В края на 23 декември последният работен ден преди коледните

...
В края на 23 декември последният работен ден преди коледните
Коментари Харесай

Руските връзки зад опитите за елиминиране на главния прокурор Иван Гешев

В края на 23 декември последният работен ден преди коледните празници се разбра, че незнаен до момента в България американски конгресмен публично е изискал налагането на наказания по отношение на българския основен прокурор Иван Гешев. В писмо от две страници, адресирано до секретаря по финансите на Съединени американски щати, Уорън Дейвидсън преповтаря добре известни у нас обвинявания против обвинител №1. В огромната си част те са поддържани в обществени изяви на подсъдимия за банкрута на КТБ Цветан Василев и близкия до него публицист от изданието BIRD, а преди този момент от " Биволь " – Атанас Чобанов.
 
 Иван Гешев Иван Гешев Източник: Zonanews
В рамките на почивните дни една от партиите в Народното събрание – " Продължаваме промяната ", не устоя и предстоящо употребява писмото на Дейвидсън, евентуално и тъй като единствено след седмица се чака да получи мандат за съставянето на кабинет, който по всички прогнози ще е несполучлив. Прочитът на писмото, с което конгресмен Дейвидсън нападна персонално Иван Гешев и изключително реакциите на гореизброените, даде съображение да се заключи, че в тази ситуация се касае не толкоз за индивидуален акт, плод на лобистки ангажимент, а на поредна офанзива, част от огромна акция по дискредитиране на обвинител №1 за преодоляване на прокуратурата от кръгове, наранени от нейните дейности, само че освен. Анализът на дейностите на необятен кръг от лица, медии, партии и външни фактори, видимо нямащи нищо общо, изрично разкрива, че дискредитирането и отстраняването на Гешев като началник на българската прокуратура е част от доста по-голям проект, целящ задълбочаване на институционалната рецесия и цялостна дестабилизация на страната.
 
Кръгът от лица, които имат директен интерес от елиминирането на основния прокурор е прекомерно необятен, като в сегашния разбор са изброени единствено водещите от тях, написа Tribune. Оказва се, че сред тях има една обща диря – тази, че под една или друга форма, от време на време директно, различен път индиректно, само че всичките са свързани с режима, ръководещ Руската федерация, близки до Кремъл олигарси и/или съветското външно разузнаване. А последното е директно наранено от активността на основния прокурор Иван Гешев от встъпването му в служба преди три години.
 
Цветан Василев – обвиняем за банкрута на Корпоративна комерсиална банка като нанесените вреди се правят оценка на съвсем 5 милиарда лева, източени съзнателно през фирми-бушони. Акционер в КТБ преди банкрута ѝ с 9,9% е съветската ВТБ. Свидетелства сочат, че по това време Василев се хвали, че е " съучастник " с съветския президент Владимир Путин. Осма година Василев се укрива в Белград, с помощта на околните си връзки с олигарси от най-тесния кръг на Кремъл, измежду които и Константин Малофеев, глобен от Съединени американски щати. По следствие на българската прокуратура за шпионаж в интерес на Русия, през 2019 година на Малофеев е наложена възбрана да влиза в страната за период от 10 години.
 
 Цветан Василев Цветан Василев Източник: Булфото
Сред наблюдаващите прокурори по делото, които внасят обвинителен акт против Цветан Василев, е и Иван Гешев, определен за основен прокурор в края на 2019 година И като основен прокурор Гешев продължи да желае връщането на Василев в България, където да бъде съден за източването на КТБ. От началото на престоя си в Белград, където се укрива от втората половина на 2014 година, Цветан Василев води акция против прокуратурата, в това число последните двама основни прокурори – Сотир Цацаров и Иван Гешев. Кампанията против Иван Гешев е изключително яростна предвид на обстоятелството, че това е водещият прокурор в следствието на източването на КТБ. В акциите против българската прокуратура Василев прибягва до услугите на скъпо платени адвокатски адвокатски фирми и лобисти във Вашингтон.
 
По самопризнания на самия Василев – задачата на наемането на лобисти в Съединени американски щати е налагането на наказания над български магистрати, отпред с основния прокурор. Константин Малофеев – след укриването на Цветан Василев в Белград банкрутиралият банкер се пробва да трансферира огромна част от активите на КТБ на подставени лица. В началото на 2015 година против цена от " едно евро " – французинът с съветски паспорт Пиер Луврие афишира, че е придобил от Цветан Василев активи за над 1 милиарда евро – оръжейният цех " Дунарит ", военно-ремонтният цех " Авиоманс ", БТК, НУРТС, ТВ7, ГАРБ и други Пиер Луврие - открити са голям брой доказателства, че зад интернационалния аферист с съветски паспорт стои точно Константин Малофеев.
 
Връзката сред Малофеев и Луврие, който в България се появява с още подставени лица – всичките свързани с Русия, се реализира през Игор Гиркин – Стрелков, боен пълководец, подкрепящ съветските сепаратисти в Донецк. Игор Гиркин – Стрелков е непосредствен другар с Луврие, както и някогашен чиновник на олигарха Малофеев. Дмитрий Косарев - различен обвързван с Малофеев руснак обезпечава защитата и местопребиваването на Цветан Василев в Сърбия. Косарев взе участие в схемите по присвояване на активи от банкрутиралата КТБ.
 
Намесата на прокуратурата, в това число на Иван Гешев, наблюдаващ по това време прокурор по делото против Цветан Василев, в огромна степен предотвратява схемите сред Василев, Малофеев, Луврие, Косарев и други Николай Малинов – водач на придвижване " Русофили " е упрекнат от прокуратурата през есента на 2019 година за шпионаж в интерес на Русия. По това време Иван Гешев е заместник-главен прокурор, отговарящ за работата на закритата през 2022 година Специализирана прокуратура. Разследването за шпионаж се води точно от спецобвинители. Въпреки разкритията единствено месец по-късно – през ноември 2019 година, Малинов демонстративно е награден в Москва с медал, връчен му персонално от съветския президент Владимир Путин.
 
По-късно съдията Андон Миталов, който е разрешил пътуването на Николай Малинов до Москва, е включен в санкционния лист " Магнитски " от Департамента по финанси на Съединени американски щати. През 2019 година, паралелно с обвиняването на Малинов, по искане на прокуратурата, българското контраразузнаване издава възбрана за влизането в страната на Константин Малофеев и Леонид Решетников, някогашен военачалник от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), шеф на Института за стратегически проучвания при администрацията на Путин в Кремъл Малинов твърди, че точно той е срещнал Цветан Василев с Константин Малофеев.
 
Факт е, че точно Цветан Василев обезпечава опция на Малинов и съдружника му в съветската телевизия " Царьград " Джак Ханик да опитат " да влязат " в ТВ7, финансирана по-рано с 300 млн. лева от парите на вложителите в КТБ. Руската телевизия " Царьград " се финансира от Малофеев. Водени от Цветан Василев бележки, които попадат в медиите, разкриват за негова непосредственост и с някогашния офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР) Леонид Решетников. През септември 2022 година - половин година след началото на войната на Русия против Украйна – Николай Малинов посещава Москва, където още веднъж показва непосредственост с един от най-близките до Владимир Путин – външният министър Сергей Лавров. Разговорът на Малинов с Лавров е в компанията на Малофеев.
 
Атанас Чобанов – показва себе си за проверяващ публицист, а в действителност изявленията му целят да дискредитират формалните държавни институции, изключително тези от тях, които имат дейна роля по откриване на противоправна активност на авторитетни стопански субекти, както и противопоставящи се на съветската агентура у нас. Подобно на доста нещатни сътрудници на посткомунистически служби на Съветския съюз Чобанов показва себе си за прозападно насочен деятел за народна власт, независимост на словото и господство на правото.
 
 Атанас Чобанов Атанас Чобанов Източник: You Tube
От години живее във Франция като настойчиво крие компрометиращата го връзка с Русия по фамилна линия. Съпругата на Чобанов е Мария Онучко, която също живее във Франция и работи за съветски медии, които пропагандират политиката на Кремъл в Европа. Онучко е щерка на дълготраен сътрудник на държавната РИА Новости в Париж и Брюксел Виктор Онучко. Спецификата на съветския разследващ уред изключва опцията кореспондентът на водещата осведомителна организация в една от основните европейски столици да не е обвързван с шпионски мрежи на Комитет за Държавна сигурност (на СССР).
 
Вероятно и заради тази причина, през 2020 година при своя аудиенция в Европейския парламент в Брюксел основният прокурор Иван Гешев се майтапи при срещата си с български публицисти, като пита Чобанов: " Как е времето в Москва? " Мария Онучко работи за изданието " Русия оттатък ", което има за цел разпространение на съветска агитация зад граница, в тази ситуация в една от страните, основателки на Европейския съюз. Интересна детайлност е, че, както брачната половинка на Атанас Чобанов работи за съветска интернационална медия, която видимо популяризира културна информация, в България идентично издание, само че носещо името " Руски дневник ", се управлява от Даниела Малинова, брачна половинка на Николай Малинов.
 
През 2021 година в изявления в медиите се твърди, че Атанас Чобанов е употребил за офис в Париж парцел, който е благосъстоятелност на Васил Божков – Черепа. Самият Атанас Чобанов има много противоречиво държание и практики. Част от известността му се дължи на потреблението на материали, получени явно по нерегламентиран метод от заинтригувани кръгове или персони като Цветан Василев, Васил Божков, както и политици. Това в огромна степен изяснява и фиксацията на Чобанов по отношение на основния прокурор, в това число и по отношение на някогашния ръководител на Конституционния съд проф. Борис Велчев. В първите дни на 2022 година Чобанов афишира, че е бил осведомен от непознато посолство в София, че е обект на следене и има риск за сигурността му.
 
По-късно се схваща, че Атанас Чобанов си е разрешил да запише диалога с представител на дипломатическата задача на Съединени американски щати в България. През последния месец Чобанов и неговият сътрудник в уеб страницата BIRD – Димитър Стоянов, бяха обвиняване от огромна интернационална компания, шеф на хиляди български и задгранични жители, с офиси в България, че са отправяли неприемливи закани, свързани с модерирането на обществената мрежа Facebook.
 
 Георги Готев Георги Готев Източник: Дарик
Георги Готев е български публицист, позициониран в Брюксел, потомствен сътрудник на някогашната Държавна сигурност, също сходно на Чобанов, интензивно работи за дискредитирането на българската правосъдна власт на европейско равнище. В същото време Готев е обвързван и с български политици, членове на Европейския парламент.
 
 Заповед за назначението на Горан Готев за шеф поделение по строго секретния щат Заповед за назначението на Горан Готев за шеф поделение по строго секретния щат  Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като сътрудник Иванов на ВГУ-ДС Решението на Комисията по досиетата за Георги Готев като сътрудник Иванов на ВГУ-ДС

Васил Божков – Черепа – един от най-богатите българи в годините на Прехода, считан за недостижим до началото на 2020 година, когато е упрекнат за 19 закононарушения. Успява да избегне ареста и изправянето му пред съда. Божков се укрива в Дубай. Непосредствено след идването му в Дубай Божков е арестуван от управляващите в арабската страна. Освободен е до момента в който в ОАЕ на посещаване е шефът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин.
 
 Васил Божков-Черепа Васил Божков-Черепа Източник: Скрийншот/Youtube
От Дубай Васил Божков стартира дейна акция, в това число организирането на провокации и улични вълнения против управляващите в България и изключително против прокуратурата и нейния административен началник – Иван Гешев. От записи, добити със специфични разследващи средства, излиза наяве, че измежду основните цели на Божков е ограничение пълномощията на основния прокурор и неговото премахване от поста. В тези диалози Божков разяснява интензивността на Цветан Василев против прокуратурата, което дава съображение да се счита, че в миналите към този момент близо три години, двамата са почнали да синхронизират дейностите си против държавното обвиняване у нас.
 
 Пламен Бобоков и Васил Божков Пламен Бобоков и Васил Божков
Подобно на това против Цветан Василев, следствието против Васил Божков се води от ликвидираната през 2022 година Специализирана прокуратура. През 2021 година Божков е включен в санкционния лист на Съединени американски щати по Закона " Магнитски " Атанас и Пламен Бобокови – в средата на 2020 година, половин година след началото на мандата на Иван Гешев като основен прокурор, по следствие, стартирало в Италия за противозаконен експорт на боклуци, Специализираната прокуратура повдига обвиняване на двамата братя – предприемачи. Разследващите откриват, че компании на Бобокови депонират рискови боклуци, съдържащи оловни детайли, в землищата на разнообразни общини в страната.
 
Във заводи, благосъстоятелност на компании на Бобокови, са открити и огромно количество складирани боклуци. В хода на следствията се открива, че Бобокови са в близки връзки с укриващия се в Дубай Васил Божков, а част от бизнеса на братята е позициониран в Русия, както и в разнообразни африкански страни, в които има мощно съветско въздействие. Докато Специализираната прокуратура проверява Атанас и Пламен Бобокови за незаконосъобразното закопаване в земите на рискови боклуци, братята също подхващат офанзиви против прокуратурата и персонално против основния прокурор Иван Гешев.
 
Бобокови, сходно на Цветан Василев, също наемат лобисти, които да ги съставляват пред управляващите в Съединени американски щати. Атанас и Пламен Бобокови употребяват услугите на адвокатска фирма в Съединени американски щати, която към този момент е наета и от различен българин – Миню Стайков. Последният е обект на следствия на Специализирана прокуратура, когато същата е ръководена от Иван Гешев, за корист с европейски средства, както и за нелегално произвеждане на цигари и укриване на налози. Ина Лулчева - юристът на Пламен Бобоков се включва интензивно в акцията по дискредитиране на Специализирана прокуратура.
 
Самият Бобоков интензивно поддържа политическите партии в предходните парламенти, които вършат три опита за ликвидирането на спецправосъдието като в трети подред парламент – 47-то Народно заседание, съумяват да одобряват закон, с който органите на спецправосъдието са премахнати. Христо Иванов – съпредседател на коалиция " Демократична България ", през лятото на 2022 година е сниман да се качва в автомобила на Пламен Бобоков, който е паркиран зад постройката на българския парламент. Срещата съответствува с действителното преустановяване на работата на Специализирана прокуратура и прехвърлянето на следствието против Бобокови в Софийска градска прокуратура, както и директно преди разпускането на 47-мия парламент и провеждането на предварителни парламентарни избори. Политикът Иванов и обвиненият Бобоков пробват да оправдаят нетипичната среща в джипа на предприемача с разискването на културен план в Русе!?
 
Клеър Дейли – ирландският европейски народен представител е изключително дейна през последните три години в откритите си нападки към българската прокуратура и в частност против основния прокурор Иван Гешев. Прави усещане, че Дейли намира поддръжници в лицето на публицисти като Атанас Чобанов и Георги Готев. Самата Клеър Дейли има противоречива известност, в това число поради ролята ѝ на гневен бранител на политиката на Владимир Путин.
 
Уорън Дейвидсън – американският конгресмен, ползващ се с репутацията на част от " тима на Путин " в Капитолия, изненадващо излезе с писмо, ориентирано против българския основен прокурор Иван Гешев. Съдържанието на писмото сочи, че то е направено у нас, като авторството му се свързва, както с хора към Цветан Василев, а по този начин също и с Атанас Чобанов, за който има голям брой индикации, че работи в тясно съдействие с някогашния вътрешен министър и сегашен народен представител от " Продължаваме промяната " Бойко Рашков. Що се отнася до самия Рашков, който стартира работата в следствения отдел на Народната милиция, обществено прочут факт е близкото му другарство в предишното с Васил Божков.
 
Партньорът на Чобанов – Димитър Стоянов пък е непосредствен с депутата от " Продължаваме промяната " Иван Христанов. " Продължаваме промяната " изненадващо се оказва, че е реагирала на писмото на американския конгресмен Уорън Дейвидсън преди още самият му създател да е оповестил за неговото битие. На 23 декември /петък/ от партията изпращат питане до Висш съдебен съвет и до основния прокурор в случай, че към този миг Дейвидсън към момента не е оповестил, че е изпращал писмо до Департамента на финансите на Съединени американски щати, в което се разяснява фигурата на българския основен прокурор.
 
" Продължаваме промяната " и " Демократична България " са обединения, които претендират, че са за твърда евроатлантическа ориентировка на страната, за господство на правото и остро подлагат на критика политиката на Москва в района. В същото време множеството от относително младите на възраст водачи на двете обединения се оказват потомци на свързани с Русия и някогашния тоталитарен режим у нас членове на комунистическата партия и/или на структурите на Държавна сигурност и други. Политическа партия и Демократична България в услуга на съветското зловредно въздействие в НАТО и Европейски Съюз - по този начин се оказва, че водещите политици от Политическа партия и Демократична България са измежду главните проводници на ползите на разследвани за тежки закононарушения олигарси, множеството от които свързани с ползите на режима в Русия и неговата мрежа за зловредно въздействие в страните членки на НАТО и Европейския съюз.
 
Интересът на Кремъл и на представители на българската олигархия по отстраняването на основния прокурор изцяло съответствува. Причина за това следва да се търси и в особената интензивност на Иван Гешев в последните три години по откриване на над 10 съветски разузнавачи в България, ползващи се с прикритието на дипломати, които бяха принудени да изоставен страната. В качеството си на основен прокурор Гешев е подкрепил изгонването от Европейски Съюз на повече от всеки различен върховен магистрат, заемащ идентичния пост в страна членка на общността. KillNet – съветска хакерска група предприе преди два месеца масирана офанзива против уеб страниците на български институции и медии. Особено внимание и лични закани съветските хакери, за които има задоволително доказателства, че са свързани и с ГРУ, насочиха и против основния прокурор Иван Гешев.
 
Цялата тази поредност от случайности недвусмислено демонстрира, че България е обект на доста дейна акция от страна на съветското разузнаване, която е ориентирана към в допълнение задълбочаване на икономическата, политическата и конституционна рецесия в страната, каквото би настъпило с продължение на опитите за елиминиране на основния прокурор. Подобни дейности съставляват риск за срив на цялата правосъдна власт, която в последните две години, характеризиращи се с институционална парализа, успяваше да обезпечи баланс.
 
Все по-ясно се обрисува и връзката сред дейностите на съветската агентурна мрежа, която явно има трайни корени в българския политически и стопански хайлайф с оглед изложените мрежи от свързаности и последващите от това зависимости. От всичко изложено дотук излиза наяве, че акцията против българския основен прокурор има общ център, директно обвързван с съветското разузнаване като задачата е да се докара до задълбочаване на рецесията в страната, а оттова до дестабилизация на Балканския район от една страна, а от друга и до казус – нарушение на сигурността в страна член на Европейския съюз и Северноатлантическия пакт.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР