В края на май, миналата година, Берое се луташе в

...
В края на май, миналата година, Берое се луташе в
Коментари Харесай

Александър Томаш постави основите в Берое

В края на май, предходната година, Берое се луташе в нищото, откакто за тима завърши един разочароващ сезон. Старозагорци бяха разрушени и не приличиха на тим. Съставът се нуждаеше от коренна смяна. Девет месеца по-късно Александър Томаш може да е изцяло удовлетворен от това, което съумя да съгради под Аязмото. Той сложи основите на тима на Берое, само че пред него има още доста път за развиване. Доказателството за това са визията на Томаш и неговия екип, както и напредъкът в играта на „ зелените “. Младият експерт съумя изцяло да преобрази Берое и сега старозагорци практикуват един извънредно прелестен и атрактивен футбол. Нещо, което изглеждаше до неотдавна немислимо за отбора от Стара Загора. В същото време управлението на Берое показва отлична предвидливост и усет с назначението на 39-годишния експерт, който за относително къс интервал от време да върне беройци в битката за челните позиции в Първа лига и за разпределението на европейските квоти.

След девет месеца работа ясно се вижда почеркът, с който Александър Томаш желае да се отличава в играта на водения от него тим. Берое не е разграденият двор от предходния сезон, когато бе елементарно разбираем, нерешителен, нерешителен, даже нерешителен тим и елементарно реализуем. В момента Берое се стреми да господства и го прави сполучливо в по-голяма част от мачовете си.

Томаш напълно промени образа на Берое. Наложи нова тактичност на игра, тимът се стреми да разиграва дълго време топката, тя се изнася с пасове от бранителите, а не с безконечни дълги подавания, отборът още веднъж се пробва да пресира високо, с цел да отнеме бързо топката от съперника. Фланговете са извънредно дейни и в двете етапи на играта, а акцентът върху тримата полузащитници е ясно разпознаваем. Тримата халфове в схемата на игра би трябвало да бъдат доста дейни, както в построяването на офанзивите и пред наказателното поле на противника, по този начин и в отбранителен проект.

Под негово управление Берое наподобява по един напълно нов метод, спрямо това, което старозагорци бяха привикнали да следят от отбора през последните години. През по-голямата част от мачовете Берое е тимът, който се стреми да диктува протичащото се на терена. Александър Томаш изисква от неговите играчи да разиграват топката без терзания.

Изключително значимо за Александър Томаш е, че той не изневери на себе си, макар неизбежните съмнения, някои по никакъв начин приятни резултати и сигурно купищата препоръки, които е получавал да направи по този начин, че Берое да играе затворен, предпазен и рушащ футбол. Томаш е доста положителен и това потвърждава стила, който постанова в Берое. Старозагорци не се опасяват къде ще излязат. Те в никакъв случай не променят на почерка налаган от своя треньор през последните девет месеца. Именно поради това Берое натика Левски 45 минути в неговата половина посред „ Георги Аспарухов “ и пропусна да го накаже. Същото бе ситуацията против „ сините “ и в Стара Загора. Именно поради това Берое бе на път да в профил Лудогорец за Купата на България. Берое излиза и се надиграва. Да, един от най-тежките моменти за тима безспорно през този сезон бе провалянето на „ Българска Армия “ с 0:6, само че белким и тогава Берое не се надиграваше със противника си. Във футбола няма „ в случай че “ и „ може би “, само че в един по-модерен футбол с ВАР, голът на Мартин Камбуров щеше да бъде приет, а оттова пътища доста.

Si vis vincere, disce pati - Ако искаш да побеждаваш, научи се на толерантност. Тази латинска поговорка важи в цялостна степен за момента от стадия на развиване, в който се намира Берое. Отборът би трябвало да премине през всички етапи, с цел да стигне до един приключен образ и непрекъснато устойчиво показване. Във футбола магията е протичащото се на терена, само че резултатите в множеството случаи идват след доста усилена работа.

Александър Томаш сложи едни положителни съществени в Берое, само че пътят е дълъг, а тимът би трябвало да се стреми да се развива. Това изисква еволюцията. В Стара Загора сигурно не са не запомнили разочароващия минал сезон, с цел да повтарят една и съща неточност два пъти. Берое наподобява радикално изменен, само че би трябвало още доста работа. Със сигурност в последните години един безспорен факт е, че Берое е място, където треньорите са оставяни на мира да работят, тъй че всичко зависи от Александър Томаш, неговият екип и футболистите.

Берое има да извърви още доста път, до момента в който се трансформира в един постоянен тим. Александър Томаш сподели, че има визията да трансформира Берое още веднъж във фактор и да направи по този начин, че тимът да играе красиво, атрактивно и все по-резултатно.
Източник: gong.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР