В краткосрочен план Франция ще бъде по-недоверчив и раздразнителен партньор

...
Коментари Харесай

Унижението на Франция от САЩ ще има дълготраен ефект

В кратковременен проект Франция ще бъде по-недоверчив и раздразним сътрудник и по други въпроси.
Приливът беше налице, водораслите върху белия пясък на плажа в Корнуол бяха деликатно отстранени. Седемте международни водачи се връщаха от общата си фотография на брега, с цел да стартират диалози. Докато вървяха, единствено един беше прегърнат от американския президент и то за цели 37 секунди - френският държавен глава Еманюел Макрон. Изкуството на дипломатическия език прави сходни жестове скъпи. Можеше ли това да се разчете като тип посвещение? Британският министър председател Борис Джосън може и да беше хазаин на срещата на Г-7 през юни. Но френският президент получи привилегиите.

Когато Джо Байдън беше определен, Франция видя рядка опция да се нарежда като обичания европейски съдружник на Съединени американски щати. Според изказванията Brexit беше понижил изгодата от Англия в очите на трансатлантическия й сътрудник. Германия щеше да загуби позиции поради отдръпването от поста на канцлера Ангела Меркел - де факто водачът на континента и пожеланият европеец от Америка. Кой би било по-добре да излезе напред от Макрон - говорещият британски език водач, който в предишното беше определен точно като френско - американски " млад началник "? Не различен, а самият Барак Обама, някогашният началник на Байдън, се обади на френския претендент през 2017 година, с цел да му пожелае триумф. " Еманюел ли е? ", прозвуча гласът на Обама в предизборния щаб на Макрон в Париж, което накара французинът да продължи да се бори крепко за поста до самия край.

Още повече че Франция, която също е дете на революцията и е най-старият американски съдружник, наподобява, че имаше изключително положителни връзки с новата администрация. Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е учил в образователно заведение в Париж, както и специфичният представител на Америка за Иран Робърт Мали. Съединени американски щати обезпечават разузнаване и логистика за водената от Франция антитерористична интервенция в Сахел. Френските и американските морски сили организират взаимни образования, в това число в Индийско-Тихоокеанския район, където Франция има 7000 бойци и близо 2 млн. жители. Френското предпочитание да построи геополитическо наличие в региона на фона на твърдия Китай се разглеждаше като " добра тактика за Съединени американски щати ", разяснява Майкъл Шуркин, американски специалист по сигурността.
Неприятната изненада за французите
Затова със слисване, яд и засегнато самолюбие французите научиха единствено часове преди този момент, че Америка е образувала нов защитителен пакт с Австралия и Англия, който анулира действителен френски контракт за продажбата на подводници на Австралия. Да изгубят огромна отбранителна договорка е едно. Да бъдат държани на мрачно месеци наред от трима близки другари, които явно не са намерили място за тях, е друго. " Съюзниците не постъпват по този начин един с различен ", съобщи френският външен министър Жан-Ив льо Дриан и упрекна триото в " лъгане, двуличност, нарушение на доверието и пренебрежение ". Париж привика своите посланици от Съединени американски щати (както и от Австралия) за първи път от 1793 година Тази седмица Борис Джосън беше триумфиращ в Белия дом, до момента в който Макрон ближеше рани в Елисейския замък.

Толкова е мъчно да се омаловажи сериозността на гнева в Париж, колкото е мъчно да се проумее неспособността на Вашингтон да го планува. Франция също е способна да работи в безсъвестен личен интерес и да омаловажава другите. Става въпрос за една обидчива и горда нация, която не се колебае да споделя на всеослушание това, което другите премълчават. Но тайният пакт бе жесток удар, какъвто никой западен сътрудник не бе причинявал на различен в последно време. Доверието е първата жертва. На Макрон лиши седем дни, с цел да одобри позвъняването на Байдън. Американският държавен глава се съгласи, че е трябвало да има " отворени съвещания измежду съдружниците ". Френският президент пък се съгласи да върне посланика си във Вашингтон. Ще стартират диалози за възобновяване на доверието, само че белезите остават.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР