В края на август миналата година Tesla разкри архитектурата на

...
В края на август миналата година Tesla разкри архитектурата на
Коментари Харесай

TSMC агресивно увеличава производството на чипове за суперкомпютъра Dojo на Tesla

В края на август предходната година Tesla разкри архитектурата на своята суперкомпютърна система Dojo, която ще се употребява за работа с нейните лични системи с изкуствен интелект, ориентирани към машинното образование и самостоятелното шофиране. Както означават тайванските източници, Tesla много интензивно поръчва съставни елементи за този суперкомпютър от TSMC.

Основният съставен елемент, върху който е построен суперкомпютърът Tesla Dojo, е патентованият чип D1, който съставлява цяла 300-милиметрова силициева пластина, на която са ситуирани 25 ускорителя и други функционални детайли. Той е създаден от TSMC по 7 nm технология и е опакован по специфичен метод, който към този момент е норма за компютърните ускорители. Тази година Tesla ще закупи от TSMC към 5000 такива чипа, през идната година има намерение да удвои броя им до 10000 и да продължи да усилва покупките още през 2025 година.

За TSMC нарастването на поръчките за произвеждане на 7 nm артикули е позитивна наклонност, защото тази сфера на активност страда от по-ниско натоварване на линиите в изискванията на намаляващо търсене на съставни елементи за смарт телефони. Поне през идната година, с поръчките от Tesla и други клиенти, потреблението на 7 nm линиите ще се усили до оптимални равнища. До края на 2024 година Tesla има за цел да усили равнището на продуктивност на своя суперкомпютър Dojo до 100 екзафлопа, тъй че процесът на увеличение на системата продължава.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР