В края на изтеклия период в голяма част от полските

...
В края на изтеклия период в голяма част от полските
Коментари Харесай

Агрометеорологична прогноза: Голям Сечко се усмихва, живакът...

В края на изтеклия интервал в огромна част от полските региони бяха регистрирани превалявания със стопанско значение от 20-30 л/кв.м, а на обособени места в Южна България - и до 40-50 л/кв.м - Хасково, Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен, които усилиха почвените влагозапаси в еднометровия пласт.

През първата половина от идващия седемдневен интервал агрометеорологичните условия ще се дефинират от средноденонощни температури, които ще поддържат покоя при зимните житни култури и трайните насаждения. При пшеницата и ечемика ще доминира фаза " трети лист ". Фаза " братене " ще се следи в обособени региони от Дунавската низина, а начало на фаза " братене " - при посевите тук-там в Южна България - Любимец, Хасково, Чирпан, Пловдив. Критични минимални температури за неукрепналите и намиращи се в начален стадий от развиването си есенни посеви не се чакат, предвиждат агрометеоролозите от Национален институт по метеорология и хидрология.

През втората половина на интервала се предвижда покачване на температурите, изключително в източните региони, където средноденонощните им стойности ще надвишават биологичния най-малко, нужен за вегетацията на зимните житни култури.

За региона на Пловдив и региона се чака доста покачване на дневните температури, като най-високите стойности - 19 градуса, ще са в сряда и четвъртък (18 и 19 януари). Нощните температури и минималните дневни температури също ще са над минимума за сезона - от 3 до 8 градуса, което допуска, че няма да има слани и измръзване на ранноцъфтящите овощни типове. Застудяване до 8-9 градуса ще има през уикенда, когато се чакат дъждове.

През интервала най-вече в Южна България се предвиждат превалявания, които краткотрайно ще лимитират опциите за работа на полето - осъществяване на резитби и зимни растителнозащитни пръскания при трайните насаждения, осъществяване на дълбока оран на полетата, планувани за сеитба с пролетни култури.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР