В края на август в Германия отпада т.нар. билет за

...
В края на август в Германия отпада т.нар. билет за
Коментари Харесай

300 евро еднократна помощ, данъчни облекчения и още: как Германия помага на гражданите в кризата


В края на август в Германия отпада така наречен билет за 9 евро. Но през септември всеки трудово ангажиран ще получи 300 евро енергиен бонус. А след броени дни ще бъде признат нов пакет с помощни ограничения. Ето какви помощи се чакат:

: доста хора в Германия страдат от нарастванията и гледат с паника към наближаващата зима. На фона на тези развития немското държавно управление разисква ограниченията в третия пакет с помощи за жителите. Той би трябвало да бъде признат напълно скоро. В първия пакет с помощи бяха признати данъчни облекчения, които ще важат със задна дата от 1 януари 2022. Част от.
Редакцията предлага
Кои ограничения важат сега

Някои от признатите помощни ограничения ще се усетят чак при предаването на данъчната декларация за 2022 година. За нея важи следното: приходът, който не се полза с налог общ приход, скача с няколкостотин евро и доближава 10 347. Това значи, че който печели годишно не повече от тази сума, няма да заплаща никакви налози. За съпоставяне: таванът за необлагаем приход през 2021 беше 9744 евро.

За 2022 година бе нараснала и надбавката за пътешестване до работното място (Pendlerpauschale). От 21-вия километър нататък тя става 38 цента. По-висока е към този момент и сумата за разноските на работещите. Всеки трудово ангажиран гражданин на Германия, който предава данъчна декларация, има право на 1200 евро трудови разноски, които се приспадат от приходите му (Werbekosten­pauschale). Преди тя беше 1000 евро. Тази сума се взима поради даже и когато предаващият данъчна декларация е имал по-ниски работни разноски.

Една друга помощна мярка обаче германците ще усетят напълно скоро - със заплатата за септември 2022 всички трудово заети в страната ще получат еднократно по 300 евро бруто енергийна помощ.

Освен това още от 1 юли отпадна така наречен EEG-Umlage - добавката върху цената на тока, чиято цел е финансирането на построяването на мрежата от възобновими енергийни източници в Германия. Първоначално нулевата ѝ стойност ще остане годна до края на година.

Кои помощни ограничения скоро отпадат

31 август е последният ден, в който. От 1 септември отпада и отстъпката в цената на бензина и дизела. И двете ограничения важаха общо три месеца.

Еднократно към този момент беше изплатен и 100 евро
бонус към детските надбавки за месец юли. А обществено слабите, които получават така наречен помощи Харц 4, получиха в допълнение еднократно по 200 евро, както и месечно по 20 евро за всяко дете.

Какви нови мерки се чакат

В момента ръководещите договарят за третия пакет с помощни ограничения. Той се чака да бъде разгласен и признат след броени дни. Очаква се Данък добавена стойност върху цената на газа да падне от 19% на 7%. И това ще важи до 31 март 2024 - до тогава важи и въведената такса газ, така наречен Gasumlage, чиято цел е да подкрепи фирмите, търгуващи с газ поради загубите им, свързани с експлодиращите цени на борсата.

Освен това жителите на Германия, получаващи обществени поощи, могат да чакат нарастване на помощните ставки. Очаква се покачване и на помощите, свързани с жилищните разноски.

Сред останалите оферти, които още се разискват, е и наследникът на така наречен билет за 9 евро. Социалдемократите оферират да бъде въведен месечен билет за пътешестване из Германия на цена от 49 евро. Ще има и други директни помощни заплащания, сходни на еднократната помощ от 300 евро през септември. Те обаче ще бъдат ориентирани най-много към хората с ниски и междинни приходи, фамилиите, пенсионерите, студентите и безработните.

Наемателите, които няма да могат да платят увеличените разноски за газ, нафта и ток в интервала 2021/2022, ще бъдат защитени за период от шест месеца от преустановяване на контракта за наем. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР