В краткия си престой в Министерството на икономиката като зам.-министър

...
В краткия си престой в Министерството на икономиката като зам.-министър
Коментари Харесай

Властта иска реформа на държавните дружества - какво ще се случи с КЗП и ДКК?

" В късия си престой в Министерството на стопанската система като зам.-министър не съм отговарял в ресора си за тази компания. Но въпреки всичко, бидейки в системата и много години като ръководител на КЗП, имам някакви наблюдения. Въпросът с това дали ще има ДКК или няма да има е най-същественият. А въпросът със злоупотребите може да се реши с кадрови смени. Ако някой не си е приключил работата, не значи, че би трябвало да закрием предприятието ", каза бившият ръководител на КЗП Димитър Маргаритов в студиото на " Денят ON AIR ".

Според него е значимо какво ще се случи с дъщерните сдружения на ДКК.

" Има логичност в това, когато тези сдружения са 100% държавни или приимуществено държавни, и една такава акция да дава единна тенденция в политиката, чрез която те се ръководят. Защото когато са държавни, политиката има място в тяхното ръководство ", добави Маргаритов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той е на мнение, че най-вероятно става въпрос за злоупотреби и способените органи би трябвало да извършат инспекции.

" Тук казусът е в индивида, а не в организацията на ръководство на едно дружество и някаква конструкция, която е призвана да координира напъните на ръководството на тези предприятия. Въпросът е и какво ще предприеме прокуратурата и другите способени органи, които по този начин или другояче са сезирани. Това по какъв начин ще се развива бъдещето действие или нефункциониране не би трябвало да има отношение на към този момент свършените бели, за които би трябвало да се носи отговорност. Радикално би трябвало да се намесят проверяващите органи, Сметната палата и така нататък, с цел да не стане по този начин, че се подвига малко дим, да тръгне инспекция, а след това съдът открива, че са осъществени процедурни нарушения и отговорността не може да бъде понесена ", акцентира някогашният ръководител на КЗП.

По думите му по време на служебните държавни управления на Румен Радев тези сдружения са били напълнени от хора, " които нищо не схващат ".

" Те направиха доста пакости. Преструктурирането отново може да се одобри като раздържавяване. И всеки политик си носи отговорност, в случай че се реши да се върви към тяхното раздържавяване. От години някои от тези сдружения се оправят много мъчно, подобен е и техният предмет на активност. Не мога да си показва, в случай че те излязат на свободния пазар по какъв начин ще просъществуват. Подопечните сдружения на ДКК ще бъдат извънредно затруднени да работят в естествени условия и най-вероятно ще се стигне до това, което сме го виждали и преди - продажба на активи, което не е желателно ", безапелационен е Маргаритов.

Той напомни, че КЗП се избира от Министерския съвет: " Но в тази ситуация това наподобява по-малкият проблем, тъй като аз бях слисан, когато слушах отговора на премиера Денков на въпрос, заложен от Нинова, за бъдещето на КЗП. Този отговор в резюме беше: " Да, институцията не работи, там има доста проблеми, блокирана, правят се противозаконни неща, само че поради едно правосъдно дело ние нищо не може да създадем ". За нелоялните търговци това беше доста явен знак - да подвигат цените, да вкарват рискови артикули на пазара, да продават божествен газ без никакви терзания ".

" След като едно конституционно болшинство може да ореже президента, не може да се оправи с едно КЗП ли? Не знам какви сделки има, само че тези хора не си ли дават сметка, че всеки български жител всекидневно е ощетяван по разнообразни способи и когато няма кой да управлява пазара - ситуацията става все по-страшно ", разяснява още Димитър Маргаритов.

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР