В края на годината Брад Пит навършва 55 години, а

...
В края на годината Брад Пит навършва 55 години, а
Коментари Харесай

Брад Пит – Завръщане в миналото

В края на годината Брад Пит навършва 55 години, а остаряването му наподобява е приело траекторията на навлизането във възраст на именития Робърт Редфорд, с който Пит постоянно е сравняван. Сега Брад има един важен мотив да се върне в бурната и турбулентна ера от младостта на Редфорд – новия филм на Куентин Тарантино “Имало едно време в Холивуд ”. Действието се развива в края на 60-те години. По това време Редфорд е имал същата популярност на изключително обещаващ артист, красавец и секс-символ, каквато Пит притежаваше през 90-те години на предишния век.

“Имало едно време в Холивуд ” е величествен план. Пред дни излезе първата рекламна фотография с Брад Пит и Леонардо ДиКаприо, изтупани в стила на епохата. Двамата са и основните настоящи лица. Сюжетът споделя за някогашна звезда от ефирен уестърн на име Рик Далтън (ДиКаприо), който се надява да възвърне кариерата си като се трансферира в киното. Същите упоритости има и тогавашният му дубльор Клиф Буут (Пит). Плановете на двамата се усложняват от добре известните същински събития, свързани със ориста на съседката на Рик – действителната историческа фигура Шарън Тейт (Марго Роби). По това време тя е жена на режисьора Роман Полански и чака дете от сполучливия френско-полски преселник в Съединени американски щати. Но в негово неявяване, Шарън и другарска компания са избити грубо в дома на актрисата от тайфа радикализирани и изтрещяли млади хипита, надъхани от Чарлс Менсън и известни като част от “Семейството на Менсън ”.

Премиерата на “Имало едно време в Холивуд ” е планувана за 9 август 2019-а – 50-годишнината от убийството на Тейт. Но филмът е едно от най-обсъжданите заглавия още от в този момент. И има за какво. Режисьор е Куентин Тарантино, оператор е Робърт Ричардсън ( ”JFK ”, “Авиаторът ”, “Омразната осморка ”, “Гадни копилета ”). А актьорският състав е замайващ. Освен Брад Пит и Леонардо ДиКаприо, в епичната биографична драма ще играят още Марго Роби, Бърт Рейнолдс, Ал Пачино, Тимъти Олифант, Тим Рот, Майкъл Медсън, Кърт Ръсел, Деймиън Люис, Дакота Фанинг, Емил Хърш, Люк Пери, Клифтън Колинс младши, Кийт Джеферсън, Никълъс Хамънд, Скут МакНейри, Джеймс Марсдън и други.

Евентуалният триумф ще се отрази добре на Брад Пит, който в последните няколко години все не съумява да извади в действителност огромен шлагер. Но на този стадий кариерата му е повече от внушителна. Той е играл във филми като “Телма и Луис ”, “Интеевю с върколак ”, “Седем ”, “Боен клуб ”, “12 маймуни ”, “Гепи ”, “Слипърс ”, “Гадни копелета ”, “Изгори след прочитане ”, “Троя ”, “Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд ”, “Бандата на Оушън ”, “Странният случай с Бенджамин Бътън ” и други

Брад Пит е роден на 18 декември 1963 г. в Шоуни, САЩ. Той е най-голямото дете от фамилията. Майка му е учителка, а татко му има компания за зеленчуци. Заедно със фамилията си Брад се мести в Спрингфийлд, Мисури, където учи в гимназията “Кискапу ”. От дребен Брад Пит бил безусловно обладан от киното и постоянно намирал време да гледа някой филм, било той анимационен или сапунен сериал.

Учи счетоводство в университета в Мисури и напуща колежа два месеца преди да приключи, образованието му остава незавършено. Млад, упорит и с 5 $ в джоба си, той отпътува за Калифорния в гонене на екранните си фантазии.

Работи всевъзможни нископлатени неща, като веднъж даже е зает да посреща клиенти на ресторант в смехотворния костюм на голямо пиле. Със спестените пари върви на уроци по актьорско майсторство. Първият му пробив в огромното кино е при огромния занаятчия Ридли Скот в приключенската феминистка драма “Телма и Луис ”. С минимално екранно време той съумява да се трансформира в сензация и секс знак.

Следват функции в монументални шлагери като “Седем ” и “Боен клуб ” на Дейвид Финчър, които дефинитивно го трансформират в културна икона и един от най-разпознаваемите и обожавани мъже на планетата. Пит има връзки с доста колежки от киното, измежду които Джулиет Луис, Гуинет Полтроу, Дженифър Анистън и Анджелина Джоли. С последната се раздели след дълги години на фамилно общуване и серийно осиновяване на деца от Третия свят. Сега Пит е фокусиран върху кариерата си и благотворителната си активност, типична за всяка огромна звезда от света на шоубизнеса.

Успешен продуцент


В последните 10 години Брад Пит се затвърди като един от най-проспериращите продуценти измежду актьорите. Той основа лична компания и я кръсти “Plan B ”. В продуцентското портфолио на звездата влизат заглавия като “От другата страна ”, “Убийството на Джеси Джеймс от мерзавеца Робърт Форд ”, “Дървото на живота ”, “Кешбол ”, “Z-та международна война ”, “Ярост ”, “12 години плебей ” и “Големият залог ”, за който получи и номинация за премията “Оскар ”. Днес Пит е една от най-уважаваните и авторитетни фигури в Холивуд.

За него

Един от великите артисти на Америка

Брад е прелестен другар и един от великите артисти на Холивуд. Той носи онази магия от златната епоха на филмовата промишленост, която ни даде икони като Кари Грант, Богарт, Гари Купър, Джими Кагни и Джими Стюарт. В “Гадни копилета ” Брад направи страхотна роля. Много се забавлявахме около фотосите. Редовно се събирахме, пиехме доста вино, говорихме си, разменяхме хрумвания. Нямаше по какъв начин да не го включа в новия си филм “Имало едно време в Холивуд ”.

Куентин Тарантино, режисьор


Беше извънреден в “Дървото на живота”


Работих с Брад Пит по епичната фреска на философа и обичан мой режисьор Терънс Малик ‚Дървото на живота ”. Беше необикновено преживяване. Това не беше тъкмо филм, а по-скоро метафизична образна поема, креативно премеждие до самото основаване на Вселената. Брад Пит ми направи усещане на извънредно огромен експерт и великодушен алтруист. Той построи страховит облик, комплициран и нюансиран. Беше извънреден в ‚Дървото на живота ”.

Джесика Честейн, актриса


Има неограничени гений и въображение


Брад е естествена мощ, той има неограничени запаси от гений и продуктивно въображение. Когато го режисирах в “Седем ” той беше още млад и не чак толкоз умел реализатор, само че направи невероятна роля и заставам еднакъв с исполин като Морган Фрийман. Няколко години по-късно като го взех за “Боен клуб ”, той към този момент бе приключен занаятчия и резултатите приказват сами за себе си.

Дейвид Финчър, продуцент и режисьор

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР