В края на 2020 г., докато пандемията Covid-19 върлуваше с

...
В края на 2020 г., докато пандемията Covid-19 върлуваше с
Коментари Харесай

Колко тежко е положението с въздуха, който дишаме

В края на 2020 година, до момента в който пандемията Covid-19 върлуваше с пълна ярост, няколко климатолози и енергийни специалисти направиха прогноза. Те решиха, че излъчванията от изкопаеми горива, които току-що се бяха понижили, с помощта на световната пандемия, може в никакъв случай повече да не достигнат високите си нива от 2019 година

Дори спекулираха, че след над век от все по-високи равнища на въглероден диоксид, който се влива в атмосферата, светът най-накрая е достигнал  " пиковите " излъчвания. Оказва се, че са сбъркали.

Според отчет, оповестен предишния месец от, въглеродните излъчвания от изкопаеми горива през 2022 година се чака да доближат 37.5 милиарда тона въглероден диоксид - най -високият регистриран до момента. Това значи, че макар продължителното намаление, поради коронавирусната пандемия, което докара до спад на излъчванията с над 5% през 2020 година, излъчванията на CO2 се завръщат и то по-силни от всеки път. И ето по какъв начин ще се отрази това на бъдещето ни. 
 Airbus, самолетите на водород ZeroE и вероятни ли са нулевите излъчвания
Самолетите с нулеви нездравословни излъчвания на Airbus

Очевидно това е бъдещето

Историята се повтаря

През целия изминал век въглеродните излъчвания падат единствено при едно събитие: рецесия. Когато международната финансова рецесия през 2008-2009 година раздрусва международната икономическа система, въглеродните емисии спадат с 1.4%. Когато нефтените рецесии от 1973 и 1979 година дестабилизират стопанските системи и карат хората да чакат в дълги опашки за бензин, излъчванията съвсем стопират да порастват. И когато коронавирусната пандемия заключва милиарди хора на закрито, CO2 спада с 5.2% - връх, съвпадащ само с този от следствията от Втората международна война.
 Снимка 598363

Икономическата рецесия, несъмнено, не е методът, по който нациите желаят да понижат въглеродните си излъчвания. И във всички тези исторически образци краткотрайният спад на излъчванията не продължава дълго. След финансовата рецесия излъчванията се покачват, като нарастват с почти 1.65 милиарда тона за една година.

Сега след пандемията експертите считат, че светът ще се оправи по друг метод. Страните се заклеват да вършат разноски за чиста сила и да работят по-природосъобразно. Но резултатът не е толкоз зелен, колкото всички се надявахме. Според един разбор единствено 6% от парите, изразходвани от страни от Г-20, са отишли в региони, които могат да понижат излъчванията. И до момента в който хората не престават да летят, карат и така нататък, излъчванията не престават да се покачват. 

2. Въглища, въглища, въглища

През по-голямата част от този век историята на изменението на климата е свързана с въглищата. Въглищата са най-мръсното изкопаемо гориво в света, което отделя 820 метрични тона излъчвания на парникови газове за всеки гигават създадена електрическа енергия. Слънчевата сила, в противен случай, освобождава към пет метрични тона за всеки гигават създадена електрическа енергия.

Преди пандемията въглищата като че ли бяха подготвени за дълъг спад, което е част от повода учените и специалистите да считат, че излъчванията може да са достигнали своя връх. Но през последните няколко години въглищата се възраждат. От друга страна съветската инвазия в Украйна увеличи цените на природния газ по света, което кара някои европейски страни да разчитат повече на въглищата, с цел да поддържат цените на силата ниски.
 Снимка 598364

Благодарение на продължаващите пандемични блокировки в Китай, най-голямата стопанска система в света не е ускорила потреблението на въглища толкоз, колкото би могла. Но потреблението на най-мръсното гориво в света в Индия внезапно нараства. Използването на въглища в Индия се увеличи с 5% през 2022 година, в допълнение към 15-процентното нарастване през миналата година. Всичко това значи, че през последните две години излъчванията от изгаряне на въглища са се нараснали с съвсем гигатон, прецизират от
 Airbus, самолетите на водород ZeroE и вероятни ли са нулевите излъчвания
Самолетите с нулеви нездравословни излъчвания на Airbus

Очевидно това е бъдещето

3. Развити против разрастващи се страни

Част от казуса е, че въпреки развитите страни да следят спад на излъчванията си през последните десетилетия, този спад не се е случил задоволително бързо, с цел да компенсира повишаването на излъчванията от разрастващите се страни. Емисиите на Китай скачат внезапно през последните 20 години, до момента в който страната се развива и измъква милиони от бедността. Въпреки високите си общи излъчвания обаче Китай към момента има по-ниски въглеродни излъчвания на глава от популацията от Съединените щати да вземем за пример. Емисиите на Индия порастват по-бавно, само че към момента порастват.

" Изкопаемите горива към момента са най-евтиният метод за обезпечаване на надеждна електрическа енергия ", сподели Кен Калдейра, академик по климата в Института за просвета Карнеги.
 Снимка 598362

Споре него, до момента в който вятърът и слънчевата сила могат да бъдат по-евтини от изкопаемите горива в някои случаи, тяхната честота - и неналичието на евтини, огромни акумулатори - значи, че е мъчно да се построи цяла електрическа система единствено от възобновима сила.

" Развиващите се страни би трябвало да слагат грижите за климата на второ място пред икономическите си проблеми. "

Следователно, с цел да не не престават излъчванията да се усилват, по-богатите страни ще би трябвало или да понижат своите излъчвания доста по-бързо, или да оказват помощ на разрастващите се страни да преминат към източници на гориво с по-ниски въглеродни излъчвания. И последният вид не наподобява изключително благонадежден. Конфликтите по отношение на паричните потоци от по-богатите към по-бедните страни преследват процеса на договаряния за климата на Организация на обединените нации от години.
 Въглеродните излъчвания, богатите, бедните и какво значи
За какво е виновен " цапащият " хайлайф

Ново проучване за нездравословните излъчвания на планетата

" Ние не желаехме да субсидираме солиден преход към зелена сила за нас самите ", споделя Калдейра. " И концепцията, че ще субсидираме това за световния юг, наподобява малко неправдоподобна. "
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР