В края на 80-те една известна личност прави нещо забежително,

...
В края на 80-те една известна личност прави нещо забежително,
Коментари Харесай

Ръкостискането, което разтърси всички: как Даяна промени света за няколко секунди

В края на 80-те една известна персона прави нещо забежително, което демонстрира каква би трябвало да е същинската задача в живота на всеки с по-голяма известност. Това е съвсем малък, само че в действителност голям и самоуверен акт на човешка добрина - подобен, чийто подтикващ резултат се разпространява по целия свят и към момента може да се усети до през днешния ден.

На 9 април 1987 година, в разгара на епидемията от ХИВ /СПИН, принцеса Даяна се съгласява да отвори първото профилирано поделение във Англия за пациенти с това заболяване в лондонската болница Мидълсекс.
 Животът на принцеса Даяна в фотоси  Животът на принцеса Даяна в фотоси  Животът на принцеса Даяна в фотоси  Животът на принцеса Даяна в фотоси
Във време на огромен боязън и неустановеност по отношение на ХИВ, който тогава е демонизиран като „ гей чума “, принцесата е уверена, че нейното посещаване ще има доста по-голямо влияние от нормалното кралско упражнение за прерязване на лентичката.

Със своята ослепителна усмивка и незабравимо звездно наличие, принцесата на Уелс се разхожда из отделението уединено, разговаряйки както с личния състав, по този начин и с пациентите. Но най-важното е, че тя се ръкува с всички тях.
                             

С един елементарен жест тя разрушава широко публикуваното поверие, че ХИВ може да се популяризира посредством контакт кожа до кожа - фатализъм, който е довел до това страдащите от СПИН да са третирани като прокажени.

Всъщност стигмата към заболяването била такава, че девет от десетте пациенти, с които тя беседва и се ръкува, отказали да бъдат снимани от боязън да не бъде разкрита самоличността им.

Само един, Айвън Коен, се съгласил, само че единствено при изискване, че е сниман единствено гърбът му. Така че с пресата и телевизионните камери, ориентирани към нея, принцеса Даяна сяда до леглото на този мъж,  диагностициран със СПИН, и обществено стиска ръката му.
                             

Твърди се, че принцесата се е тормозила от обществената реакция към нейната демонстрация, само че желала да отправи ясно и малко послани - „ ХИВ не прави хората рискови за познаване “.

„ Можете да им стиснете ръцете и да ги прегърнете. Небето знае, че имат потребност от това ", споделя тя пред чакащите кореспонденти.

Свидетелство за реалната мощ на кралското семейство е, че обликът и нейните думи се разпространяват по целия свят и вършат повече от всичко друго по това време, с цел да убедят обществеността, че ХИВ/СПИН - и по-специално хората с заболяването - не трябва да будят боязън.

Принцесата продължава да работи за дестигматизирането на ХИВ/СПИН до края на живота си. 
 10 обстоятелството за живота на принцеса Даяна, които не сте чували  10 обстоятелството за живота на принцеса Даяна, които не сте чували  10 обстоятелството за живота на принцеса Даяна, които не сте чували  10 обстоятелството за живота на принцеса Даяна, които не сте чували
За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook  , последвайте ни в Instagram  , намерете ни в TikTok  .
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР