В Копривщица днес официално бе открит 12-ият Национален събор на

...
В Копривщица днес официално бе открит 12-ият Национален събор на
Коментари Харесай

Започна националният събор на народното творчество в Копривщица

В Копривщица през днешния ден публично бе открит 12-ият Национален събор на националното творчество. Тази година събитието е под мотото " България пее в Копривщица " и се организира от 5 до 7 август.

Три дни в сърцето на Средна гора среща си дават песните на Добруджа с Тракия, равноделните ритми на шопи със северняци и се надсвирват гайдите на Пирина с Родопа планина, означи кметът на Община Копривщица Бойка Дюлгярова.

Бе прочетен приветствен адрес от името на президента Румен Радев. Своите поздрави са изпратили и областите шефове на Софийска област, област Хасково и кметът на община Елин Пелин.

Очаква се над 6500 креативен сформира и самостоятелни реализатори от 28-те административни области на страната да се включат в тазгодишното издание на събора. Освен български участници в събора има и сформира от Белгия, Нидерландия, Съединени американски щати и други страни. Из ливадите в местността " Войводенец " са обособени шест подиуми, на които участниците в конкуренцията да показват достоверен фолклор.

Кулминацията е през целия ден и ще приключи с " Огнена тайнственост " - нестинарски ритуални танци.

Движението на съборите за национално творчество датира от началото на 60-те години на предишния век. Националният събор на националното творчество в Копривщица е най-мащабното и значимо събитие в обичайна ни просвета, вписано в международната листа на ЮНЕСКО като добра процедура за запазване на нематериалното културно завещание.

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР