В края на май опасенията се потвърдиха, тъй като най-голямата

...
В края на май опасенията се потвърдиха, тъй като най-голямата
Коментари Харесай

Кои две европейски държави ще изпаднат в рецесия според МВФ

В края на май опасенията се потвърдиха, защото най-голямата стопанска система в Европа се сблъска с двоен удар върху брутния си вътрешен артикул (БВП), преживявайки криза с поредни тримесечни спадове от 0.5% през последното тримесечие на миналата година и още 0.5% през първото тримесечие на 2023 година

Рецесията в Германия, която е водещата стопанска система в Европа, има далечни последствия за района и международната стопанска система. Възниква въпросът дали Германия може бързо да се възвърне от този стопански спад, или продължителната криза е неизбежна.

Федералният министър на финансите Кристиан Линднер означи “ ” в данните за Брутният вътрешен продукт на Германия, признавайки загубата на капацитет за напредък спрямо други добре развити страни.

Германия и Англия са единствените европейски страни, за които Международният валутен фонд (МВФ) предвижда , че ще изпитат криза през 2023 година

Различни фактори способстваха за тази икономическа действителност, в това число внезапно покачващите се цени, които оказват въздействие върху вътрешното ползване, незадоволително високите поръчки в индустрията, отрицателните настройки по отношение на предстоящото повишение на лихвените проценти и слабите вероятности за растежа на Съединени американски щати.

Структурни фактори като продължаващата война в Украйна, демографските промени и енергийният преход също се чака да натежат върху стопанската система на Германия през идващите години.

Германската стопанска система се сблъска със обилни провокации заради ценови шокове, засягащи потреблението. Високото повишаване на цените натовари стопанската система, което докара до спад от 1.2% на разноските за извънредно ползване на семействата през първото тримесечие на 2023 година, което публично удостовери рецесията.

Цените на силата, изключително наранени от спора в Украйна, оказаха съществено влияние върху немските предприятия и семейства. Западът, в това число Германия, наложи стопански наказания на Русия поради войната, което докара до спиране на доставките на газ и до внезапно повишение на цените му. Освен това се резервира нарасналата инфлация, а нивото на безработица в Германия се усили, което в допълнение утежни икономическите провокации.

Ситуацията докара до утежняване на статута на Германия като международна индустриална мощ, като от ден на ден предприятия обмисляха да реалокират активността си отвън страната. Производственият бранш се сблъска със забележителен спад, което докара до намаляване на бизнес доверието.

Перспективите за икономическото възобновяване на Германия остават несигурни, като инверсията на немската крива на доходността демонстрира по-дълбока криза за Германия и еврозоната. Тъй като инфлацията продължава да спъва частното ползване, Институтът за стопански проучвания Ifo намали прогнозата си за Брутният вътрешен продукт на Германия до -0.4% за тази година. Въпреки че се чака инфлацията леко да се намали, частното ползване ще се свие, преди да нарасне още веднъж през идната година.

В резюме, икономическите проблеми на Германия имат обилни последствия и бързото излизане от рецесията наподобява мъчно. Страната е изправена пред голям брой трудности по пътя към възобновяване, което прави световните стопански вероятности несигурни.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР