В Кралство Мароко, където е на официална визита, премиерът Бойко

...
В Кралство Мароко, където е на официална визита, премиерът Бойко
Коментари Харесай

Премиерът Борисов е на посещение в Мароко

В Кралство Мароко, където е на публична аудиенция, министър председателят Бойко Борисов съобщи пред своя марокански сътрудник Саад Ел Отмани, че страната му е перспективен външнотърговски сътрудник за България. Министър-председателят на кралството пък акцентира, че Мароко приема България като значим медиатор в връзките Мароко-ЕС и благодари за дейната ни поддръжка в тази посока. Заедно с Бойко Борисов в Рабат са и вицепремиерът Екатерина Захариева, както и общественият и стопански министър Бисер Петков и Емил Караниколов.

Това е първа публична аудиенция на български министър-председател от 13 години насам след последното посещаване на Симеон Сакскобурготски през 2005 година В Рабат Бойко Борисов бе публично посрещнат от министър-председателя на Кралството Саад Еддин Ел Отмани. Новите благоприятни условия за съдействие в сигурността, търговско-икономическите връзки и вложенията бяха измежду акцентите в диалога на 4 очи сред двамата министър председатели. Тази аудиенция на премиера Борисов, по думите на неговия марокански сътрудник, ще даде мощен подтик на икономическите връзки и ще има значимо значение за активизиране на политическия разговор на най-високо ниво.

Дългогодишни обичаи свързват българския строителен отрасъл с Мароко в предишното. И до през днешния ден представители на тези компании строят автомагистрали и пътища, лечебни заведения, учебни заведения и летища тук. Представители на българския бизнес, които пътуваха с държавната делегация, отпътуваха по-късно за Казабланка, където ще вземат участие в двустранен бизнес конгрес.
 © Минко Чернев / Българска телеграфна агенция
По-късно през днешния ден Бойко Борисов сервира венец и се поклони пред мавзолея на Мохамед V.

При градежа на мавзолея са вложени 14 тона злато, той е строен 9 години и e една от най-големите забележителности тук, само че в това време емблематично и свято място за Рабат. Той е финален дом на Крал Мохамед V и неговите двама синове. По-късно министър председателят ще изнесе лекция за ролята на България за европерспективата на Западните Балкани, в границите на първото ни европредседателство.

Утре са формалните срещи на двете държавни делегации както и изказванията на двамата министър председатели за медиите.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР