В края на месец март Виенската Щатсопер представи серия от

...
В края на месец март Виенската Щатсопер представи серия от
Коментари Харесай

`Красимира Стоянова дебютира в ролята на Тоска във Виенската опера

В края на месец март Виенската Щатсопер показа серия от три спектакъла на операта “Тоска “ от Джакомо Пучини в именитата режисура на режисьорката Маргарете Валман. Премиерата на тази театрална реализация датира от 3 април 1958 година и от този момент до момента е участвала 639 пъти в репертоарния плакат на театъра. 

По време на дългия театрален живот на тази фамозна продукция в нея са взели участие плеяда световнопризнати оперни звезди, като измежду тях се открояват и най-големите български имена на оперното изпълнителскo изкуство: Теноровата партия на Каварадоси тук са изпълнявали Тодор Мазаров, Венко Венков, Димитър Узунов, Никола Николов, Михаил Светлев, Емил Иванов и Костадин Андреев. В ролята на Тоска на сцената на Щатсопер са гастролирали шест забележителни български сопрани: Люба Велич, Галина Савова, Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Соня Йончева и, несъмнено, Райна Кабаиванска, трансформирала облика на примадоната Флория Тоска в своя коронна роля.

В настоящата серия спектакли на сцената на Щатсопер своя дълго чакан, сполучлив дебют в тази емблематична сопранова партия направи и превъзходната българска прима Красимира Стоянова. Носителка на купата Камерзенгерин на Виенската Щатсопер, тя е извънредно обичана от австрийската аудитория и високо ценена от музикалната рецензия тук. През 2023 година се навършват 25 години от нейния дебют във Виенската държавна опера, като за интервала тя е триумфирала на сцената на този влиятелен спектакъл в над 260 спектакъла. 

В критика на “Дер нойе Меркер “ след спектаклите на “Тоска “ Сиглинде Фабиган писа:
“Операта неслучайно е озаглавена Тоска! Красимира Стоянова, която е пресъздала към 20 функции на сцената на Щатсопер, трансформира в събитие своя дебют в тази партия. Тя съумява да владее гласа си оптимално – при нея няма излишно форсиране, а впечатляваща активност във всички регистри и мощ на звука. В актъорско отношение тя построява цялата палитра от усеща в персонажа – обич, ревнивост, боязън, обезсърчение “.  

В друга критика Валтер Новотни отбелязва:
“Красимира Стоянова е от тези певици с необикновено богат и разнороден репертоар, които през днешния ден са необичайност. От Моцарт, Верди, Пучини, през френския и славянския репертоар, до Рихард Щраус. Сега тя добави към построените от нея театрални облици още една значима роля – Тоска, и се показа в отлична вокална форма, като нейната интерпретация на арията “Vissi d‘arte “ впечатли с хубост на тембъра и изящна фразировка “. 

В собствен отзвук уеб сайтът за класическа музика Bachtrack също акцентира “великолепния глас на певицата и нейната съвършена вокална техника, която ѝ разрешава без изпитание да реализира красиво звукоизвличане във всички регистри “. 

Реномето на Красимира Стоянова като пример за извънреден професионализъм се затвърди и от обстоятелството, че нейният дебют в ролята на Флория Тоска бе сбъднат на огромна сцена във Виенската Щатсопер без нито една предварителна оркестрова подготовка. В края на всеки от трите спектакъла българската прима беше приветствана дълготрайно и прочувствено с екстаз от изправената на крайници аудитория в залата.

Като театрални сътрудници на Красимира Стоянова в елитния солистичен състав на операта “Тоска “ във Виенската Щатсопер през месец март се изявиха изключителният италиански баритон Лука Салси в ролята на Барон Скарпия и известният американския тенор Майкъл Фабиано като Каварадоси. На пулта беше забележителният диригент и тълковник на италианския оперен репертоар Марко Армилиато.

След Виена Красимира Стоянова е поканена да извърши тази партия в две концертни осъществявания на творбата на 13 и 16 април 2023 година в Bunka Kaikan Hall, Токио. Престижното присъединяване е в границите на Tokyo Spring Music Festival под диригентството на Фредерик Шаслен, а на българската оперна прима ще партнират Пиеро Прети като Каварадоси и Брин Терфел в ролята на Барон Скарпия.

В изявление за предаването “Алегро виваче “ по “Хоризонт “ Красимира Стоянова споделя детайлности за своя театрален дебют в ролята на Флория Тоска и прави забавни разбори на спецификата на облика, както и на музикалния жанр на Джакомо Пучини. Чуйте в звуковия файл.

   
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР