В края на 2021-ва Гардиън“, без да назовава имената им,

...
В края на 2021-ва Гардиън“, без да назовава имената им,
Коментари Харесай

Спортни хроники: Сексскандалът, за който никой не говори: Педофилията избухна през 90-те

В края на 2021-ва „ Гардиън “, без да посочва имената им, разгласява разкрития на футболисти, които упрекват някогашния треньор на националния тим на Габон до 17 година и механически шеф на младежката лига – Патрик Асуму Ей, в полов тормоз. Оказва се обаче, че това е единствено част от голяма мрежа за педофилия в страната.

В Габон Ей е прочут с прякора Капело, тъй че абсурдът към този момент се снабди с името „ Капелогейт “. В момента следствието е в разгара си и непрекъснато биват задържани нови и нови обвинени, взели участие в националната мрежа за изнасилвания на деца.

„ Всичко избухна при започване на 90-те години – споделя Арман Осей – някогашен футболист на френските Гренобъл и Руен, който е измежду дребното, разказали историята си, заставайки с името и лицето си.

Като младеж, аз и съотборниците ми видяхме от първа ръка по какъв начин стоят нещата в нашия футбол. Много от моите съотборници претърпяха същото, само че не желаят да споделят. Страха от срама ги стопира – не е елементарно да разкриеш нещо сходно пред обществото. Но тъкмо поради това аз желаех да проговоря. “

Осей споделя, че историята с камерунския треньор стартира в столичния ФК Либревил. „ Казвахме му Преси, само че същинското му име е Джийн Бахокен. Той ме караше да се събличам, до момента в който по тв приемника вървяха нецензурен филми “, споделя Осей, който въпреки всичко прибавя, че той се е разминал с най-лошото.

„ Преси беше един от мъжете, които изнасилваха – споделя различен състезател, който не крие името си – Джъст, който прекарва цялата си кариера в Габин. – Когато аз играех в Либревил, той ме викаше в офиса си и ми споделяше: „ Ти си добър състезател, само че ти липсва душeвност! “ Същата имитация използваше и Капело. Това означаваше, че двамата бяха подготвени да ни „ вдъхнат убеденост “, като ни изнасилват. Обещаваха ни, че това ще ни направи велики футболисти, които да могат да се оправят с напрежението. “

Бахокен умира при започване на новия век, само че политиката с малтретирането на деца в Габон продължава и след него. Ужасяващата традиция е продължена от Ей, който приживе се познава с камерунеца.

През 90-те Ей стартира треньорската си кариера в тим с името Орамбака. В него играе Шива-Стар Н’Зигу, който след това става национал на Габон и на клубно равнище във Франция. Той си спомня за Капело по този начин: „ Ей постоянно ме офертираше, както и доста други. Това е обществена загадка. През 90-те избухна педофилията в габонския футбол. “

Очевидци описват по какъв начин Ей е обикалял най-бедните квартали и е обещавал блестяща футболна кариера на закъсали младежи. „ За да ни убеди, ни разказваше с какъв брой огромни футболисти е спал – споделя една от анонимните му жертви. – Хванах се на въдицата му.

Назоваваше някакви имена, загатна и за някакъв тим във Франция… Тогава бях още дете и си мислех, че по този начин се гради кариера. Затова и когато ни се отдаде такава опция по време на един шампионат, ние я сграбчихме, без да се замисляме за следствията. “

Друга жертва на Капело споделя: „ Той ме насилваше да вършим секс. Това беше изискването да ме остави в тима. Тъкмо бях напуснал селото си, с цел да оказвам помощ на фамилията си. Живеех в столицата (Либревил) и работата като футболист беше единственият метод да се спасим от мизерията. Затова направих каквото трябваше да оказа помощ на фамилията си.

Капело изнасили доста дребни момчета. Понякога слизаше до селото, с цел да си търси още. Възползваше се от бедността, а от време на време даже „ раздаваше “ момчета и на други ръководители. Повечето от нашия тим трябваше да плащаме със секс. Това е действителността в габонския футбол от десетилетия, само че никой не желае да се изправи против системата. Има прекалено много изнасилвачи… Преживяхме същински пъкъл. “

Пред France 24 френският проверяващ публицист и създател Ромен Молина споделя за мащаба на този скандал: „ Всичко датира от началото на 90-те години. От това следствие излиза наяве, че този мъж (Капело) освен е изнасилил стотици момчета, само че и че е осигурявал такива и за други управителни фигури в габонския футбол. “

Срещу тях са пускани десетки тъжби и недоволства, само че управляващите не вършат нищо. Задействат се едвам след следствието на „ Гардиън “ и международния отзив, който провокира. Само няколко дни по-късно Капело бе задържан, макар че отхвърля всички обвинявания против себе си.

Намесиха се даже министърът на спорта – Франк Нгуема, и президентът на страната – Али Бонго Ондимба, който ръководи Габон от 2009-а, а преди този момент татко му – Албер-Бернар Бонго е отпред на страната в продължение на 32 години. В резултат на това още няколко футболни функционери бяха задържани.

В началото на януари бе арестуван президентът на локалната лига Серж Момбо, който е някогашен служител на реда и арбитър. Той също отхвърля всички обвинявания. Но голям брой жертви до разпознават като съизвършител на Капело.

Една от жертвите твърди, че през 2014-а Момбо и Капело дружно са го изнасили в хотел в столицата на Габон по време на подготвителен лагер: „ Той беше там и подбираше момчета. Не разбирахме от кое място има толкоз огромна власт. Някои играчи трябваше да го назовават треньор, а в действителност той отговаряше за екипите. Беше доста необичайно. Той участваше в мръсната игра на Капело. “

Друг прибавя: „ Една нощ Момбо пристигна в стаята ми и ми сподели, че би трябвало да отида при Капело. Не ми сподели нищо повече, не ми остави избор. Беше към 10 вечерта. Капело към този момент беше полугол. Каза ми, че съм доста надарен, само че с цел да мога да устоя на напрежението, ще би трябвало да ме „ приготви душевен “.

Капело и Момбо работеха дружно. Момбо летеше с нас по гостувания, споделяше, че може да ни помогне. Спомням си по какъв начин след един домашен мач ми сподели: „ Ако искаш да продължиш да играеш, ще би трябвало да ми дадеш това, което желая. Мога да направя по този начин, че да стигнеш до първия тим. “

Аз пристигам от оскъдно семейство, по тази причина одобрих. Сега се срамя, само че това беше единственият метод да оказа помощ на фамилията си, по тази причина одобрих офертата ми. След това получих повиквателна за националния тим, само че се почувствах толкоз обезчестен. Той ме смаза – и физически, и душевен. Когато му споделих, че за в бъдеще това няма да се повтаря, стопираха да ме викат. “

Обвиненията към двамата не стопират до тук. Друг някогашен футболист от тима до 17 година споделя за преживелица от 2017-а: „ Искаха секс в подмяна на място в националния тим. Ако се съгласиш, имаше и бонуси – пари, дарове, само че най-голямата привилегия беше да играеш за страната си.

С две думи – той ми сподели: „ Ако искаш да останеш с нас, ще би трябвало да ми дадеш нещо. “ Попитах го какво и той ми отговори: „ Задника си. “

Въпреки разразяващия се скандал, в средата на април президентът на Габонската футболна федерация – Пиер-Ален Мунгуенги, бе избран отново за трети мандат. През предходната седмица обаче управляващите стигнаха и до него. Шефът на локалния футбол бе задържан.

Впоследствие се появиха очевидци, които заговориха, че Мунгуенги е знаел всичко, само че го е покривал, даже с цената на уволнения в системата.

От ФИФА и ФИФПро (Международната федерация на професионалните футболисти) излязоха с публично известие, че също стартират свое следствие, само че към този момент „ Гардиън “ е главният източник на свидетелски показания. Британското издание разгласява думите на над 30 жертви.

В резултат на работата на локалната власт в ареста бяха вкарани още няколко високопоставени фигури. Един от тях е обещаващият политик и президент на ФК Мунана – Ерв Патрик Опианга. В средата на 90-те той излежава 15-месечна присъда за финансови закононарушения. Един от играчите го разказва като индивида, от който всички в габонския футбол се опасяват.

Задържан е и техническият шеф на локалната Федерация. „ Този човек е страшилище, само че продължава да работи за Федерацяита “, споделя за него различен някогашен състезател.

Треньор Лазар Нгуема също е измежду разследваните. За него една от жертвите твърди: „ Един ден отидох до тях и той ме накара да се съблека да види дали съм в добра форма. Тогава стартира да ме язди. Отблъснах го и скочих през прозореца. Нямах време даже да се облека. Оттогава не стопира да ме тормози и да ме заплашва, че това е единственият метод да продължа да играя футбол. “

Последната огромна фигура, арестувана по случая, е Хай Мандарано – предприемач и футболен сътрудник, който живее във Франция, само че има клуб в Габон. Той е упрекнат в редица изнасилвания по към този момент известната скица – полови облаги в замяна на късмет за трансфер в Европа. Футболистът, който желае да остане неизвестен, споделя, че е бил насилван от Мандарано, когато е бил на 13-14 година

Абсолютно всеки един отхвърля всички обвинявания. Но наподобява, че доказателствата за зверствата им занапред ще излизат на бял свят.

   

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР