В края на 80-те години на миналия век НАСА провежда

...
В края на 80-те години на миналия век НАСА провежда
Коментари Харесай

18-те растения, препоръчани от НАСА за естествена филтрация на въздуха в дома и офиса

В края на 80-те години на предишния век НАСА организира изследване, целящо да открие най-ефективните растения за премахване на токсични субстанции и преобразяване на въглеродния диоксид в О2 в галактическите станции. 

Това изследване е подбудено от нуждата да се пречиства въздухът в тези затворени среди, където астронавтите прекарват продължителни интервали от време. 

През 1989 година резултатите от изследването са оповестени в отчет, озаглавен „ Проучване на чистия въздух “.

В него са изброени растенията, които са най-ефективни при пречистването на въздуха в пространствата.  Според отчета някои от най-хубавите растения за пречистване на въздуха във вашия дом или офис включват Рубелине, Обикновена папрат, Австралийска папрат, Хлорофитум (Зелена лилия), Аглаонема (Китайско вечнозелено), Бамбукова палма, Фикус Бенджамин, Дяволски бръшлян, Антуриум, Лириопе (Маймунска трева) и по този начин нататък. Може да видите тази група в инфографиката по-долу, дружно с латинските наименования. 

Сега да разгледаме и останалите от листата на НАСА:

Rhapis excelsa – Палма Рапис Gerbera jamesonii – Гербер Dracaena fragrans – Драцена Hedera helix – Обикновен бръшлян Dracaena trifasciata – Змийско растение Dracaena marginata – Драконово дърво Spathiphyllum – Спатифилум, Лилия на мира Chrysanthemum grandiflorum – Цветарска хризантема

В изследването се предлага да има най-малко по едно растение на всеки 9.3 квадратни метра в дома или офиса. 

Тези растения могат да оказват помощ за елиминирането на отрови като формалдехид, бензен и трихлоретилен, които постоянно се срещат в закрити пространства. Освен че филтрират въздуха, тези растения могат да подобрят равнището на мокрота в пространствата, да понижат равнището на шума и даже да подобрят настроението и продуктивността ни.

Независимо дали се стремите да подобрите качеството на въздуха в дома или офиса си, или просто желаете да добавите малко зеленина в пространството си, включването на тези растения в декора може да бъде превъзходен метод за реализиране и на двете цели.

Често срещани замърсители на въздуха в пространствата и обвързваните с тях краткосрочни признаци

Трихлоретиленът се съдържа в печатарските мастила, боите, лаковете, лакочистителите, лепилата и препаратите за премахване на бои. Краткосрочното излагане на въздействието му може да провокира признаци като възбуденост, замаяност, главоболие, гадене, повръщане, унесеност и кома.

Формалдехид се съдържа в хартиени торбички, восъчни хартии, кърпи за лице, хартиени кърпи, шперплатови плоскости и синтетични тъкани. Краткотрайното излагане може да аргументи раздразнение на носа, устата и гърлото, а в тежки случаи – отичане на ларинкса и белите дробове.

Бензенът се употребява за произвеждане на пластмаси, смоли, смазочни материали, препарати за миене (детергенти) и медикаменти. Съдържа се и в тютюневия пушек, лепилото и мебелния восък. Краткотрайното излагане може да аргументи признаци като раздразнение на очите, унесеност, замаяност, главоболие, ускорение на сърдечния темп, комплициране и в някои случаи загуба на схващане.

Ксиленът се съдържа в каучука, кожата, тютюневия пушек и отработените газове от колите. Краткотрайното излагане може да аргументи признаци като раздразнение на устата и гърлото, замаяност, главоболие, комплициране, сърдечни проблеми, увреждане на черния дроб и бъбреците и кома.

Амонякът се съдържа в препаратите за разчистване на прозорци, восъците за под, соли за поемане и торовете. Краткотрайното излагане на амоняк може да аргументи признаци като раздразнение на очите, кашлица и възпалено гърло.

Заслужава да се означи, че някои от растенията, предложени от НАСА за филтриране на въздуха, могат да бъдат токсични за домашните любимци. 

Ето за какво, в случай че имате вкъщи космати другари, е значимо да извършите изследване и да се уверите, че растенията, които избирате, са безвредни за тях. Също по този начин може да е добра концепция да се обърнете към доктор, в случай че изпитвате някои от изброените нагоре признаци.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР