В края на 2023 година България се оказва в центъра

...
В края на 2023 година България се оказва в центъра
Коментари Харесай

Тагарев: България обмисля участие в операция за сигурност в Червено море и Аденския залив

В края на 2023 година България се оказва в центъра на вниманието на международната общественост, разглеждайки опцията за присъединяване в интернационална интервенция за отбрана на корабоплаването в Червено море и Аденския залив . Този район, който е от огромно стратегическо значение за международната търговия и енергийна сигурност , стана сцена на произшествия и набези против кораби през последните месеци.

Министърът на защитата на България Тодор Тагарев съобщи пред публицисти, че страната е съществено наранена от обстановката и изрази готовността на България да се включи в напъните за поддържане на мир и сигурност в района .

България, макар че не разполага с морска мощ, има директен интерес в стабилизирането на Червено море и Аденския залив, два от най-натоварените морски пътища в света. Тези води играят значима роля за интернационалната търговия и превозването на енергийни запаси . Нарастващите набези против кораби и правосъдните произшествия в района изискват съгласувани дейности от страна на интернационалната общественост.

Международната интервенция, оповестена от Съединени американски щати и включваща няколко други страни като Англия, Франция, Канада, Италия, Испания, Нидерландия, Норвегия, Сейшелските острови и Бахрейн, има за цел да обезпечи сигурността на корабоплаването в района и да бори с терористичните дейности. Някои от страните ще взаимно патрулират в южната част на Червено море и Аденския залив, а други ще дават разследваща информация.

Българското държавно управление изрази готовността си да взе участие в тази интервенция, като в същото време поддържа връзка със сънародниците си на борда на два пленени кораба . Товарният транспортен съд „ Галакси лийдър “, на борда на който има български жители, беше покорен от йеменските бунтовници хуси в Червено море, а корабът „ Руен “, който плава под малтийски байрак, беше взет на абордаж след случай в Арабско море край крайбрежията на остров Сокотра в Йемен.

Ситуацията в Червено море и Аденския залив продължава да е предизвикателство за международната общественост и присъединяване на България в интернационалната интервенция за отбрана на корабоплаването ще бъде значим принос към стабилността и сигурността в района. Това съдействие може да подчертае уговорката на България към интернационалната сигурност и да помогне за отбрана на ползите на страната в международен мащаб.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР