В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65%

...
Коментари Харесай

В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65% от нивата преди ковид

В края на годината въздушният трафик ще е на 60-65% от равнищата преди COVID-19. Това разяснява пред " Капитал " генералният шеф на Държавно дружество " Ръководство на въздушното придвижване " Георги Пеев. Това са прогнозите на Eurocontrol за бъдещето на трафика, в случай че процесът с имунизацията и преодоляването на вируса върви без повече разтърсвания. Пълно възобновяване на полетите на база числата от 2019 година пък може да се чака през 2024 година

Към момента РВД регистрира равнища на трафика на 35-40% от естествените равнища, т.е. тези през 2019 година Таксите на сдружението за тази година са по-ниски с към 2.5 евро спрямо 2019 година Тогава таксата за прехвръкване е била 31.42 евро. За 2020 година - 28.73 евро, а за 2021 - 28.90 евро. В този размер на националната таксова единица е включен и съставен елемент, отразяващ разноските на Бюрото за събиране на таксите за аеронавигационно обслужване към Eurocontrol в размер на 0.13 евро за предходната година и 0.29 евро за 2021 година

Нивата на таксите за прехвръкване, които се дефинират на интернационално равнище, са написани в плана за изменение на Наредбата за таксите за потребление на летищата за публично прилагане и за аеронавигационно обслужване в Република България. Тя беше оповестена за публично разискване на strategy.bg на 22 март, като то продължи до 5 април. Наредбата беше планувана в днения ред на Министерския съвет предходната сряда, само че не участва във финалния лист на решенията.

Друга съществена смяна, с изключение на таксите на РВД, в наредбата визира таксите на летище София, което към този момент е отдадено на концесия. Според редакцията измененията по тях, направени от оператора или Гражданска въздухоплавателна администрация към Министерство на превоза, няма да се разгласяват в наредбата като приложения. Това се случва след измененията в Закона за гражданското въздухоплаване, които бяха гласувани при започване на тази година и влязоха в действие в края на февруари. От документите по време на публичното разискване обаче се вижда, че по тематиката има възражения от страна на държавното сдружение " Летище София ", че няма да може да си събере неплатените към него такси в минали интервали.
Мерките за авиацията
Държавно дружество " Ръководство на въздушното придвижване " събира пътни такси за аеронавигационно обслужване за потреблението на радионавигационни средства и полетно обслужване в зоната на летищата и за аеронавигационно обслужване при прехвръкване през въздушното пространство на Република България. Таксите на РВД се дефинират на база четири основни области на успеваемост - сигурност, околна среда, потенциал на въздушното пространство и разходна успеваемост.

През предходната година на виокомпаниите беше дадена и опцията да се отсрочи заплащането на събираните от РВД такси за потребление на радионавигационни средства и полетно обслужване в зоните и регионите на летищата с 8 месеца, като нормалният период е 30 дни. (Промени има и при лихвания % за просрочено заплащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прехвръкване, който преди този момент е 9.68%, става 9.72% за 2020 година, а за 2021 година е 9.67%).
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР