В края на годината немалко общини теглят заеми, с които

...
В края на годината немалко общини теглят заеми, с които
Коментари Харесай

Няколко общини теглят заеми в края на годината

В края на годината значително общини теглят заеми, с които да поправят локалната инфраструктура или да запълнят бюджетни " дупки ", оповестява в. " Сега " в днешния си брой.

Варна счита да тегли два огромни заема, общо за към 60 млн. лева Първият е за покриване на неприемливи разноски по реализация на европейски планове, които текат от дълго време - " Естетизация и рационализация на градската среда ", " Интегриран градски превоз " и доизграждането на пречиствателна станция в Златни пясъци. Част от парите са за основаването на синя зона, която следва поетапно да се вкарва. Вторият заем е за реконструкцията на две огромни транспортни артерии.

Немалко пари - 17 млн. лева, възнамерява да изтегли и общинската администрация в Ямбол. Средствата са за създаване на улично осветяване, видеонаблюдение, велоалеи, главен ремонт на улици и така нататък Кредитът ще се харчи в идващите две години, а ще се изплаща до 2030 г.

С 2.5 млн. лева ще бъде актуализирано уличното осветяване и на Шумен. Добрич пък има финансови тегоби. Планираният заем там е относително дребен - 1.2 млн. лева, само че пък е за спешно попълване на приходната част в бюджета. Общината дължи 4.3 млн. лева финансова промяна за депото в Стожер, а е в процедура на обжалване и на още една глоба - 100 хиляди лева за обновяването на пешеходната зона в центъра.

Дългове поемат и по-малки общини. Така да вземем за пример Поморие емитира облигации за 18 млн. лева, които са за рефинансиране на различен дълг и осъществяване на капиталови планове.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР