В края на април заедно със старта на второто издание

...
В края на април заедно със старта на второто издание
Коментари Харесай

Кристина Иванова: Изборът на първа работа може да е начало на страхотна кариера

В края на април дружно със старта на второто издание на акцията " Твоята първа работа има значение " TELUS International Bulgaria разгласи и резултатите от изследване, осъществено с маркетингова организация BluePoint. Данните от проучването открояват забавни статистики за настройките на младежите към кариерния им старт - 59% от учещите ще продължат образованието си в България, само че единствено 9% от тях възнамеряват да съчетават обучение и работа. Като главно терзание, обвързвано със започването на работа, 44% показват сработването с екипа, а доста висок % (84%) декларират, че биха почнали първата си работа с другар или прочут. Проучването обрисува и какво би предиздвикало младежите да се усещат по-комфортно на работното си място, кои са най-важните фактори, които оказват въздействие при започването на първа работа, както и към коя промишленост са се насочили.Според данни на Национален статистически институт към 2021 година трудовата претовареност под 24-годишна възраст в страната е единствено 21.9%. Това значително е обвързвано със съвместяването на работа и обучение - през 2019 година единствено 8% от работещите на възраст до 24 години са показали, че могат да дефинират работното си време, 9% споделят, че могат да го вършат с известни ограничавания, а при 83% то напълно се фиксира от компанията шеф. На какво се дължи съгласно вас ниският % младежи, които възнамеряват да съчетават обучение и работа?
Един от главните фактори е равнището на осведоменост на младежите за опциите на пазара на труда. Именно поради това за нас е значимо да им покажем същността и всички преимущества, които CX (Customer Experience) промишлеността предлага - гъвкаво работно време, работа, в която упражняваш непознат език, който приказваш, опцията да работиш за едни от най-големите марки в света и да трупаш скъп опит. Също по този начин доста от младежите не са наясно със стъпките при кандидатстване за работа. Затова ние интензивно поставяме старания в тази посока - срещаме се с доста студенти и възпитаници в горните гимназиални класове, с цел да им дадем насоки и да им помогнем при основаването на автобиография, подготовката за изявление и намирането на работни позиции, подобаващи за тях.
Реализираното изследване по поръчка на TELUS International сподели извънредно висок % на младежите, които биха почнали първата си работа с другар. Помага ли съгласно вас съществуването на прочут в екипа в адаптирането и израстването на младежите в компанията?
Да, несъмнено. Да започнеш първата си работа с другар или прочут сигурно вдъхва по-голяма убеденост. Програмата ни за рекомендация на нови чиновници от сегашни такива е на второ място като източник на подадени кандидатури, което ясно ни демонстрира, че чиновниците имат предпочитание да работят дружно със свои другари или познати.
Кои са най-предпочитаните промишлености, към които се насочват младите през днешния ден?
Данните демонстрират, че огромна част от младежите към момента не са решили към коя сфера да се насочат, което е разбираемо. Като най-големия шеф в областта на потребителско обслужване и създаването на цифрови решения у нас ние предлагаме редица благоприятни условия. Работим за над 50 клиента - международни компании, водачи в промишлености като финанси, технологии, опазване на здравето, туризъм и гейм промишлеността. Това разрешава на младежите да научат доста за бизнеса, и то на международно равнище, както и да основат контакти с хора от целия свят. За разлика от тези, които не са решили, участниците в проучването, които към този момент са избрали сферата, към която да се насочат, в максимален % избират медицина, графичен дизайн, инженерство, бизнес предприемачество, финанси и други.
Реклама Какво демонстрира второто издание на самодейността " Твоята първа работа има значение ". Бързо ли навлизат в бизнес средата младежите без предходен работен опит?
Хората под 25-годишна възраст, каквито са една трета от чиновниците в нашата компания, са хора, които са в стадий от живота си, в който непрекъснато се стремят към личностно развиване. Те учат, получават спомагателни квалификации и усъвършенстват знанията си в разнообразни области. Именно тяхната мотивация за развиване ги прави мощно мечтани членове на екипа ни. Те са извънредно адаптивни и в рамките даже на година могат да реализират забележителен кариерен прогрес.
Като водещ шеф в Customer Experience & Digital Solutions бранша в България какви са преимуществата и опциите за израстване, които TELUS International Bulgaria предлага?
80% от водачите в нашата компания са стартирали от най-ниски позиции. Това демонстрира, че корпоративната ни просвета е ориентирана и предизвиква опциите за кариерно израстване. Голяма част от чиновниците след своя старт в компанията последователно навлизат в промишлеността и научават за всички благоприятни условия, които предлагаме. Освен това виждаме, че младежите правят оценка извънредно доста опцията да работят в компания, която е обществено виновна и способства за развиването на локалните общности. Компания, която дава отговор на техните разбирания и е близка до техния метод на живот.
Какво бихте посъветвали младежите, които изпитват терзание да стартират първата си работа, изключително в областта на приключеното обучение?
Да употребяват знанията, които имат. Повечето възпитаници приключват гимназия с знания по един или два непознати езика, това е входна врата за тях в нашата промишленост. Първата работа може и е значимо да бъде добра основа за развиване на младежите. Подкрепящата среда и мотивация за развиване, опитът в интернационалните планове, практикуването и подобряването на равнището на език, който е изучаван, постоянно и с спомагателни платени курсове, всичко това е скъп опит за младежите. Неизвестното постоянно наподобява доста по-трудно, в сравнение с е, а в действителност първата работа може да ти даде опция да срещнеш хора като теб, да изградиш скъпи привички и умения и е начало на финансова просвета и самостоятелност.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Образование
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР