В края на годината ЕС направи оценка на загубите от

...
В края на годината ЕС направи оценка на загубите от
Коментари Харесай

Изчислиха и се ужасиха: ЕС загуби 1,5 трилиона долара заради антируските санкции

В края на годината Европейски Съюз направи оценка на загубите от личните си наказания. Оказа се, че единствено за газ са надплатили 185 милиарда евро. Освен това отвъдморските съдружници - Съединени американски щати, завоюваха най-вече от това. Междувременно Русия удвои доставките за Азия и сполучливо проби петролния таван, възстановявайки приходите. Общо съвсем един и половина трилиона $ бяха изгубени в Стария свят. И от ден на ден се чуват апели да се отстъпи.

Трябва да развържат кесията

Идеята за прекосяване към различни снабдители на газ се оказа прекомерно скъпа. Според Евростат вносът е поскъпнал приблизително до 15,2 милиарда евро на месец: 7,7 за полутечен природен газ, 7,5 за тръбопроводен газ. Преди беше 5,9 милиарда: 3,6 - тръбопроводен, 2,3 - полутечен.

За две години се оказаха 304 милиарда, надплащането беше 185. Спечелиха единствено Съединени американски щати и Англия: надлежно 53 и 27 милиарда евро.

Има искащи

Преди почти 40% от газа за Европейски Съюз идваше от Русия. Доставките понижиха четири пъти. Но заради покачването на цените Москва завоюва спомагателни 14 милиарда евро на европейския пазар. До 70% от износа на нефт беше преориентиран към Азия.

" Енергийните запаси, които преди този момент бяха изпратени в Европа, бяха значително пренасочени към нови пазари. Ако приказваме за нефт, евентуално сме пренасочили към 20% от размерите, които преди този момент бяха доставени в Европа, към други пазари - Индия, Китай, други страни. Ако приказваме за газ, намалихме размера на доставките с една трета за Европейски Съюз и също пренасочихме част към Азия. По-специално доставките на газ за Китай се усилиха с към 50% предходната година посредством газопровода „ Силата на Сибир “, сподели Ръководителят на Министерството на енергетиката Александър Новак.

Санкциите нарушиха веригите за доставки и покачиха цените на силата по света. Западът е изправен пред енергийна рецесия. Последствията не закъсняха - ускорение на инфлацията, вероятност за деиндустриализация. Най-голямата стопанска система в Европейски Съюз, Германия, пострада най-вече: получи спад в производството, криза.

Оплетоха се в показанията

През лятото на 2022 година делът на Русия в европейския импорт на петрол и петролни артикули понижа до два %, на газ с 13. Въпреки това Европейски Съюз внезапно усили покупките на ВПГ. Резултат: второ място след Съединени американски щати с дял от 16% (според “Кеплер ”).

Тази година към този момент са закупили съветски ВПГ на стойност 6,1 милиарда евро, пресметна Евростат. Най-големите клиенти са Испания и Белгия, които са нараснали вноса с 50% (според Института за енергийна стопанска система и финансов анализ). От януари до октомври Мадрид е купил 5,21 милиарда кубически метра, Брюксел - 3,14. Франция също е на върха.

Според неправителствената организация “Глобал Уитнес ” Испания и Белгия са на второ място след Китай по импорт на съветски ВПГ.

Това мощно изненада анализаторите.

„ Толкова доста старания бяха положени, с цел да се отървем от тръбопроводния газ от Русия – единствено с цел да го сменяем с полутечен “, сподели Джонатан Нороня-Гант, експерт по изкопаеми горива в интернационалната неправителствена организация “Глобал Уитнес ”. „ Европейските компании към момента изпращат милиарди за Москва ”, добавя той.

Истерията се ускорява

Както и да е, втечненият газ въпреки всичко няма да размени тръбопроводния газ. ВПГ е по-малко, доста по-скъп и изисква съответната инфраструктура. Европейски Съюз няма задоволително потенциал както да съхранява, по този начин и да получава такова гориво.

И нееднократно сме се сблъсквали с неустойчивост на доставките. Когато цените на газа паднат в Европа, ВПГ незабавно се насочва към азиатския пазар. Поради тази причина вносът падна до съвсем двугодишно дъно през юли. Газовозите плават там, където е по-скъпо.

И международното търсене пораства. Специалистите пресмятат нарастване от 16% до края на 2024 година

Изглежда, че Европа последователно осъзнава, че се е притиснала в ъгъла в битката си против Москва.

През декември немският канцлер Олаф Шолц ненадейно упрекна Русия, че е прекъснала доставките за Европейски Съюз. Абсурдността на това изказване единствено демонстрира възходящата суматоха измежду западните политически елити. Москва въобще не е отговорна, че Берлин загуби половината от вноса си, а цяла Европа – 120 милиарда кубически метра.

В отговор на това изказване Владимир Путин означи, че Русия, макар актуалните геополитически условия, продължава да доставя доставки за Европа, защото “Газпром ” е благонадежден сътрудник.

" Фактът, че Европа не получава задоволително газ, е техен проблем, колкото и да е необичайно, те се пробваха да хвърлят виновността върху нас, че ние не продаваме нещо. Това са цялостни нелепости, тъй като не ние затворихме газопровода “Ямал-Европа ”, а Полша. Не ние затворихме второто отклонение на газопровода през територията на Украйна, Украйна го направи. Не ние взривихме “Северен поток ” и частично “Северен поток-2 ”. Най-вероятно американците го направиха или някой го е направил по тяхна самодейност “, акцентира президентът.

Истерията на Запада е разбираема: не става дума единствено за газ. Руското външно министерство оцени общите загуби за Европейски Съюз на 1,5 трилиона $. И това, съгласно заместник-ръководителя на министерството Александър Грушко, към момента са „ най-скромните оценки “.

Миналата година Европейски Съюз е отделил повече от 600 милиарда евро за сила единствено като потребителски дотации.

Това оказа помощ за поддържането на редица енергоемки фабрики, само че да вземем за пример производството на стомана в Европейски Съюз спадна с 11% през 2022 година и със същата сума тази година. Не е изненада, че Берлин е изправен пред първата си криза от три десетилетия насам. Според икономистите крахът на немския промишлен модел ще повлече надолу цяла Централна и Източна Европа.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР