В КПКОНПИ е постъпил сигнал за наличието на данни за

...
В КПКОНПИ е постъпил сигнал за наличието на данни за
Коментари Харесай

Проверяват за конфликт на интереси зам.-министъра на културата Весела Кондакова

В КПКОНПИ е постъпил сигнал за " съществуването на данни за несъответственост, евентуален спор на ползи и корупция " против заместник-министъра на културата Весела Кондакова. Сигналът е от 10 януари тази година и е подаден от съответно открито физическо лице и не е неизвестен. Това оповестяват от пресцентъра на антикорупционната комисия.

С решение на Комисията от 19.01.2022 година е формирано произвеждане за определяне на спор на ползи против Весела Кондакова в качеството й на заместник-министър на културата. Решението касае и осъществяване на инспекция на изказванията за несъответственост за заеманата висша обществена служба.

Проверката се прави и оповестеният в Afera.bg сигнал се приобщава към материалите по нея.

От комисията разясняват още:

Съгласно ЗПКОНПИ, спор на ползи поражда, когато лице, заемащо висша обществена служба, има частен интерес, който може да повлияе върху безпристрастното и обективно осъществяване на пълномощията или отговорностите му по работа, обясниха от Комисията. След формиране на производството, Комисията изисква и получава нужната информация и документи, и се произнася с стимулирано документално решение в период до два месеца, който може да бъде продължен еднократно до 30 дни. Решенията на КПКОНПИ за определяне на спор на ползи не са дефинитивни и подлежат на обжалване или митинг по реда на Административнопроцесуален кодекс. Установяването на спор на ползи с влезнало в действие решение е съображение за освобождение от служба, с изключение на когато в Конституцията е планувано друго. За Весела Кондакова спор на ползи не е открит с обстоятелството на формиране на производството - той се твърди в постъпил сигнал, и съществуването или неналичието му предстои на определяне по планувания в закона ред.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР