В края на април към екипа на сутрешния блок Денят

...
В края на април към екипа на сутрешния блок Денят
Коментари Харесай

Симеон Иванов от БНТ: В основата на предаването трябва да стои зрителят

В края на април към екипа на утринния блок " Денят стартира " по Българска национална телевизия 1 се причисли журналистът Симеон Иванов, който партнира на водещата Христина Христова. От понеделник до петък двамата споделят първи на феновете значимото от деня и разясняват с политици, специалисти и анализатори всички настоящи тематики от България и света.

Симеон Иванов е приключил " Политически науки " и " Социология " във Франкфурт на Майн, Германия и " Международна политика " в Лайден, Нидерландия. Започва своя професионален път като водещ на подкаст на обществено-политическа тема. Автор е на аналитични публикации и материали, работил е в неправителствена организация, чиято идея е битката с отрицателните демографски трендове.

От няколко месеца партнирате на Христина Христова като водещ на " Денят стартира " по Българска национална телевизия 1. Воденето на утринен блок е огромна отговорност, изисква ежедневна подготовка и строга дисциплинираност. Свикнахте ли към този момент с този натоварен темп?

Симеон Иванов: Като някогашен деен играч и като немски ученик мисля, че най-малко на дисциплинираност го докарвам. Извън шегата - точно отговорността, както и адреналинът от всеки ефир вършат напасването към ритъма прелестно, даже удовлетворяващо. Студио 3 на Българската национална телевизия е едно от местата, в които отразяваме и обобщаваме по меродавен и справедлив метод дневния ред на страната. Така видяно, шансът да си част от тази среда става напряко привилегия и ежедневната подготовка се явява нещо безусловно наложително.

Няма време за разпределяне и за влизане в сляпа рутина. Всеки ефир е друг, изисква разнообразни реакции, а и постоянно имаме изключителни излъчвания.

Това, за което би трябвало доста да се внимава, е режимът, а поради ранното ни ставане, той е доста нежен и елементарно се нарушава, било то от изключителни ефири, професионални или персонални задължения. Но в последна сметка тук се връщаш на отговорността и на адреналина и забравяш, че не си спал задоволително. Ще спиш след това.

Имате впечатляващо обучение зад тила си, какви тематики ви вълнуват и в каква област желаете да трупате експертиза?

Симеон Иванов: Не бих споделил, че е чак впечатляващо. Немалка част от хората от моето потомство имат близко или сходно обучение. Ние сме имали шанса да учим в някои от най-престижните европейски и международни университети, тъй че значително е въпрос на предпочитание кой го е направил и кой не.

Темата, в която същински пламтя от години насам, е интернационалната политика, тук въвеждам и интернационалните връзки и геополитическите процеси. Неслучайно точно това беше фокусът на магистратурата ми. Сферата е една от най-комплексните в обществените науки, защото комбинира история, просвета, обичаи, география, стопанска система, запаси и доста други. Това я прави безусловно неизчерпателна.

Всеки път, когато работя по тематиката, чувствам, че интернационалната политика най-вече ме увлича. Опитвам се обаче да я държа леко на назад във времето и да не влагам прекалено много време в нея, тъй като не е съществена за обществото ни - има други, доста по-належащи и екзистенциално значими въпроси, които да решаваме в България, преди да се обърнем към построяването на дълготрайна идея във външен проект.

Тук отиваме и към друга тематика, която през последните години се оформи като съществена за мен - демографията. Няма по-важна, смислена, надпартийна и дълбока идея за обществото ни през днешния ден. Поради това, че е прекомерно сложна и резултат от доста взаимосвързани аспекти, решение на демографския въпрос към момента няма. Трябва да се работи обаче бързо, тъй като идващите 5-10 години се явяват точка на изкривяване, от която връщане обратно няма да има. Пропуснем ли ги, единственият ни късмет да изправим демографския профил и да държим стопанската система ни функционираща ще бъде да се обърнем към задгранични жители, които да заселим за живот и работа в България. В противоположен случай следва колапс на обществените системи.

Разбира се, и тематиката на бакалавъра ми си остава моя пристрастеност - устройството и функционалностите на обществено-политическите системи. Това е и много по-приложимо у нас.

Още със завършването на образованието си обаче усетих един огромен недостиг и той беше, че бях изостанал в областта на стопанската система. Така че, преди две години започнах интензивно да чета икономическа литература и разбори и се старая доколкото мога да схвана динамичността на пазарите.

Най-актуалната тематика, в която желая да натрупам знания, е енергетиката - поради събитията от предходната есен насам, мисля, че е безусловно наложително всеки публицист да има най-малко повърхностни познания върху процесите в енергиен проект. Неизбежно е това да бъде топ тематика в идващите най-малко 2-3 години.

 Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

С Христина Христова изглеждате отлично като двойка водещи, по какъв начин успяхте да се сработите толкоз бързо? На какво ви учи Христина, имайки поради богатата ѝ телевизионна кариера?

Симеон Иванов: Очевидно е, че с цел да се сработим, имаме положителни професионални и персонални връзки. Положили сме целенасочени старания да се напаснем един към различен в студиото, което не е лесна задача.

Ще ми бъде мъчно да обхвана всичко, което Христина ми е предала за работата в утринния блок. Когато започнах преди няколко месеца, нямах подобен вид опит, тъй че съвсем всичко, което знам, е с помощта на нея и на екипа на " Денят стартира ". Христина е експерт, а детайлите във воденето на утринния блок са доста. От самото осъществяване на диалозите и тънкостите в тях, екранното държание, динамичността на водене, а на първо място и организирането на ефира и събеседниците. Във всичко това, както и в други посоки, съм срещнал нейната поддръжка.

Освен нея, в Българската национална телевизия несъмнено имате опция да поддържате връзка с едни от най-ярките имена в публицистиката. Кои са хората, от които черпите познания и опит? Кой е най-ценният съвет, който получихте досега?

Симеон Иванов: Имаше една мъдрост, че опит не се научава или черпи, а се изживява. Така че мисля, че колкото и да желаят сътрудниците да ми предадат опита си, би трябвало да си мина самичък по пътя.

Знания и препоръки обаче се пробвам да абсорбирам от безусловно всички, с които имам контакт, от целия нюзрум - водещи, продуценти, кореспонденти, редактори... В последна сметка в малкия екран имаме благосъстоянието да имаме тесни специалисти във всяка една сфера. Опитвам се да бъда отворен и да диря тяхното мнение по тематиките, за които се готвим в предаването. Ето да вземем за пример единствено през последната седмица съм коментирал и подготвял дадени диалози от утринния блок дружно с репортерите Николай Минков и Александър Марков.

В първите ми стъпки в малкия екран Надя Обретенова от " Още от деня " ми отделяше доста внимание и време и ме приготви за първите ми ефири, за което доста ѝ благодаря. От самото начало Мариела Драголова, шеф на дирекция " Новини и настоящи излъчвания " ми е пособия с концептуални, теоретични, практични рекомендации.

Така че се пробвам да черпя препоръки и рекомендации от всички страни, както и от целия екип на " Денят стартира ".

Безспорно обаче най-вече ми е пособия Христина, въпреки всичко прекарваме най-вече време дружно. Нея ще изтъквам и за най-ценния съвет и той гласи, че не би трябвало да забравяме, че в основата на предаването би трябвало да стои фенът и точно за него/нея да е потребно и забавно. Може да звучи доста разумно, само че, повярвайте, в цялата динамичност на предаването и около всички аспекти, за които би трябвало да внимаваме, е доста елементарно да забравиш най-основното и за какво си там.

 Снимка: Десислава Кулелиева, БНТ

Наскоро една от събеседниците ви в ефир ви пожела да водите независимо предаване. Имате ли такива упоритости в реалност и какви цели си поставяте в професионален проект отсега нататък?

Симеон Иванов: Благодаря, че ме питате, тъй като по време на въпросната преживелица с Татяна Дончева загатнах, че не това е упоритостта ми сега, само че за да не изгубвам ефирно време не влязох в детайлности. Настоящата ми професионална упоритост е първоначално с Христина да се наложим като телевизионна двойка и да покачим още повече тежестта на " Денят стартира " в медийното пространство. Предаването, несъмнено, е наложено доста преди аз да стъпя в Българска национална телевизия, само че постоянно има още какво да се желае.

Ако би трябвало да приказвам за дълготрайните ми цели в професионален проект, те остават непроменени от години насам, още откогато живях в чужбина. Тогава желаех да се върна в България и да се занимавам с социална активност. Предвид образованието ми, това е и най-логичният път. Искам да бъда общественополезен и утринният блок на Българска национална телевизия " Денят стартира " напълно ми дава тази опция.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР