В Косовска Митровица бе арестуван директорът на сръбската правителствена служба

...
В Косовска Митровица бе арестуван директорът на сръбската правителствена служба
Коментари Харесай

Сблъсъци в Косово след арест на висш сръбски политик

В Косовска Митровица бе задържан шефът на сръбската държавна работа за Косово Марко Джурич, който съгласно прищинските управляващи е влезнал на косовска територия без позволение.

Арестът провокира митинг. Сърбите паркираха камиони, с цел да блокират основен път, свързващ Северно Косово със столицата Прищина. По-рано през днешния ден бойци от силите на НАТО КейФОР посетиха барикадата и разговаряха с протестиращите, пробвайки се да ги убедят да вдигнат блокадата на пътя.

Представители на Сръбска листа се срещнаха през днешния ден със сръбския президент Александър Вучич в Белград, като оповестиха, че към този момент няма да вземат участие в косовското държавно управление.

"Сръбска листа излиза от косовското държавно управление, а десетте косовски общини със сръбско болшинство ще образуват Съюз на сръбските общини на 20 април, когато се навършват 5 години от подписването на Брюкселското съглашение за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина ", заяви пред публицисти в Белград водачът на Сръбска листа Горан Ракич. Той сподели, че се е съветвал със сръбския президент, който се съгласил с позицията на Сръбска листа.

Ракич прикани косовските сърби да не вземат участие във образуването на косовска войска, с цел да не се стигне до "удар на брат против брата ".

Косовската полиция използва през вчерашния ден сълзотворен газ и шокови гранати, с цел да разпръсне косовските сърби, събрали се на митинг против ареста на Джурич. Инцидентът разпали напрежение сред Сърбия и някогашната й област Косово, която разгласи самостоятелност през 2008 година, непризната от Белград.

На свикания нощес Съвет за национална сигурност сръбският президент Александър Вучич съобщи, че Прищина е подхванала "брутален акт на безумство " с ареста на Марко Джурич, "очевидно с поддръжката на обособени страни ". Той съобщи, че всички, които са взели участие в ареста на Джурич, в това число и двама души от сръбска народност в униформи, ще дават отговор пред сръбското правораздаване.

Косовският министър председател Рамуш Харадинай също е свикал през днешния ден съвещание на Съвета за национална сигурност, на което ще бъде прегледана обстановката след вчерашните събития в Косовска Митровица.

Върховният представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Федерика Могерини идва тази вечер в Белград, с цел да беседва със сръбския президент Александър Вучич за разговора с Косово.

Коциянчич удостовери, че Могерини ще беседва с Вучич за разговора Белград-Прищина, който се води с посредничеството на Европейски Съюз.

Вчера Вучич беседва по телефона с Могерини, а тя написа в Туитър, че е належащо "успокояване на обстановката и опазване на разговора ".

Руското външно министерство съобщи през днешния ден, че Русия уверено осъжда арест на сръбски политик в Косово, ориентиран към "сплашване на косовските сърби ".
"Решително осъждаме тази акция, ориентирана към заплашване на косовските сърби, и произвола по отношение на Марко Джурич, който е началник на сръбската делегация за /технически/ договаряния с Прищина ", акцентира съветското външно министерство.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР