със период 13 години. С него българският публичен снабдител получи достъп до пет терминала за полутечен природен газ и газопреносната мрежа на Турция. Предвижда се 1,5 милиарда куб. метра газ да бъде трансфериран на година. Танкерът, който през днешния ден дойде в Турция, е с товар от 50 млн. куб. метра.>
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР