В края на месец август Министерството на културата обяви, че

...
В края на месец август Министерството на културата обяви, че
Коментари Харесай

Превръщат о. Св. Кирик и Юлита в световен център на изкуствата

В края на месец август Министерството на културата разгласи, че възобновява работата по плана за превръщането остров Св. Кирик и Юлита в международен център на изкуствата. Във връзка с този план Центърът за подводна археология в Созопол прави изследвания на акваторията с концепцията да разкрие и върне към деяние античното пристанище на Созопол, предава БНР.

“Проектът е обвързван с превръщането на острова в остров на културата с музей за подводна археология и с лаборатории за консервация и реституция на археологически монументи. Нашият план сега е концентриран в пристанището на Созопол и по-скоро към частта, която е към остров Св. Кирик и Юлита с концепцията и задачата тогавашното пристанище, което е функционирало до преди 30 години, да бъде върнато в деяние и още веднъж да действа “.

Това споделя в изявление за БНР шефът на центъра доктор Найден Прахов:

“Цялата акватория на пристанището е археологически обект и то извънредно богат. Там е било античното пристанище на град Аполония понтика, по-късно наименуван Созополис. В акваторията на пристанището са открити и две праисторически селища. При действието на едно пристанище тези обекти могат да бъдат повредени, по тази причина нашето изследване сега цели да откри какво е непокътнато в акваторията на остров Св. Кирик, където ще бъде бъдещото пристанище и какви ограничения да бъдат взети, с цел да бъдат съхранени обектите и за в бъдеще “, показва още той в ефира на предаването “Нашият ден “.

Островът, с територия 82,5 декара, е ситуиран в акваторията на Созополското пристанище. Името му е обвързвано със съществуването на това място на феодален манастир от XI – XIV век, упоменат в императорски грамоти от времето на Палеолозите.

Християнският комплекс евентуално поражда през втората половина на IV век, когато в североизточната, най-висока част на острова е построена огромна триапсидна базилика, обвързвана със статута на Созопол като епископски център. Църквата е открита през 1927 година при строителството на „ Рибарското учебно заведение ”.

Около нея са проучени десетки гробове от V – VII век. Намерени са и голям брой антични артефакти, които удостоверяват данните от първите разкопки на френския консул Александър Дегран, през 1904 година, за съществуване на езически храмов комплекс от времето на Аполония, датиран от края на VII прочие Хр. до III век.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР