В края на август ни напусна един бележит музикант, когото

...
В края на август ни напусна един бележит музикант, когото
Коментари Харесай

Музикални хроники: Защо авторът на Here I Go Again беше уволнен от Whitesnake преди големия фурор

В края на август ни напусна един изтъкнат музикант, който свързваме със златна ера в класическия рок.

Неговата кариера стартира при започване на 70-те, само че най-известен си остава интервалът му в Whitesnake, родил безконечни шлагери като Fool for Your Loving, Walking in the Shadow of the Blues, She’s a Woman, Lovehunter, Trouble, Child of Babylon, Rough and Ready и, несъмнено, неотменната Here I Go Again.

Марсдън е освен съосновател на групата, само че и съавтор на всички тези песни, като за Here I Go Again е притежател на голям брой награди дружно с фронтмена Дейвид Ковърдейл.

Един от най-емблематичните рок шлагери от дълго време е с евъргрийн статут и е наложителен за всяко ретро рок радио и за всеки караоке бар. Това е и композицията, която трансформира Whitesnake в огромна група в Америка.

Бандата е основана през 1978 година от някогашния вокалист на Deep Purple Ковърдейл дружно с Марсдън и Мик Мууди. По-късно Ковърдейл сглобява друг състав на групата за завземане на американския пазар, само че пробивът се случва главно с помощта на написаните по-рано Here I Go Again и Fool for Your Loving.

Пет години по-късно, когато Бърни Марсдън към този момент е напуснал Whitesnake, песента е преиздадена като сингъл в Щатите и реализира безспорен възторг. Но по какъв начин тъкмо е основана тя и кой всред Марсдън и Ковърдейл има по-голям принос за появяването ѝ?

По този въпрос има няколко разнообразни версии, а към този момент починалият китарист нееднократно упорства, че точно той е в основата ѝ. „ Четох, че Дейвид я бил написал откакто бракът му се разпаднал или на някаква лодка във Венецуела, което постоянно ме е изпълвало с неразбиране. Всъщност песента породи като демо на два трака в остарялата ми къща в Бъкингам “, споделя Марсдън. „ Започнах с откриващата фраза в текста „ Не знам къде отивам “, след това с припева и китарния риф. Композицията към този момент съществуваше към края на сесиите за предходния ни албум Come An’ Get It, само че чак до момента в който записвахме в замъка Клиъруел песента в действителност стартира да се оформя “.

Марсдън си спомня още, че когато чува главната конструкция на Here I Go Again, Ковърдейл „ изчезва с касетата “ и единствено час по-късно се връща с към този момент готовия текст.

Ковърдейл е неудовлетворен от останалите, има по-големи упоритости, а бандата е задушавана от финансови проблеми и трупащи се задължения. Мик Мууди напуща отчаян, а в един миг Ковърдейл взема решение да се държи като озлобен началник и афишира, че замразява групата и уволнява Марсдън, басиста Нийл Мъри и барабаниста Иън Пейс. По-късно фронтменът връща Мик Мууди, заменя останалите от състава и когато петият албум Saints & Sinners излиза, Whitesnake към този момент са с много друг образ.

Ковърдейл подписва контракт с американския лейбъл Geffen Records и се устремява към огромната си цел – да пробие на американския пазар. През 1987 година Here I Go Again е презаписана от актуализирания състав на Whitesnake и точно това е версията, която става великански шлагер. Въпреки тъгата му от раздялата с Ковърдейл, той утвърждава преиздаването на Here I Go Again, а отчисленията от авторски права го обезпечават до края на живота му.

Китаристът остава деен и трудолюбив, сътворява купища добре признати албуми и не се уморява и в по-късните си години. След пандемията Марсдън съумява да приключи още три независими албума – Kings, Chess и Trios, и с тях отдава респект към музиката, с която е израснал.

Чак до гибелта си Бърни Марсдън не губи нищо от любовта си към китарата и продължава да композира и свири онлайн.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР