В края на 2018-та килограмът вече няма да е това,

...
В края на 2018-та килограмът вече няма да е това,
Коментари Харесай

Добре дошла на новата метрична система

В края на 2018-та килограмът към този момент няма да е това, което беше, откакто нашите стандартизирани мерни единици най-сетне ще получат “ъпгрейд ” за първи път от 50 години.

Според проекта, всички седем съществени мерни единици, в това число секундата, кг и метъра, ще бъдат дефинирани по отношение на естествени константи като да вземем за пример скоростта на светлината, вместо да съставляват нереална стойност, гласувана от група учени. Това ще направи света много по-точен.

За какво става въпрос, в действителност? Докато ние си мислим, че един кг е  просто 1000 грама, действителността е доста по-сложна.

До момента масата на кг е дефинирана от един единствен обект – компактно парче от сплав, която съдържа 90% платина и 10 % иридий, и която стои в сейф във Франция и е известна като Международния Прототип на Килограма.

Съществуват реплики на този пример и на други места по света само че истината е, че в случай че нещо би трябвало да тежи тъкмо един кг, то ще би трябвало да тежи тъкмо колкото примера в Париж.

А той даже няма непрекъснато тегло. Независимо от това, какъв брой добре се пази, примерът губи или получава атоми съвсем непрестанно, тъкмо както всеки физически обект, и е известно, че примерът става по-тежък с годините, поради “замърсяване ” на повърхността му.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР