В края на годината милиони хора по света дават обещания

...
В края на годината милиони хора по света дават обещания
Коментари Харесай

Новогодишните обещания: От кога датират и какви са те по света

В края на годината милиони хора по света дават обещания за това, какво ще създадат през идната година, предава Voice of America (VOA) . Голяма част от тях ще бъдат забравени единствено след няколко месеца. Защо, обаче, вършим новогодишни обещания?

За мнозина в актуалния свят промяната на календарната година може да има дребна смяна в всекидневието ни. Но през по-голямата част от историята хората са били част от общества, в които животът е бил свързан със земеделието и годишната годишна продукция.

А най-ранните известни новогодишни обещани я са направени от античните вавилонци. По време на фестивала " Акиту " при започване на сезона на засаждане на земеделските култури хората са обещавали пред владетеля да изплатят задълженията си и да върнат вземотото назаем земеделско съоръжение.

Римляните също са използвали адаптиран 12-месечния календар на вавилонците. Те давали клетви на провидение с две лица, което по едно и също време гледало обратно към остарялата година и напред към новата. Богът е прочут като Янус, а това е името и на първия месец в годината.

Днес доста хора, носители на разнообразни култури по света, вършат своя годишен обред за размисъл върху миналата година и изразяват надеждите си за идната.

В Съединените щати новогодишните обещания постоянно са ориентирани към самоусъвършенстване и съответни цели във връзка с персоналния и професионалния живот.

Италианците също показват своите планове за това какво ще създадат през следващата година.

На други места, обаче, Новата година е време за отправяне на стремежи, а не на обещания, споделят от Voice of America (VOA).

Бразилците , да вземем за пример, се възползват от климата си. Техен бит е да влязат в океана в среднощ и да прескочат седем талази, като си пожелават нещо на всяка една от тях.

Китайската Нова година , която е сред края на януари и края на февруари, идва с двуседмичен празник, изпълен с тържества и ритуали. Характерни за китайците са спецфичните червени пликове, предопределени да обезпечат положително здраве и разцвет през идната година.

Еврейската нова година при започване на есента е последвана от 10 дни на смирение, по време на които хората размишляват за миналата година и търсят амнистия за всички неточности, които са създали.
Но в случай че новогодишните обещания са толкоз антична и универсална процедура, за какво сякаш се провалят толкоз постоянно? Според психолозите най-големият проблем е, че нашите цели постоянно са прекомерно амбициозни, многочислени или просто прекомерно общи. Например, по-лесно за осъществяване е съответна цел, като да спреш да пиеш безалкохолна напитка или да започнеш да четеш по 20 страници дневно, в сравнение с да си обещаеш по-общото, като здравословен метод на живот или четене на повече книги.

Освен това дългите описи постоянно се не помнят.

И въпреки да е вълнуващо да си поставите голяма цел, изменяща живота, неналичието на прогрес в ранен стадий може да накара хората да се почувстват обезсърчени и да се откажат.

Изследванията демонстрират, че решенията са най-успешни, когато са стимулирани от действителна потребност и в сходство с други промени в живота. Дори и да не са сполучливи, тези решения могат да бъдат значим метод да си създадем равносметка на живота и да си напомним, че имаме силата да се променим, оповестява  Voice of America (VOA).
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР