В края на 1942 г., когато Вермахтът не можеше да

...
В края на 1942 г., когато Вермахтът не можеше да
Коментари Харесай

Дъглас МакГрегър: Стратегията на Зеленски води Украйна към катастрофа

В края на 1942 година, когато Вермахтът не можеше да напредне повече на изток, Хитлер превключва немските сухопътни сили от тактика, " насочена към погром на вражеските сили “, към тактика " задържане на позициите “. Хитлер изисква от армиите му да пазят големи, значително пусти и безполезни сектори от руската територия, написа за списание The American Conservative пенсионираният полковник от армията на Съединени американски щати Дъглас Макрегър в своя разбор на досегашните събития във войната в Украйна, предаден без редакторска интервенция от Агенция " Фокус “.

" Задържането на позициите “ освен ограбва немската войска от способността й да упражнява оперативна поверителност и, на първо място, да надхитря бавния, систематичен руски противник; задържането на позициите също тласка немската логистика до точката на изкривяване. Когато задържането на позиции беше съчетано с безкрайни контраатаки за отвоюване на безполезни територии, Вермахтът беше наказан на постепенно, смазващо заличаване.

Украинският президент Владимир Зеленски (вероятно по съвета на своите военни съветници от Съединени американски щати и Великобритания) също одобри тактика за задържане на позициите в Източна Украйна. Украинските сили се обездвижиха в градските региони и приготвиха отбрана. В резултат на това украинската войска трансформира градските центрове в укрепления за това, което се трансформира в " последният им пердах “. Разумните изтегляния от градове като Мариупол, които можеха да спасят доста от най-хубавите украински войски, бяха неразрешени. Руските въоръжени сили дадоха отговор посредством методично уединяване и бомбардировка на бранителите, оставени без опция нито за бягство, нито за избавление от други украински сили.

Решителността на Москва да унищожи украинските бойци с минимум съветски жертви надви. Украинските загуби постоянно са били по-големи от докладваните от момента, в който съветските войски минаха в Източна Украйна, само че в този момент, вследствие на скорошния неуспех на украинските контраатаки в региона на Херсон, те доближиха ужасяващи равнища, които е невероятно да се скрият. Броят на жертвите доближава 20 000 убити или ранени на месец.

Въпреки прибавянето на 126 гаубици, 800 000 артилерийски снаряда и HIMARS (реактивна артилерия на САЩ), месеците упорити борби подкопават основите на сухопътната мощ на Украйна. Пред лицето на тази злополука Зеленски продължава да подрежда контраатаки, с цел да си върне територията, като средство да показва, че стратегическата позиция на Украйна по отношение на Русия не е толкоз безнадеждна, колкото наподобява.

Неотдавнашното украинско нахлуване към град Изюм, връзката сред Донбас и Харков, изглеждаше като подарък за Киев. Спътниците на Съединени американски щати безспорно предоставиха на украинците картина в действително време на региона, показваща, че съветските сили западно от Изюм наброяват по-малко от 2000 души лека пехота (еквивалент на паравоенна полиция, например SWAT и въздушно-десантните войски).

Руското командване избра да изтегли дребната си мощ от региона, който е почти 1% от някогашната украинска територия, която сега е под съветски надзор. Въпреки това, цената за пропагандната победа на Киев беше висока – според от източника, към 5 000 до 10 000 украински бойци бяха убити или ранени в равната, открита зона, която съветската артилерия, ракети и въздушни удари трансфораха в поле за ликвидиране.

Като се има поради неспособността на Вашингтон да постави завършек на войната в Украйна с проваляне на съветската войска, наподобява несъмнено, че Вашингтон вместо това ще се опита да трансформира руините на украинската страна в отворена рана за Русия, която в никакъв случай няма да заздравее. От самото начало казусът с този метод беше, че Русия постоянно имаше ресурсите да ескалира фрапантно сраженията и да приключи боевете в Украйна при доста сурови условия. Ескалацията е в ход.

В обществено изказване, което не би трябвало да учудва никого, президентът Путин разгласи частичната готовност на 300 000 резервисти. Много от тези мъже ще заменят постоянните сили на съветската войска в други елементи на Русия и ще ги освободят за интервенции в Украйна. Други резервисти ще усилят съветските елементи, които към този момент са ангажирани в Източна Украйна.

                                                                                      ***

Вашингтон постоянно е приемал неправилно готовността на Путин да договаря и да ограничи обсега и разрушителността на акцията в Украйна като доказателство за уязвимост, когато бе ясно, че задачите на Путин постоянно са били лимитирани до елиминирането на опасността от НАТО за Русия в Източна Украйна. Стратегията на Вашингтон да употребява спора, с цел да продаде изтребители F-35 на Германия – дружно с огромен брой ракети, ракети и радари на съюзническите държавни управления от Централна и Източна Европа – в този момент има противоположен резултат.

Отбранителната институция има дълга история на триумф в успокояването на американските гласоподаватели с безсмислени клишета. Тъй като изискванията в Източна Украйна се развиват удобно за Москва и позицията на Русия в света става все по-силна, Вашингтон е изправен пред ужасяващ избор: да приказва за сполучливото " деградиране на съветската мощност “ в Украйна и да понижи помощта си... или да рискува районна война с Русия, която ще погълне Европа.

В Европа обаче войната на Вашингтон с Москва е освен това от неприятна тематика. Икономиката на Германия е на ръба на колапса. Германските промишлености и семейства изпитват дефицит на сила, която нараства с всяка минала седмица. Американските вложители са загрижени, защото историческите данни демонстрират, че икономическото показване на Германия постоянно е предвестител на сложни стопански времена в Съединени американски щати.

По-важното е, че обществената кохезия в европейските страни, изключително във Франция и Германия, е нежна. Съобщава се, че полицията в Берлин изготвя проекти за деяние при изключителни обстановки, с цел да се оправи с протестите и грабежите през зимните месеци, в случай че енергийната мрежа на " мултикултурния “ град се срине. Недоволството пораства, което прави прекомерно правдоподобно изказванието, че държавните управления в Германия, Франция и Англия евентуално ще последват пътя на сътрудниците си в Стокхолм и Рим, които изгубиха или ще изгубят властта от дясноцентристки обединения.

Към днешна дата Киев продължава да предизвика Москва, като насочва последните запаси на Украйна от жива мощ към съветската защита. Президентът Байдън упорства, че Вашингтон ще поддържа Украйна " колкото е належащо “. Но в случай че Вашингтон продължи да източва американския стратегически петролен запас и да изпраща американски военни ресурси в Украйна, способността за отбрана и доставяне на Съединените щати ще влезе в несъгласие с поддръжката за Украйна.

Русия към този момент управлява територия, която създава 95 % от украинския Брутният вътрешен продукт. Няма потребност да натиска по-на запад. Към момента на писане на публикацията наподобява несъмнено, че Москва ще завърши работата си в Донбас, след което ще насочи вниманието си към завладяването на Одеса, съветски град, в който украинските сили направиха ужасни зверства против съветски жители през 2014 година

Москва не бърза. Руснаците не са нищо друго с изключение на методични и преднамерени. Украинските сили кървят до гибел в контраофанзива след контраофанзива. Защо да бърза? Москва може да бъде търпелива. Китай, Саудитска Арабия и Индия купуват съветски нефт в рубли. Санкциите нараняват европейските съдружници на Америка, а не Русия. Предстоящата зима евентуално ще направи повече, с цел да промени политическия пейзаж на Европа, в сравнение с каквото и да е деяние, което Москва може да предприеме. В Закопане, град с 27 000 души в крайния юг на Полша, снегът към този момент вали.

Полковник (в оставка) Дъглас Макгрегър е старши помощник на The American Conservative, някогашен консултант на министъра на защитата в администрацията на Тръмп, награден деец от военни дейности и създател на пет книги.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР