В края на март ще има корекция на данните за

...
В края на март ще има корекция на данните за
Коментари Харесай

Булгаргаз обеща корекция в поисканото близо 60% увеличение на цената на газа

В края на март ще има промяна на данните за повишаването на газа, разгласи ръководителят на Съвета на шефовете на „ Булгаргаз “ Иван Топчийски – ден откакто държавният газов оператор предложи

„ Това е планирана, а не последна цена. За високите планирани стойности повлияха рисковите равнища на индекса на борсата в Нидерландия, който е главен съставен елемент по един от договорите. Вярваме, че при коригиращото заявление към регулатора, цената ще е по-ниска ”, сподели Топчийски пред Нова ТВ.

Вчера от „ Булгаргаз “ оповестиха, че поради войната в Украйна синьото гориво е поскъпнало на европейските тържища. Сега цената за един мегаватчас у нас е 113,73 лв.. Ако КЕВР утвърди близо 60-процентово нарастване, тя ще нарасне до 179,36 лв. без такси и данъци.

„ До 10-о число на всеки месец подаваме планирана цена за газа за идващия месец. Тази цена зависи от придвижванията на борсовите котировки през първите 10 дни на месеца. За образуването на тази цена използваме формула и механизъм, който е утвърден и не можем да си вършим опити с това какво желаеме “, сподели Топчийски.

В отговор на въпроса по какъв начин вероятно нарастване с 58 на 100 ще се отрази на цената на парното, той съобщи: „ За потребителите на " Топлофикация " има моратуриум до 31 март. Трудно е да се направи преценка с какъв брой ще се усили цената на парното. Мисля, че пазарите се успокояват и към края на месеца ще забележим по-нормални стойности, с цел да може покачването да е по-нормално. Нека не забравяме, че сме и в края на отоплителния сезон “.

Според него няма място за терзания към договарянията за нов контракт с „ Газпром “. В „ идеалния вид “ те би трябвало да стартират в средата на април, тъй като в средата на годината започвали търговете за потенциал.

" Има вид и от съветската страна да спрат доставките, има вид и при решение на Европейски Съюз да не се подписват контракти ”, изясни Топчийски.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР