В края на август 79 г. пр. Хр. Везувий изригва

...
В края на август 79 г. пр. Хр. Везувий изригва
Коментари Харесай

Древни съкровища, погребани под пепелта на Везувий

В края на август 79 година прочие Хр. Везувий изригва и за три дни гибелта гълтам всичко към себе си. Една от най-известните жертви на изригването е римският град Помпей, прочут с богатите си жители и обилни домове.

Другият е Херкуланеум - също толкоз богат, само че по-малък морски курорт и комерсиално пристанище.

По-големият Помпей – с неговите обществени домове, питейни заведения и амфитеатър, изцяло засенчва по популярност и известност Хекуланеум и доста други обитаеми места, които падат жертва на вулкана.

Today we visited Herculaneum #herculaneum #theexcavationofherculaneum #sunnyday #italy #tourism #te#traveling

A post shared by Caroline (@pureangelic69) on Jul 4, 2017 at 9:26pm PDT

Специално Херкуланеум обаче си заслужава да бъде посетен, тъй като руините му са доста по-добре непокътнати от тези на Помпей.

Той се намира доста по-близо до кратера на Везувий, в сравнение с Помпей. Въпреки това Херкуланеум се избавя от първичната офанзива на дъждовната тефра (различни по величина остатъци, изхвърляни при изригване на вулканите), тъй като се намира в противоположната посока, от която духа вятърът.

#Herculaneum #pompeii'snextdoorneigbor

A post shared by Ryno Jam (@rynojam) on Jul 4, 2017 at 2:08pm PDT

Така че, до момента в който смъртоносният облак от газ и пепел се носи към прилежащия град Помпей, където постепенно задушава жителите му, доста от жителите на Херкуланеум събират движимостите си и се готвят за бягство, показва Amusing Planet.
На идната вечер Везувий отприщва яростта си към в този момент евакуиралия се град. Последователно шест пирокластични потока затрупат постройките му, съборят стени, раздират колони и други огромни предмети. Останалите региони просто са погълнати от пепел и горещи газове и записват малко вреди. Днес те са с най-добре непокътнати антични структури.

Когато Херкуланеум е отчасти разкопан при започване на 18 век, археолозите откриват непокътнати здания, дървени мебели и карбонизирани органични субстанции, като плодове, самун и даже наличието на канализацията.

Те също по този начин се натъкват на към 300 скелета, показващи, че градът не е бил изцяло евакуиран, както се счита преди. За разлика от Помпей, по-голямата част от Херкуланеум към момента следва да бъде разкрита.

Welcome to Herculaneum Repost @snobert #positanocarservice #Herculaneum #ruins #romanempire #ancientruins # #beautifuldestinations #instatravel #travel #traveling #vacation #visiting #instatravel #instago #trip #holiday #travelling #tourism #tourist #instatraveling #travelgram #travelphotography #travellers #igtravel #mytravelgram #naples #italy #postcardperfect

A post shared by PositanoCarService (@positano_car_service) on Jul 4, 2017 at 1:19pm PDT

Той обаче е доста по-лесен за проучване от Помпей, тъй като е по-малък и има надалеч по-малко туристи.

Най-забележителната постройка в него е първокласна вила, наречена Villa of the Papyri. Смята се, че тя е принадлежала на Луций Калпурниус Пис Касонинус, тъст на Юлий Цезар, макар че по-късно проучвания слагат под подозрение самоличността на притежателя на вилата.

Тя се протяга към морето от четири тераси и има чудесна библиотека - единствената, която оцелява непокътната от древността.

Източник: Profit.bg.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР