В края на изминаващата година България успя да постигне една

...
Коментари Харесай

Атанас Славов: Решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде възможно без реформите в правосъдието

„ В края на изминаващата година България съумя да реализира една от стратегическите си цели – да се причисли към Шенгенското пространство. Правителството реализира значима задача, върху която работихме извънредно интензивно в последните месеци като екип – във вътрешен и интернационален проект. “

Това написа в профила си в обществената мрежа Фейсбук министърът на правораздаването Атанас Славов във връзка решението за приемане на България и Румъния в Шенген по въздух и вода от март 2024 година. 

По този метод България прави още една крачка към това да бъде пълновръстен член на Европейския съюз , акцентира Славов. И добави:

„ От периферията на Европа страната ни се доближава към сърцето на съюза, като ще стане действителен участник във взимането на решения за общото ни бъдеще и в областта на опазването на общите граници. Скоро и нашите съграждани и бизнеси ще почувстват на практика изгодите от улесненото пътешестване – първо по въздух и вода. “

Правосъдният министър уточни още, че решението за приемането на България и Румъния нямаше да бъде допустимо без множеството промени в региона на правораздаването , наред с ефикасното запазване на границите . През миналите над 12 години неналичието на господство на правото беше явен препъникамък към напъните ни за свободно пътешестване, макар че България беше изпълнила техническите критерии.

„ Приемането на новия антикорупционен закон и измененията в Конституцията, съчетани с доста на практика старания за възстановяване на институционалната среда и усилване на измененията в правосъдната система, върнаха доверието на нашите европейски сътрудници в страната ни и във опциите й да подсигурява сигурност. Усилията за налагане на върховенството на правото обаче не би трябвало да стопират. Предстои ни значима година, в която би трябвало да създадем идващите решителни крачки към подсилване на правовия ред посредством мощни, ефикасни и изграждащи доверие институции! “ , написа още Атанас Славов. 

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР