В края на българското председателство на Съвета на ЕС София

...
В края на българското председателство на Съвета на ЕС София
Коментари Харесай

Теменужка Петкова: Обхватът на CESEC се разширява. Инициативата е пример за успешно регионално сътрудничество


В края на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз София е хазаин на петата годишна министерска среща на Групата на високо ниво за междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е хазаин на самодейността обърна внимание върху нуждата от създаване на изчезналата инфраструктура. Еврокомисарят Мигел Ариас Канете регистрира напредъка по построяването на интерконектора Гърция-България и диверсификацията на газовите доставки.

Инициативата СESEC е неоспорим образец за сполучливо районно съдействие. Радвам се, че в границите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз София е хазаин на петата годишна среща на Групата на високо ниво за междусистемна съгласуваност в Централна и Югоизточна Европа. Това сподели министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е хазаин на последния конгрес в региона на енергетиката от календара на председателството в София.

Тази среща е доказателство, че районното съдействие води до съответни изгоди, съобщи от своя страна еврокомисарят по климат е енергетика Мигел Ариас Канете.

В годишната среща в столицата участваха вицепремиерът Томислав Дончев, еврокомисарят по климат и енергетика Мигел Ариас Канете, министри от района и водещи специалисти от Европейската комисия.

Три години след учредяването на самодейността CESEC в София, през днешния ден участниците от района на Централна и Югоизточна Европа направиха обзор на постигнатия прогрес по плановете както в газовата, по този начин и в електроенергийната област.

От особена значимост за районното енергийно съдействие е построяването на изчезналата инфраструктура и подобряването на сигурността на енергийните доставки, акцентира министър Петкова. Реализацията на плановете за междусистемната връзка Гърция–България, интерконекторът България-Сърбия, към този момент построеният интерконектор с Румъния имат основна роля за гарантиране сигурността на енергийните доставки в района.

Министърът означи, че през последната една година самодейността CESEC е получила развиване във връзка с обсега. По думите й на днешната среща е разискван напредъка по основните планове за района, както в региона на природния газ, по този начин и при електроенергетиката.

„ Чухме главната визия, главните насоки за бъдещето във връзка с ВЕИ. Станахме очевидци на подписването на няколко основни документа във връзка с построяването на интерконектора Гърция – България. Това е стратегически план за Европа. За нас, за българското държавно управление, построяването на този план е главен приоритет в управническата стратегия. Заложили сме краен период за неговата реализация, а точно през 2020 година планът да бъде въведен в комерсиална употреба “, добави енергийният министър.

В рамките на форума в София се състояха алегорични церемонии за начало на строителните действия по румънската част на плана България – Румъния – Унгария – Австрия (БРУА), както и за началото на вложенията и строителството на интерконектора Гърция-България.

Илюстрация на напредъка по създаване на междусистемната връзка Гърция–България бяха подписаните документи за газпоровода: решения на националните регулатори за освобождение на плана от разпоредбите за достъп, съглашение за съдействие с Трансадриатическия газопровод, меморандум за съгласие сред Българския енергиен холдинг и Европейската капиталова банка, предварителни съглашения за междусистемно свързване с ДЕСФА и други.

Участниците направиха обзор и на постигнатия прогрес по плановете в електроенергийната област, откакто през предходната година на срещата в Букурещ самодейността бе допълнена със взаимен метод към електроенергийния пазар, енергийната успеваемост и развиването на възобновимата сила. На алегорична гала бе маркирано повишението с 30% на потенциала сред Словакия и Украйна, както и укрепването на вътрешната мрежа на Румъния в сектора Черна вода – Сталпу с финансиране по линия на Механизма за свързване на Европа.
Енергийната успеваемост и ВЕИ, като детайли на енергийния преход в района, също бяха обект на полемики по време на форума.

IGB

Прогресът по плана за интерконектора Гърция – България е забележим и се прави всичко допустимо за започване на строителството до края на годината. Това сподели от своя страна изпълнителният шеф на ICGB (Проектната компания за построяването на новата газова връзка с Гърция) Теодора Георгиева по време на Петата среща на групата на високо ниво за междусистемно свързване в Централна и Югоизточна Европа CESEC.

„ Радвам се, че сме се събрали и имаме забележим напредък на плана IGB. В последните 6 месеца беше реализирана една добра съгласуваност сред нас и Европейския съюз. В началото на годината имахме взето решение и финансов проект, който беше провокиран от Европейската комисия. Нашата кореспонденция беше значима за всички европейски звена. Нашият план е много сложен и към този момент имаме зелена светлина от дирекция „ Конкуренция “. Всички публични поръчки са в ход. Правим всичко допустимо да стартираме строителство до края на годината “, сподели още тя.

Министърът на околната среда и енергетиката на Гърция Георгиос Статакис разяснява от своя страна, че планът IGB носи изгоди за България и Гърция. „ През последните 2 – 3 години бяха положени доста старания, с цел да стигнем досега през днешния ден. Предимствата са ясни – сигурност и диверсификация. Това е отличен план с опция за енергийно консолидиране на Балканския район. IGB е първата съществена стъпка в тази посока и е обвързван с други значими планове с осъществяване в бъдеще “, сподели той.

Еврокомисарят по климат е енергетика Мигел Ариас Канете означи смисъла на газовата връзка за диверсификацията на доставките на природен газ. „ Чрез осъществяването на плана ще се внася газ от Каспийско море. Европейска комисия се гордее, че може да поддържа плана “, сподели още той.

„ Значението (на интерконектора Гърция-България) е за целия район. В началото размерите, които ще бъдат превозени са скромни. Този интерконектор отваря врата за постъпването на газ от Каспийско море. Това е голямо достижение за Европейския енергиен съюз “, сподели от своя страна Клаус-Дитер-Борхард, шеф „ Вътрешен енергиен пазар “ към генерална дирекция „ Енергетика “ към Европейска комисия.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР