В красивия курорт Ейн Геди в Израел през 60-те години

...
В красивия курорт Ейн Геди в Израел през 60-те години
Коментари Харесай

Когато Мъртво море отстъпва, се появяват странни кратери

В красивия курорт Ейн Геди в Израел през 60-те години на предишния век почиващите можели да лежат покрай отопляеми басейни и по-късно да се потопят във водите на Мъртво море. Оттогава обаче солените води се отдръпват, разкривайки странни кратери.

Мъртво море, впечатляващо езеро посред пустинята сред Израел, Йордания и Западния бряг на река Йордан, заобиколено от отвесни скали от запад на изток, от 1960 година е изгубило една трета от своята повърхност. Сините води отстъпват с към метър всяка година, оставяйки „ лунен “ пейзаж след себе си – земя, побеляла от сол и зейнали падини, написа The Epoch Times.

На крайбрежията на езерото фуниите се множат

„ Един ден, в случай че остане най-малко малко вода, в която да намокрите краката си, ще имате шанс – споделя Елисън Рон, жителка на Ейн Геди. – Ще останат единствено фунии. “

Кратерите може да се образуват за елементи от секундата и имат дълбочина повече от 10 метра, а за последните 20 години броят им на крайбрежията на езерото се е нараснал.

Отстъпвайки, солените води оставят подземни солени находища. Когато вали дъжд, прясната вода се просмуква в почвата и разваря солта. Без да има опора, земята над тях може да пропадне и да се образуват карстови фунии.

Туристически комплекс се е трансформирал в град-призрак

Няколко километра на север цялостен туристически комплекс се е трансформирал в град-призрак, обезобразен от кратери и ограден. Пътищата са разрушени, стълбовете за лампи са съборени, финиковата ферма е изоставена, а вложените милиони шекели просто са изчезнали.
Минерали в Мъртво море " описват " за появяването на живот на Земята
На брега на Мъртво море учените откриха за първи път циклофосфати – неорганични молекули, за които се допуска, че са изиграли...

Хиляди кратери са се образували от двете страни на Мъртво море съгласно Итай Гавриели, откривател от Геологическия институт на Израел. Тези „ рискови “, само че „ неповторими и красиви “ кратери са директен резултат от пресъхването на езерото от 70-те години на предишния век, заради въздействието на отвеждането на води от река Йордан и интензивния рандеман на потребни изкопаеми.

„ Отмъщението на природата “

Според Гидон Бромберг, шеф на израелската неправителствена организация Ecopeace, кратерите са „ отмъщението на природата “ в отговор на „ неуместни човешки дейности “. Неговата организация, състояща се от израелски, палестински и йордански учени, упорства за усилване на опресняването на водите в Средиземно море, с цел да се понижи натискът над Тивериадското езеро и река Йордан, които биха могли да попълнят запасите на Мъртво море.

В отговор на въпрос на AFP Министерството на водните запаси и напояването не е описало в детайли решенията, които биха могли да спасят Мъртво море, само че смятат, че е належащо да се „ притегли вниманието на света за търсене на рационални решения “.
Израел, Йордания и Палестина напредват с плана си за спасяването на Мъртво море
Израел, Йордания и Палестина напредват с план за избавяне на Мъртво море, заяви на държавно съвещание израелският министър председател Бен...

През юни Йордания, изпитваща изострен недостиг от вода, се е отказала от концепцията за строителство на канал от Червено до Мъртво море взаимно с Израел и палестинците. Вместо това Аман е предпочел да построи обновителен цех за увеличение на запасите от питейна вода.

Мъртво море се нуждае от милиарди кубически метра вода на година

Но даже каналът да беше издигнат, той не би могъл да избави езерото, отбелязва Еран Халфи, хидролог от Института за екологични проучвания в Арава.

„ Дефицитът на вода в Мъртво море е един милиард кубически метра на година, а каналът би разрешил да се привлекат 200 милиона кубически метра “, изяснява той.
В Израел откриха девет неотваряни свитъка от Мъртво море
Израелски академик откри девет неотваряни свитъка от Мъртво море в държавен склад за предпазване на антики, заяви в. " Дейли мейл ", представен...

Но белким Мъртво море е обречено на изпарение? Според учените този развой е неминуем, или най-малко в околните 100 години, и карстовите фунии ще порастват. Но по-късно езерото може да реализира равновесие, защото със редуциране на площта на неговата повърхнина водата ще става по-солена, а изпаренията ще се забавят.

„ Човекът се намеси в природата “

Елисън Рон от Ейн Геди не се вълнува дали Мъртво море ще реализира равновесие след 100 години, защото чрез отвеждането на води и строителството на фабрики „ човек се е намесил в природата “.

„ Трябва да ни е позор, че сме разрешили това да се случи “, отбелязва тя.

 

Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР