В Косово приели еврото още преди 21 години. Направили го

...
В Косово приели еврото още преди 21 години. Направили го
Коментари Харесай

Как Косово въведе еврото без спорове, без чакалнята на еврозоната и без да е член на ЕС?

В Косово приели еврото още преди 21 години. Направили го без разногласия, без да висят в чакалнята на еврозоната и без да са член на Европейски Съюз!

Просто заменили немската марка, която до този миг употребявали, с европейската валута. Когато през 2008 година Косово се отцепило от Сърбия, в най-младата страна в Европа решили еврото да им бъде национална валута. Въвели я едностранно, без публично парично съглашение с Брюксел и ЕЦБ, написа Българска национална телевизия.

Косово няма право да сече монети. Използва единствено парите, които са в обращение. Но на този стадий от историята си, в младата Балканска страна не се тревожат от това.

Вече 15 години ловко съжителстват с европейската валута. Казват, че по този начин е и по-лесно за работещите в Европа да изпращат пари в родината си. Не ги тормозят и опасенията на анализаторите, че един ден Прищина може да сътвори казус. Ако Косово стане член на Европейски Съюз, може да се окаже, че не покрива критериите за еврозоната.

Какво ще случи тогава, към този момент не е ясно. А и в този момент косоварите изобщо не желаят да мислят за възможната рецесия. Житейската им философия гласи, че с цел да са щастливи, би трябвало да живеят в сегашното. Имат решение и за туристите, неразполагащи с евро. Могат да заплащат в долари. В дребните магазини курсът е по преценка на продавача. Изчисленията са лесни: 1 евро за 1 $.

Другата Балканска страна, въвела еврото, е Черна гора.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР