В края на август се очаква да приключи ремонтът на

...
В края на август се очаква да приключи ремонтът на
Коментари Харесай

В края на август се очаква да приключи ремонтът на язовир „Рогозен” 1

В края на август се чака да завърши ремонтът на язовир „ Рогозен” 1, заяви пред bTV Иван Омайски, зам.-главен изпълнителен шеф на държавната компания „ Транспортно строителство и възстановяване”.

Язовир „ Рогозен 1” край Хайредин е проблематичен поради разрушния преди години преливник. Високите води направиха по този начин, че огромна част от стената, която се ремонтира, падна още веднъж в коритото на преливника, дружно със земна маса и с траверси, а страната отпусна малко над 2 млн. лева за ремонт.

Кметът на Хайредин Тодор Алексиев заяви, че язовирът е колкото рисков, 100 пъти повече нужен, тъй като е основан да пази популацията.

„ В момента е рисков поради протичащите се естествени аномалии и това, че е юридически през 62-ра година и би трябвало да се ремонтира. Язовирът е с водосборна повърхност от 100 кв. км и е предпоследен от каскада от 11 язовира. Така че си представяте какъв брой вода при един изобилен дъжд и едно щедро снеготопене влиза в него и неговата функционалност е да пусне тази вода последователно по поречието на р. Скът и е изработен по този начин, че да задържи малко водата, да се разминат двата лъча. От Бяла Слатина има лъч и от тази каскада има един лъч с водата, и двата лъча, в случай че се срещнат в Мизия, което се случи 2014 година, там става апокалипсис”.

Иван Омайски, зам.-главен изпълнителен шеф на държавната компания „ Транспортно строителство и възстановяване” съобщи, че няма потънали милиони във водата и преливникът, въпреки и недовършен, е извършил своето предопределение.

„ Водите, които придойдоха в четвъртък, петък и събота повишиха равнището на язовира. Той беше изтърван до мъртво равнище. Напълването му стана за към 12 часа, високите води минаха през изграждащия се от нас преливник, това е задачата – да могат да преминат водите през преливника, с цел да не се наруши целостта на стената на язовира. Това, което е разрушено от високите води, ще се възвърне за наша сметка. Предстои за поставим геотекстил, геомрежа, геоклетнки, които ще бъдат бетонирани. След като пристигна нова такава вълна, тогава водата ще минава категорично през преливника и няма да подмива някои от пластовете, които сме построили ", добави той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР