В края на май или началото на юни се очаква

...
В края на май или началото на юни се очаква
Коментари Харесай

В началото на юни вероятно ще бъде публикувана обявата за търсене на инвеститори за АЕЦ Белене


В края на май или началото на юни се чака да бъде оповестена обявата за търга за АЕЦ „ Белене “ в формалния вестник на Европейски Съюз. Това съобщи енергийният министър Теменужка Петкова по време на 8-мата районна енергийна конференция „ Дневният ред на енергийното развиване на района – цели, технологии и пазари “, на което 3eNews е медиен сътрудник.

Пред публицисти Петкова изясни, че сега обявата се превежда на всички езици в Европейски Съюз и това лишава време, до момента в който се случи. Веднага откакто бъде оповестена обявата стартират да текат периодите и стъпките, които държавното управление си е сложило за реализацията на АЕЦ „ Белене “.

Като информация от Европейска комисия сме получили, че процедурата за АЕЦ " Белене " би трябвало да бъде преведена на всички формалния езици на държавите-членки на Европейски Съюз, а това лишава време. Очакваме до края на май или най-късно в първите дни на юни поканата ни да бъде оповестена на формалния вестник на Европейски Съюз. Тогава ще стартира да тече и срокът за подаване на заявките, който е 90 дни от датата на издание, изясни Петкова. Преди да бъде даден формалният старт на процедурата няма по какъв начин да се работи с възможни стратегически вложители. В рамките на пускане на етапа на договарянията с евентуалните стратегически вложители би трябвало да бъде разположена и плановата компания, в която ние да заявим с какво тъкмо участваме, да забележим какво тъкмо ще предложат и възможните вложители, изясни Петкова и акцентира, че това е по-добрият за България вид. Паралелно до момента в който текат договарянията с вложителите ще бъде структурирана и плановата компания за АЕЦ „ Белене “, изясни Петкова в отговор на въпрос на 3eNews.

По отношение на тарифния недостиг в енергетиката министърът изясни, че единствено в НЕК той към този момент е понижен до минимално количество и то главно поради напъните на държавното управление.

Изказването на Петкова бе предизвикано от коментара на Антон Иванов от Българския енергиен и минен конгрес, който съобщи, че 5 милиарда лева е дупката в енергетиката. „ Не знам господин Иванов от кое място борави с такива данни. Знаете ние с какъв недостиг поехме енергийния бранш през ноември 2014 година, знаете какви ограничения предприехме. Беше основан и Фонд " Сигурност " на електроенергийната система, което беше една от най-успешните ограничения, свързани със стабилизиране на енергийния бранш на България, изясни Петкова и уточни, че тя е била високо оценена и от Световната банка и от Европейска комисия. “, напомни Петкова.
Оттук нататък би трябвало да се върви към цялостната либерализация на електроенергийния пазар и да бъдат изведени всички производители на свободния пазар, както и да бъдат подхванати ограничения във връзка с тарифния недостиг, сподели още Петкова.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР