В края на август 2021 г. депозитите на неправителствения сектор

...
В края на август 2021 г. депозитите на неправителствения сектор
Коментари Харесай

Депозитите в търговските банки скочиха до почти 100 млрд. лева

В края на август 2021 година депозитите на неправителствения бранш са 99.495 милиарда лева, като годишното им нарастване е 12%, демонстрират оповестените през днешния ден данни на Българска народна банка.

Депозитите на бизнеса са 31.264 милиарда лева и в съпоставяне със същия месец на 2020 година те се усилват с 13.5 на 100. Влоговете на финансовите предприятия нарастват с 18.3% на годишна база през август 2021 година и в края на месеца доближават 4.198 милиарда лева Депозитите на семействата са 64.033 милиарда лв.. Те се усилват с 10.9% по отношение на същия месец на 2020 година.

През юни среднопретегленият лихвен % по новите срочни депозити за семействата и бизнеса за пръв път мина на негативна територия. Тогава понижението му доближава -0.05%, демонстрират данните оповестени от Министерството на финансите на 8 септември. Възвръщаемостта по срочните депозити на бизнеса е спаднала до ниво от -0.25%, до момента в който доходността по тези на семействата се е движила покрай историческия си най-малко от 0.08 %.

Отрицателната рентабилност по депозитите, за която способстват инфлацията и растящите такси, следва знаците от финансовите среди, че влоговите артикули към този момент не са главен фокус. Тази наклонност стартира с изгубването на предплатените депозити и така наречен възходящи депозити. Своеобразната кулминационна точка бе през тази година, когато някои банки оповестиха политика за преустановяване и на срочните депозити. Като опция на клиентите към този момент се оферират спестовни проекти или спестовни сметки, а срочни влогове с изминал матуритет се преоформят в разплащателни сметки.

Банките започнаха този ход поради събитието, че те са длъжни да заплащат негативна рента от 0.7% върху размера на запасите си, които държат в Българска народна банка. Равнището на лихвата по свръхрезервите на собствен ред се дефинира от лихвената политика на Европейската централна банка. Политиката на ниски лихви бе въведена от ЕЦБ след финансовата рецесия през 2008 година и краха на " Лиман брадърс ". Мащабът й обаче се усили след приемането на програмата ЕЦБ за закупуване на активи, която даде в допълнение парично стимулиране по време, когато лихвените проценти нямаше по какъв начин да бъдат намалявани повече.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР